Blogolj!

Bayern-kapus az Anfielden. Egy kép, ami bejárta a világot: Interjú Walter Junghans-szal


Walter Junghans 1981-ben állt az Anfield egyik kapujában, a róla készült fénykép pedig az egész világot bejárta. Junghans 1977-82 között védte a Bayern kapuját.

Herr Junghans, az utolsó Bayern meccs az Anfielden 38 éve volt, 1981. április 8-án. Az a mérkőzés 0:0-val végződött. Hogy élte meg akkor?

Nagyon fiatal voltam, mindössze 22 éves. Nagyon izgatott voltam, hisz ez egy BEK elődöntő volt. Ilyen fiatalok nem nagyon szerepeltek egy elődöntő során egy csapatban sem. Így hát mindent beleadtam, és a végén lehoztam kapott gól nélkül.

Milyen volt kapusként a ”Kop” előtt állni?

Akkoriban még voltak állóhelyek, és a 30000-es férőhelyével a legnagyobb tribün volt. Egyedülálló. Ellenben nem volt rossz kapusnak lenni. Nem esett semmi a büntetőterületre, mint más európai stadionokban. Persze hangosak voltak, de összességében rendben volt.

A Youtube-on lehet videókat találni az akkori időkből. Például a Bayern fehér meze a fűnek és földnek köszönhetően inkább barna volt a meccs végén. És védett is egy nagyot a meccsen.

Nehéz ma már elképzelni, hisz szinte minden stadionban tökéletes a gyep, de akkor még inkább hepe-hupás volt – ez persze megnehezítette mindkét fél dolgát. A 0:0 egy igazságos eredmény volt, kiegyenlített mérkőzés volt. A helyzeteinket viszont be kellett volna rúgni.

Kellett volna. A két csatár Karl-Heinz Rummenigge és Dieter Hoeneß volt. Nagy helyzeteket hagytak ki, valamint volt egy meg nem adott tizenegyes a mai klubelnöknél.

Ennek ellenére jó érzéssel álltunk ki a visszavágóra 2 héttel később. Az 1:1 nagyon rossz eredmény volt az Olimpiai Stadionban, hisz az idegenben lőtt gólokkal az angolok mentek tovább.

A döntőt végül 1:0-ra a Liverpool nyerte a Real Madrid ellen. Vissza az Anfield Road-hoz. Hogy tudott felkészülni az ellenfélre?

Szinte sehogy. Legfeljebb egy-két meccset adott a televízió, vagy csak rövid jeleneteket belőlük. Más idők voltak. Ma már külön videóelemzők segítik a játékosok munkáját.

Tehát egy utazás volt az ismeretlenbe.

Igen, mondhatni egy kaland volt. Anglia még nem volt olyan messze, Kelet-Európába már érdekesebb volt az út.

A híres fotó Önről és a szurkolókról Maga mögött…

…még mindig arra a meccsre emlékeztet, és az otthonomban fel van akasztva a falra. Mai napig, ha ránézek, belegondolok, hogy biztos én vagyok-e azon a képen.

Miért?

Mert pár évvel azelőtt majdnem vége lett a pályafutásomnak.

Hogy történt?

1977-ben a gyerekkori csapatomból, az SC Victoria Hamburg-ból Münchenbe mentem. Fél év után eltörtem a karom, lemezelni kellett. Így nagyon örültem, mikor meghosszabbították a szerződésemet. Aztán 1979-ben Sepp Maier egy nagy autóbalesetet szenvedett. A következő szezonban a kezdőcsapatban találtam magam emiatt, lemezekkel a karomban. Minden gyorsan történt. Egy barátom azt írta 1980-ban, hogy tudok-e róla, hogy én vagyok a legfiatalabb stabil kapus a ligában. Fogalmam sem volt róla.

Mit vár a mostani Liverpool-Bayern München meccstől?

Sok mindent. A csapat elég erős, hogy helytálljon. Így apróságokon fog múlni a párharc.

Mit gondol az angolok kapusáról, Alisson Becker-ről?

A top-5 kapusok egyike. Viszont Manuel Neuer egy még jobb hálóőr. Éveken keresztül tartja a megszokott magas színvonalat.

És ha Neuer nem játszhat a sérülése miatt?

Akkor Sven Ulreich-nek kell játszania. Sven sokat játszott tavaly Manuel sérülése miatt, és meggyőző teljesítményt nyújtott.

1982-ben a Bayern megvette a belga Jean-Marie Pfaff-ot az Ön helyére, és az FC Schalke-hoz ment.

Érdekes volt az a korszak. 1983-ban kiestünk, 1984-ben feljutottunk. Ennek ellenére szeretem a csapatot, minden évben kapok virágokat tőlük a születésnapomra.

1987-ben a Hertha-hoz ment, ami a 3. ligában volt akkor.

Ott is sok minden történt, két feljutás, egy kiesés.

Itt még közönségkedvenccé is vált.

Különleges kapcsolat volt ez, a Hertha még mindig lázba hoz.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/69113/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok,Mérkőzésekről
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?