Blogolj!

Kovac: Lewy egy vezér, Davies hatalmas tehetség, a Bayern meg fogja előzni a Dortmundot

Regős András

A Bayern München csapata szokatlan helyzetben találta magát – a második helyen állnak az éllovas Borussia Dortmund mögött, de Niko Kovac úgy gondolja, nincs ok az aggodalomra, ha olyan játékosok állnak a rendelkezésére, mint Robert Lewandowski, vagy Alphonso Davies.

A bundesliga.com exkluzív interjút készített az Eintracht Frankfurttól érkező mesterrel, ami felöleli az eddig eltöltött idejét az Allianz Arena kispadján.

Hogyan összegezné az első hét hónapját a Bayern München edzőjeként?

„Frankfrutból Münchenbe jönni hatalmas ugrás volt. A kezdés igencsak lendületes volt, rengeteg tapasztalatot szereztem az első hét hónap alatt, voltunk fent és lent is ez idő alatt. Most újra „fent” vagyunk, és remélem, ezt a lehető legtovább tartani is tudjuk.”

Hogy érzi, sikerült felnőnie a feladathoz?

„Igen, minden edző és minden ember napról-napra, évről-évre fejlődik, és ez a helyzet velem is. Mint mondtam rengeteg tapasztalatot szereztem, kaptam hideget-meleget, sok munkám van benne, de próbálok jobb lenni, és a lehető legjobbá tenni ezt a csapatot.”

Miben fejlődött a Bayern, mióta ön játékosként távozott innen?

„Minden sokkal nagyobb lett, hogy őszinte legyek. Amikor itt futballoztam, a Bayern München már akkor is a legjobbak közé tartozott, de azóta jelentős növekedés ment végbe. A közösségi médiában való részvétel, ami első sorban a szurkolók kapcsán jön szóba, akik sokat jelentenek a klubnak, sokkal nagyobb figyelmet kap, mint az én időmben. Mindenről posztolnak, de tényleg mindenről, akár lényeges, akár nem. Azok a dolgok, amik régebben jelentéktelenek voltak, most fontosnak számít, minden apró dologról említést tesznek.”

Mit gondol a bajnoki címért folyó versenyfutásról? A Bayern most sok év után üldözöttből üldöző lett…

„Ez egy különleges helyzet, ami az elmúlt hat évben nem fordult elő, de most így állunk. A többi klub sem lazsál, ők is fejlődnek, akárcsak más bajnokságokban is láthattuk, nem mindig a legjobb csapatok állnak az élen. Nem vagyunk maximálisan megelégedve a helyzetünkkel, elsők szeretnénk lenni, de mindent beleadunk, hogy javítsunk a teljesítményen, meccseket nyerjünk, és ledolgozzuk a Borussia Dortmund előnyét. Bízunk benne, hogy erre képesek leszünk, és bízunk benne, hogy a végére elérjük a célunkat.”

Mit mondana a fejlődésben lévő következő generációról, mint például Joshua Kimmich, Leon Goretzka, és Serge Gnabry?

„Mind toptehetségek, német toptehetségek, akik szerepet kaptak a korosztályos válogatottakban, bizonyították a bennük rejlő potenciált, így most már amellett, hogy a Bayern játékosai, a német válogatott játékosai is. És pont ezt akarjuk a Bayernnél – tehetséges német játékosokat, válogatott játékosokat, és ide sorolhatjuk például még Niklas Sülét is. Ezek a játékosok, ebben a csapatban a válogatottnak is hasznára válnak majd a jövőben.”

Mit várhatunk Alphonso Daviestől?

„Alphonso személyében Észak-Amerika egyik nagy tehetsége csatlakozott hozzánk, aki most kezdi bontogatni a szárnyait. Hozzá kell szoknia a német kultúrához, meg kell tanulnia a nyelvet, nekem pedig segítenem kell őt, hogy hozzászokjon a játékrendszerünkhöz, és felvegye a tempót. De előbb vagy utóbb szerves része lesz ennek a klubnak, a képességeit figyelembe véve pedig biztos vagyok benne, hogy erre hamar sor fog kerülni.”

Kovac optimistán áll Alphonso Davieshez.

Úgy tűnik, a Bayern jelenleg egy érdekes változási időszakban van. Milyen szerepet tulajdonít ebben saját magának?

„Ez egy folyamat. A futballisták nem képesek örökké játszani, egyszer el kell kezdeni fiatal játékosok után nézelődni, kell a vérfrissítés, de egy bizonyos szintet meg kell ütniük. Úgy gondolom a Frankfurtnál sikeresen tudtuk kezelni ezt a szituációt, nem egyszer, többször is. Most itt a Bayernnél hisszük, hogy képesek leszünk erre, nem csak az elkövetkezendő egy-két évben, hanem a következő 10-ben is, és olyan játékosállományt tudunk felállítani, akik lehetővé teszik, hogy továbbra is évről-évre címeket nyerjünk.”

Robert Lewandowski igazán magára talált az utóbbi időben. Hogyan látja őt a klubon belül?

„Lewy egy vezér, a lengyel válogatott kapitánya, olyan személyiség, aki jellemével és képességeivel motiválja az egész csapatot. Igen, rengeteg gólt lő, de úgy vélem sokkal fontosabb, amit a csapatért tesz. Nem csak a támadásból, a védekezésből is kiveszi a részét. Fontos játékos a klub számára, és az edző számára is.”

Mi teszi olyan különlegessé Lewandowskit?

Hogyan fognak majd visszaemlékezni Lewandowskira a Bayern, vagy a Bundesliga történelmében?

„Egyértelműen a liga egyik legjobbjaként. Nem tudom pontosan hány gólt lőtt a Dortmundban és a Bayernben, ha nem is éri be Gerd Müllert, mindent meg fog tenni, hogy a lehető legjobban megközelítse. Számomra benne van a top 3-ban, és egyértelműen állíthatom, a Bayern örülhet hogy egy ilyen kaliberű játékost tudhat a soraiban.

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/bundesliga

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/69077/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?