Blogolj!

Thomas Helmer: az FC Bayernnek meg kellene szereznie Timo Wernert

Cserny Szilárd

Thomas Helmer a Bayern egykori csapatkapitánya beszél az AZ-nek a müncheniek edzőjéről, a bajnoki címért folyó párharcról a dortmunddal, Sandro Wagner átigazolásáról és Timo Wernerről.

München - Thomas Helmer (53) bajnokságot és UEFA kupát nyert a csapattal. Ő vezeti a "CHECK24 Doppelpass" című műsort a Sport1-en.

AZ: Helmer Úr, Sandro Wagner elhagyta az FC Bayernt és Kínába igazolt. Meg tudja Ön érteni a döntését?

Thomas Helmer: Szerintem nem volt várható döntés. Wagner mindig is tisztába volt a bajorországi szerepével. Az tény, hogy az utóbbi időben már nem volt benne a keretben sem, és így már érthető a döntése. Ő most 31 éves és reálisan felmérte a helyzetet és átlátta, hogy ő soha nem lesz az első számú csatára a Bayernnek.

AZ: Kína vonzó lenne az Ön számára?

Thomas Helmer: (nevet) Megválaszolom: Aktív pályafutásom végén volt egy ajánlatom Japánból. Számomra nagyon messze volt. Nem azt akarom mondani, hogy féltem, de egyszerűen nem mertem meglépni. Wagner magával viszi a családját is, ez valamivel könnyebbé teszi a dolgot. Kínában már nagyon jól lehet élni, ezt Jörn Wolftól hallottam (Roger Schmidt segédje a Beijing Guoan-ban). Ha már megszoktad azt a tényt, hogy a labdarúgás szintje rosszabb és nem feltétlen harcolsz címekért, akkor rövid időre talán elfogadható.

Helmer Wagnerről: Biztosan van egy B terv.

AZ: A Bayern most már csak egy csatárral rendelkezik Robert Lewandowski személyében. Nem túl kevés?

Thomas Helmer: A jó dolog az, hogy Lewandowski mindig egészséges és motivált. Természetesen bármikor történhet egy buta szabálytalanság, ami sérüléshez vezethet. A bajoroknak biztosan van egy B tervük, különben nem adták volna el Wagnert.

AZ: És mi lenne a B terv? Thomas Müller és Serge Gnabry nem klasszikus középcsatárok.

Thomas Helmer: Csak meg kell nézni a Borussia Dortmundot Mario Götzevel középcsatárként. Az nem az ő kedvenc helye. De Götze folyamatosan mozog, megnyitva ezzel területeket a társaknak. És ez jól működik. Talán a Bayern egy kicsit elcsúszott és nyárig a hiányt házon belül fogják megoldani. Utána majd el kell gondolkodni Lewandowski helyetteséről.

AZ: Timo Wernert újra meg újra kapcsolatba hozzák a Bayernnel.

Thomas Helmer: Én nem osztom Werner félelmét, hogy nem találná meg a megfelelő helyét a Bayernben. Mindenképpen megtalálná. Ha van rá lehetőség, akkor a Bayernnek mindenképpen meg kell szereznie. Ő egy nagyszerű játékos, nagyon fiatal és még fejlődőképes.

Helmer a megüresedett helyekről: Hiányzik egy harcos a középpályáról.

AZ: Milyen pozíciókban kell a Bayernnek még erősítenie?

Thomas Helmer: Werner is tudna a széleken játszani, ez is egy olyan terület. És nekem hiányzik egy olyan igazi harcos a középpályáról, aki egy igazán jó futballista. Kimmich nem egy hatos, aki mindenre jó. Benjamin Pavard egy nagyon jó vétel. Ő játszhat jobb oldalon, középen és akár a baloldalon is.

AZ: A másik nagy téli Bayern téma a Chelsea játékosa Callum Hudson-Odoi, akit Hasan Salihamidzic sportigazgató a nagy erőfeszítések ellenére sem tudott megszerezni. Ez egy csapás Brazzonak?

Thomas Helmer: Úgy gondolom, hogy a nyáron ismét lesz egy lehetősége a Bayernnek. Szerintem Brazzo nem a levegőbe beszélt, épp ellenkezőleg: Remekül foglalt állást. Hudson-Odoi egy remek fiatal játékos. Jól illik majd az átalakulóban lévő Bayernbe.

AZ: Mindezek ellenére a Bayern nemrégiben lecsúszott néhány fiatal játékosról-mint például a dortmundi Jadon Sancho és Christian Pulisic vagy Frenkie de Jong az Ajaxtól. Hiányzik a vonzerő a Bayernből?

Thomas Helmer: A fiatal játékosoknak mindig is nagyon nehéz volt a Bayernbe kerülni. A 18-19 évesek számára ez egy hatalmas lépés. Én jónak találom azt, hogyha egy Sancho kaliberű játékos azt mondja, hogy még nem hisz abban, hogy bekerülhet a Bayern kezdőjébe. A Dortmundban nagyobb esély van a játékra és egy fiatal játékos számára ez a legfontosabb. Sancho bármikor mehet még a Bayernbe.

Helmer a BVB-rőL. Nagyon nehéz lesz a Bayernnek.

AZ: Végül melyik ex Klubja fogja megnyerni a bajnokságot?

Thomas Helmer: A mostani hétvége sokat el fog árulni. A Dortmund soha nem szerepelt jól Franfurtban, ez egy kemény mérkőzés lesz. A Leverkusen pedig az új edzővel Peter Boszal fogadja a Bayernt. Talán most még több izgalom lesz a címért folytatott harcban. A Dortmundnak nehezebb feladatai vannak a tavasszal. Azonban, ha nem lesznek sérülések és ha kitart a forma és a lelkesedés, akkor a Bayernnek nagyon nehéz dolga lesz. Ha most a Dortmund nem lesz bajnok, akkor az elkövetkezendő években még nehezebb dolga lesz.

AZ: Niko Kovac a nyáron is folytathatja a munkát a Bayernnél?

Thomas Helmer: Mindenképpen igen. Niko az őszi törést nagyon jól kezelte. Elkövetett egy két hibát, már nem is rotálja annyira a csapatot. Ez engem lenyűgözött. Niko mindvégig nyugodt maradt és sokat javított a tekintélyén. Ezért úgy gondolom, hogy a tavaszi szezonban a Bayern nagyon jól fog szerepelni. És akkor már semmi nem szól Niko ellen és folytatni tudja.

AZ: Hogyan látja Mats Hummels és Jerome Boateng helyzetét?

Thomas Helmer: Nem hiszem, hogy a Bayern elpasszolná őket. Úgy néz ki, hogy Niklas Süle az első számú opció. Ezért elképzelhető, hogy Hummels vagy Boateng tavasszal kevesebbet játszik majd, és emiatt el szeretnék hagyni a klubot. Süle nagyon sokat fejlődött, erős a párbajokban és nagyon gyors. Előnyben van Hummelsel és Boatenggel szemben.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/68539/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?