Blogolj!

Jann-Fiete Arp – Befektetés a jövőbe

Regős András

Jann-Fiete Arpot az elmúlt hónapok során többször is szóba hozták a Bayernnel. Tavaly nyáron kezdődtek el a találgatások, de aztán végül új szerződést írt alá a HSV-vel. A találgatásoknak vége, most már hivatalos: Jann-Fiete Arp 2020-tól a Bayern játékosa.

A 19 éves csatár a németek egyik legnagyobb tehetségének hírében áll, 2017-ben elnyerte a Fritz Walter-medált. Arp már fiatalon debütált a Bundesligában a Hamburg színeiben, már az első szezonjában rendszeres játéklehetőséget kapott. Technikás mozgásával és találataival hamar belopta magát a szurkolók szívébe.

Nehézségek a másodosztályban

A HSV kiesése után sokan úgy gondolták, Arpnak biztos helye lesz Christian Titz csapatában, azonban a fiatal sztár nem igazán találja a formáját sem Titz, sem az utódja, Hannes Wolf irányítása alatt. Ebben az idényben 11 pályára lépés alatt egyetlen gólt sem rúgott, de az efféle hullámvölgyek gyakoriak a fiatal játékosoknál. Ennek ellenére a szurkolók elég vegyes érzelmekkel reagáltak a transzferre.

Nem megy mindig minden a tervek szerint…

Természetesen felmerült a kérdés – minek a Bayernbe egy olyan csatár, akit még Lasogga is kiszorít a kezdőből? Ráadásul a Bajoroknak ott van Joshua Zirkzee, mint ígéretes csatár.

Azonban Zirkzee legnagyobb hátránya, hogy profi szinten nincs még elég tapasztalata. Arp már második szezonját játssza a Hamburgban, és ez komoly különbséget jelent.

A vegyes reakciók pedig leginkább abból adódhatnak, hogy sokan még egyáltalán nem is látták Arpot játszani. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy fiatal támadót egyedül a góljainak száma alapján akarnak megítélni, de ez nem ilyen egyszerű. A következő sorokból megismerhetjük, milyen kvalitásokkal is rendelkezik a Bayern München legfrissebb igazolása.

Többet ésszel, mint erővel

Először is le kell szögezni, Arp nem az a fajta támadó, aki csak úgy elsprintel a védők mellett, mint például Timo Werner. Nem is olyan, aki a tizenhatoson belül várja, hogy hozzá kerüljön a labda. Arp egyedülálló, a játékintelligenciája teszi igazán különlegessé.

Aki már látta játszani, nem egyszer láthatta tőle a következő jelenetet: megindul a védők mögötti üres terület felé, a védelem utána mozog, Arp pedig hirtelen irányt vált, így üres területen már kapja is a labdát.

Az úgymond klasszikus középcsatárok, akik a tizenhatoson belül, középen várják a labdát, egyre inkább kezdenek kikopni a játékból. A modern futballban az egyre összetettebb védelmek ellen egy olyan támadó, aki nem tud aktívan részt venni a támadások felépítésében, értéktelen. Robert Lewandowski ékes példája ennek, aki az igények szerint tovább fejlesztette ezt a posztot.

Jann Fiete Arp stílusa azonban nagy részben eltér a lengyelétől. Sokkal többször sodródik ki a szélre, mint Lewandowski. Ezáltal a védők figyelmét elterelve, területeket nyithat társai számára.

Arp megoldást jelenthet hosszú távon a lengyel gólvágó pótlására?

A kilátások

Az eddig felsorolt érdemei mellett érdemes még kiemelni remek első labdaérintéseit, amik sokat segítenek nyomás alatt. Nem csak a technikai adottságok, de a játék értelmezésének képessége is megvan a fiatal hamburgiban.

Arp viszont még közel sincs azon a szinten, hogy már a következő idénytől segíteni tudja a Bayernt. Ha még egy szezont a HSV-ben marad, sokkal nagyobb iramban fejlődhet a rendszeres játéklehetőség miatt.

Mindent egybevetve Jann-Fiete Arp rendelkezik a megfelelő képességekkel, amiknek köszönhetően nem csak a Bundesliga elismert játékosa, de a Bayern sztárcsatárja is válhat belőle. Személyében a Bayern München megszerezte az egyik legígéretesebb német tehetséget, ráadásul nagyon jó áron. 2020 előtt nem érdemes számítani rá, hogy láthatjuk őt Bayern mezben, addig is reméljük, érvényesülni tud Hamburgban, és újra rátalál tavalyi formájára.

Forrás: https://miasanrot.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/69076/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Beszámolók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?