Blogolj!

Miért jobb a Bayern középpályája Thiagoval?

Kiss Dorisz

A Bayern csapata rendkívül tehetséges labdarúgókkal van tele, mégis van valaki, aki miatt Niko Kovac hálás lehet, hogy a csapatában tudhatja. Különösen ebben a szezonban. Ő nem más, mint a középpálya mestere, Thiago Alcantara.

A spanyol válogatott ritka képességei nem jelentenek nagy újdonságot annak, aki nyomon követte a német elit mérkőzéseit az elmúlt években, de a Bayern középpályása tovább emelte játékának színvonalát ebben az idényben.

„Minden évben erősebb próbálok lenni, mint az előzőben voltam.”

- nyilatkozta nemrégiben a SPORT1-nek.

„Ebben a pillanatban, erősebb vagyok, mint tavaly voltam, és a következő szezonban ezt is fokozni szeretném.”

No Thiago, no party

Thiago 22-ből 18 mérkőzésen játszott a szezonban. A 27 éves középpályással a csapatban, Niko Kovac csapata 15-ször nyert, egyszer játszott döntetlent és kétszer mértek rájuk vereséget. Ezzel együtt is, két és fél pontot vittek haza átlagosan a bajorok.

Másrészről, egyik mérkőzést sem sikerült megnyerniük, amikor a spanyol hiányzott. Thiagonak novemberben kellett a legtöbbet kihagynia, bokaszalag-sérülése miatt. Ez idő alatt a regnáló bajnok egy szolid 1-1-es döntetlent játszott a Freiburg ellen, szintén ikszelt a Fortuna Düsseldorffal az Allianz Arenában, illetve vereséget szenvedett el a Der Klassiker-en a Dortmund ellenében.

A spanyol szintén hiányzott a huszadik meccsnapon a Leverkusen ellen, ami azt jelenti, hogy nélküle az átlag hazavitt pontszám mindösszesen 0,5 pont.

Az átlag 2.5 ponttal számolva, a rekordbajnok a Dortmund előtt lehetne a tabellán, így viszont több ponttal is le vannak maradva. És hogyha a továbbiakban csak annyi pontot szereznének, mint Thiago nélkül átlagban szereztek, az mindösszesen 10 pontot jelentene a szezon végéig.

Thiago 2.0

Míg az előző hipotézis nyilvánvalóan hagy némi kivetnivalót magában, nem tagadható Thiago fontossága a Bayern jelenlegi keretében. Szóval, mi változott?

Ebben a szezonban Kovac visszarakta Thiagot a hagyományos szerepébe, míg Ancelotti jóval támadóbb pozícióban játszatta a játékost a 2016-17-es szezonban. Ebben az időszakban a spanyol 6 gólt és 5 asszisztot jegyzett a neve mellett, mely azóta is karrierje legjobbja. Akkoriban Ancelotti bármikor segítségül hívhatta Xabi Alonsot, vagy Vidalt, hogy betöltse a középpályán tátongó űrt, ezt a luxust azonban Kovac nem engedheti meg magának.

Ebben a szezonban, a spanyolnak csak 3 gólhoz volt köze, egyszer James Rodríguez-t szolgálta ki, a Mainz, illetve a Stuttgart ellen pedig ő maga talált be a kapuba. Ugyanakkor olyan egyensúlyt nyújt a középpályán, ami nagyon szükséges a Bayern számára. Fontos támogatást jelent a védekezésben. A statisztika nem hazudik: a 4 Thiago nélküli mérkőzésen, 10 gólt szállítottak (átlag:2.5), míg vele a kezdőben mindösszesen 17-et 18 mérkőzés alatt.

Thiago lézerpontosságú passzolása a legmeghatározóbb a játékában. Egy megdöbbentő 93%-os passzpontossággal büszkélkedhet, mellyel második a Bundesliga középpályásai közt, egyedül a dortmundi Axel Witsel előzi meg őt ebben.

Egy terület, ahol a spanyol egyértelműen javult, az a kihívásokkal való megküzdés. Annak ellenére, hogy számos sérülés sújtotta az évek során, sosem látszott fittebbnek és erősebbnek. Nagy étvággyal veti bele magát a párharcokba is, melyeknek 65%-át meg is nyerte ebben a szezonban. Ez a legjobb százalék a csapat többi középpályását is nézve. Ez pedig, alátámasztja azt, hogy milyen nehéz átjutni az egykori Barcelona játékoson.

„Thiago kivételesen jó szezont fut eddig!”

- mondta Kovac a középpályásról.

„Minden mérkőzésen nagyon domináns. Kitöltött egy űrt a csapatunkban a minőségi játékával a pályán.”

A valaha volt legjobb Thiago?

Thiago alapembere a csapatnak, mióta 2013-ban megérkezett Münchenbe. Pep Guardiola többször is hangoztatta, hogy a korábbi Barcelona játékos volt az egyetlen játékos, akire szüksége volt igazolásként a csapatba. Thiago pedig 6 éve bizonyítja, mivel is szolgált rá erre.

Thiagoval a pályán a Bayern 81%-át megnyerte a mérkőzéseknek, mindösszesen kilenc alkalommal szenvedett vereséget. Azon a 78 meccsen, amelyen hiányozni kényszerült, a győzelmi ráta 72%-ra esett le. Ami pedig még ennél is fontosabb, mind az öt éveben, amelyet a Bayernben töltött, végül a Bajorok emelhették magasba a Salátástálat.

Az előző években a spanyolt számos sérülés hátráltatta. Például mindösszesen hét mérkőzésen lépett pályára a 2014-15-ös szezonban, és olyan fantasztikus játékosokkal kellett megküzdenie, mint Toni Kroos, vagy Bastian Schweinsteiger. Sőt, Alonso és Vidal is szerettek volna bekerülni a kezdő tizenegybe. Ellenben most, egyre inkább úgy tűnik, ő is egy biztos ponttá válik a kezdőben, mint Manuel Neuer és Robert Lewandowski.

„Ahogyan idősödsz, egyre tapasztaltabb leszel a futballban”

- vallotta be.

„Hozzászoksz, hogy újabb és újabb csapattársakkal játsszol együtt. Ezáltal minden szezon más.”

A Bayern győzelme a Stuttgart felett a 19. meccsnapon, tökéletes illusztrációja volt Thiago tehetségének. Mindössze öt perc alatt szerzett vezetést a csapatának, úgy, hogy három védőn keresztül jutott a labda a kapu sarkába. Ezen a mérkőzésen 123 passzából 119 volt sikeres, 20-szal több, mint bárki másnak a meccs alatt. Emellett pedig, 137-szer ért labdába, mely a legtöbb érintés volt a mérkőzés során.

Kovac csapata számára egy nehéz periódus következik áprilisig. Közel vannak a Dortmundhoz a tabellán, és olyan mérkőzések következnek, mint a Hertha és Mönchengladbach elleni. Emellett a bajorok a Bajnokok Ligájában a Liverpoollal küzdenek majd meg a nyolc közé jutásért. Külön érdekesség, hogy egy régi ismerős, Jürgen Klopp vezeti majd az ellenfél csapatát. Ezután pedig a Heidenheim következik a rekordbajnok számára a Német-kupában.

Egy biztos: Szükségük lesz a spanyol teljes erőbedobására ahhoz, hogy minél több trófeát emelhessenek a magasba májusban.

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/bundesliga

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/69070/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,thiago alcantara
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?