Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Benjamin Pavard leendő szerepe a Bayern védelmében

Regős András

A Bayern jóval előre megkezdte a 2019/20-as szezon előkészületeit, már januárban bejelentették, hogy a jelenleg a Stuttgartban futballozó Benjamin Pavard júliusban csatlakozik a müncheniekhez. De vajon milyen szerepe lesz a bajor csapat védelmében?

Pavard a Bundesligán kívül nagyrészt ismeretlennek számított, egészen 2017-ig. Ekkor ugyanis Didier Deschamps behívta a Világbajnokságot megelőző barátságos mérkőzésekre a francia válogatottba, Wales és Németország ellen. Pavard összesen 71 percet töltött a pályán, de ez is elég volt, hogy jó első benyomást keltsen. Fél év sem telt el, és a neve ott szerepelt Deschamps végső listáján, az Oroszországba utazó 23 fő neve között. Pavard egy mérkőzés kivételével a franciák összes találkozóján pályára lépett, ráadásul Argentína ellen szerzett találatát a torna góljának választották.

Ezzel a teljesítménnyel szinte azonnal ismert lett Európa szerte, a sajtó pedig meg is kezdte a találgatásokat és a különböző pletykák rebesgetését egy esetleges átigazolást illetően, melyekben egyébként végig kiemelt helyen szerepelt a Bayern München. Ugyanis Pavard többször kijelentette, szeret Németországban élni, így a legtöbben a Bundesligán belüli csapatváltásra számítottak, ezzel pedig jelentősen szűkül a lehetséges klubok köre.

A több hónapos találgatásoknak viszont a klub véget vetett, hivatalosan bejelentették, Pavard júliusban csatlakozik Niko Kovac csapatához.

Sokoldalú bevethetőség…

Az első dolog, amit érdemes megemlíteni Pavardról, hogy akárcsak leendő csapattársa, Joshua Kimmich, számos pozícióban számíthat rá a csapat. Bár idén csak középhátvédként játszott ezidáig a Suttgartban, tavaly három ettől eltérő poszton is szerepelt. Négy meccsen jobbhátvédként, két meccsen védekező középpályásként, és jobb szélső középpályásként szintén két alkalommal. Ráadásul a 2017/18-as szezonban a Stuttgart minden egyes bajnoki mérkőzésén végig pályán volt.

Mindez igen kecsegtető lehet Kovac számára. Egy Joshua Kimmichhez hasonló sokoldalú játékos számos lehetőséget ad az edzőnek a felállások, és ezek mérkőzés közbeni megváltoztatásának terén. Pavard jelenleg leginkább három védős rendszerben játszik, ami nem titok, hogy Kovacnak is nagy kedvence, így a francia érkezése talán egy lépéssel közelebb hozza annak lehetőségét, hogy Kovac ezt a Bayernben is megvalósítsa. Jelenleg a keret mélysége ezt nem teszi lehetővé. Ha még Lucas Hernandezt is megszerezné a Bayern, tovább bővülne a lehetőségek tárháza.

…de bevethető?

Az, hogy egy játékos a pálya bármely pontján bevethető, még nem jelenti azt, hogy a pálya minden pontján jól is játszik. Mi a helyzet Pavard-al?

Hogy valós képet kapjunk Pavardról, érdemes összehasonlítani Niklas Sülével, akit ebben a szezonban a Bayern legjobb középhátvédjeként tartanak számon. Süle hétről hétre meghálálja a Kovac és a szurkolók által belé vetett bizalmat, kiemelkedő védekezését statisztikái is igazolják. Ráadásul mindössze fél évvel idősebb Pavardnál, így reális lehet kettejük összehasonlítása.

A WhoScored nevű futball statisztikákkal foglalkozó weboldal teljesítményük alapján értékeli a játékosokat, és rangsorolja őket csapatukon belül. Pavard 6,67-es értékeléssel hatodik a Stuttgartban, míg Süle 6,96-tal hetedik a Bayernben. A bajnoki mérkőzéseken pályán töltött időt tekintve, Süle 16 mérkőzés alatt 1465 percet játszott. Az elmúlt négy meccset sérülés miatt kihagyni kényszerülő Pavard 14-szer lépett pályára, ezalatt 1256 percig jutva.

Alább látható kiemelve pár jelentősebb statisztika:

Szerelés/mérkőzés

Pavard: 1,1

Süle: 0,9

Labdaszerzés/mérkőzés

Pavard: 1,9

Süle 1,6

Felszabadítás/mérkőzés

Pavard: 7,4

Süle: 2,7

Blokkolt lövés/mérkőzés

Pavard: 0,7

Süle: 0,4

A fenti szempontok alapján egy kivételével mindegyikben Pavard teljesített jobban. Azért hozzá kell tenni, a Stuttgartban általában több munkát kap a védelem, mint a Bayernben. De legalább látni, hogy Pavard ilyen körülmények közt edződött, és így is helytállt.

A Bayern játékában a középhátvédek a védekezés mellett a labda előrehozatalában is jelentős szerepet kapnak, Pavard pedig éppen a támadásokban való részvételével szerzett magának hírnevet Oroszországban a Világbajnokságon – mindezt jobbhátvédként. A stuttgartiaknak csak 14 gólja van a bajnokságban, így nem meglepő, hogy Pavard mutatói sem igazán tükrözik a benne rejlő lehetőséget ebben a viszonylatban.

Gólok

Pavard: 0

Süle: 1

Gólpasszok

Pavard: 0

Süle: 0

Kulcspassz/mérkőzés

Pavard: 0,1

Süle: 0,3

Labdavezetés/mérkőzés

Pavard: 0,2

Süle: 0,1

Eladott labda/mérkőzés

Pavard: 0,1

Süle: 0,3

Ezekből az adatokból arra a következtetésre juthatunk, hogy Pavard nem igazán nyújt kiemelkedőt a támadások során, bár ez Süléről sem mondható el. Erre az egészen egyszerű magyarázat az, hogy a középhátvédek a támadások elindításában, a labda előre játszásában kapnak szerepet, ez a szerep pedig egyetlen statisztikai mutatóban sem fog megnyilvánulni.

Jobbhátvédként

A legutóbbi alkalom, amikor Pavardot jobbhátvédként láthattuk a pályán, a Világbajnokság volt. Ahogy az korábban is meg lett említve, Deschamps egyetlen – a dánok elleni tétnélküli harmadik csoportmérkőzést kivéve minden alkalommal a kezdőbe nevezte. Egyetlen poszton játszotta végig a 6 mérkőzés mind a 90 percét – jobbhátvédként.

A VB során Pavard közel kétszer annyit szerelt átlagosan meccsenként, mint a Bundesliga jelenlegi kiírásában. Azonban kevesebb labdaszerzése, blokkolása és felszabadítása volt. Egy világbajnok válogatott első számú jobbhátvédjének lenni nem kis feladat. Pavard képessége ezen poszt betöltésére nem maradhat figyelmen kívül. Rafinha távozásával a Bayern elveszti Kimmich egyetlen lehetséges cseréjét, így Pavard érkezése újabb okból üdvözölendő.

Egy lépés a jó irányba

Uli Hoeneßnek és Karl-Heinz Rummeniggének négy hónapja van megalapozni a számos változást hozó jövő évi szezont, Pavard szerződtetése jelentette ehhez az első lépést. Ha a Bayern képes lesz maga mögött hagyni eddigi átigazolási politikáját, és szerződtetik Lucas Hernándezt, a védelem kétségkívül teljes.

Ennek ellenére mégis képesek voltak egy világbajnok védőt hozni a klubhoz, kevesebb mint 35 millió euróért. Ez a mai, elszállt árak mellett borzasztóan alacsony összeg. Pavard fantasztikus játékos, akinek fiatal kora ellenére már ott virít az eredményei közt a futball egyik – ha nem a legnagyobb tornájának megnyerése. A Stuttgart összességében gyenge szereplése pedig semmit nem változtat ezen.

Forrás: https://www.straightred.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/68824/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Beszámolók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?