Blogolj!

Bajor tehetség körkép: Paul Will

Rusz Dániel

Paul Will 2018 nyarán, ingyen érkezett Münchenbe az FC Kaiserslauterntől. Az FCK-nál mindet megmozgattak, hogy továbbra is igényt tarthassanak szolgálataira, hiszen saját nevelésű ifijeik közül emelkedett ki, és el is kezdte az edzéseket a felnőtteknél.

A zsúfolt középpálya ellenére a fiatal német tehetség egyre közelebb kerül az első számú csapatnál való áttöréshez.

Név: Paul Will

Életkor: 19

Nemzetiség: Német

Pozíció: középső középpályás

Háttér

Paul Will 2018 nyarán, ingyen érkezett Münchenbe az FC Kaiserslauterntől. Az FCK-nál mindet megmozgattak, hogy továbbra is igényt tarthassanak szolgálataira, hiszen saját nevelésű ifijeik közül emelkedett ki, és el is kezdte az edzéseket a felnőtteknél. A bajor csábítás azonban túl erősnek bizonyult, a középpályás pedig kapott az alkalmon, és az Allianz Arena felé vette az irányt.

A Német ifiválogatott játékos egyre feljebb és feljebb tört; miután 2015-ben a hesszeni klubhoz érkezett, egy év múlva már az FCK U19-eseinél játszott. Az itt nyújtott megnyerő teljesítménye eredményezte azt, hogy átigazolása után azonnal a Bayern II-höz került, valamint meghívást kapott a Bayern München nyári USA-beli edzőtáborába is. Mindezek fényében a vöröshajú középpályás felkeltette a Német nemzeti csapat figyelmét is, ahol az U20-as válogatottban meg is kezdte a szereplését.

Bár Will főként a pálya közepén szeret játszani, sokoldalúsága nagy előnyt jelenthet a bajorok számára. Vélhetően ez játszott szerepet abban, hogy helyet kapott az első csapat keretében a szezon eleje környékén. Képes védekező és box-to-box középpályásként, középső védőként, de akár a szélen is játszani. Már ez a tény is azt jelzi, hogy széleskörű adottságokkal és kiegyensúlyozottsággal bír.

Az erőteljes középpályás már több meccsen is szerepelt a keretben, azonban az első csapatnál történő bemutatkozása még várat magára. Ám ha figyelembe vesszük a három versenysorozat során a Vörösöket gyakran megtépázó sérüléshullámokat, Will debütálására inkább előbb, mint utóbb kerülhet majd sor.

Statisztikák

Habár a számok nem festik le a teljes képet, játékának elemzésével együtt arra adnak némi rálátást, hogy Paul Will meglehetősen összetett játékos. Az FCK U19-ben két év alatt 49 mérkőzésen lépett pályára, ahol 9 gólt és 4 gólpasszt, míg ezt megelőzően az U17-eseknél 3 gólt és 4 gólpasszt jegyzett. Ahhoz képest, hogy ebben az időszakban főleg védekező középpályásként játszott, egy ilyen jellegű támadó szellem igen pozitív visszajelzés a technikájáról és a pályán befektetett munkájáról.

Amikor nem az első csapattal volt, Will 14 meccs alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott a negyedosztályban (Regionalliga) szereplő Bayern München II-nél. Egy találattal és egy assziszttal a tabella élén álló, legjobb gólkülönbséggel rendelkező csapat tempóját diktálta, akikkel ráadásul két mérkőzéssel kevesebbet játszottak a második helyezettnél.

Megfigyelési jelentés

A sokoldalúság meghatározó tényező Will játékában, ami nagyrészt a számos területre kiterjedő adottságainak köszönhető. Hasonló karakterű játékos, mint Joshua Kimmich, és bár lehet, nem annyira kiforrott tehetség még, kétségkívül sokra viheti.

A 19 éves középpályás impozáns testalkattal rendelkezik, 185 cm-es magassága és durván 80 kg-ja segítségével képes dominálni a játékot a két tizenhatos között. Gyorsaságát az offenzívák megakadályozásánál, míg testi erejét a támadás és védekezés során egyaránt tudja kamatoztatni.

A védelemben tanúsított szívósságával és intelligenciájával már az első alkalommal felhívta magára a figyelmet. A hatos pozícióban a „romboló” szerepének megtestesítője, egy pajzs a védelem előtt, aki már azelőtt képes elfojtani a támadásokat, mielőtt azok elkezdődnének.

Will hatékonysága elsősorban arra vezethető vissza, hogy kitűnően olvassa a játékot. Előre megjósol, majd sikeresen blokkol lehetséges passzolási útvonalakat, kiváló helyezkedésével sok fejtörést okozva az ellenfél támadóinak. A fiatal tehetség elszántsága és tenni akarása lehetővé teszi számára, hogy stabilitását az egész mérkőzés alatt megőrizze, így testi adottságaival kiegészítve meglehetősen nehéz feladat átjutni rajta. Sosem ijed meg, ha szerelésre kerül a sor, pontos időzítésével és erejével biztosítja, hogy a támadó ne tudjon meglépni.

A támadások során - ami talán a leginkább alábecsült oldala a játékának - jól bánik a labdával és kényelmesen érzi magát az irányító szerepében is. Bár néhány védekezőbb szellemű játékos a rövidebb passzokra támaszkodik, az ifjú Német jobban szereti, ha nála van a játékszer. Passzolási tartománya állandó fenyegetést jelent az ellenfélre nézve: kereszt- és védelem mögé irányuló vagy éppen kiugratást célzó rövidebb labdáival gyakran képes megbontani a védelmet. Nyomás alatt is meg tudja őrizni a hidegvérét, amíg kiverekedi magát az ellenfél szorításából, hogy a megfelelő helyre tudja adni a labdát. Ez a technikai képessége teszi alkalmassá őt a box-to-box középpályás szerepére, aki éles passzaival és befejezéseivel a reflektorfény hajhászása helyett inkább arra törekszik, hogy a munka jól legyen elvégezve.

Pault tudatossága és játékintelligenciája teszi olyan játékossá, akiben megvan a plusz, ami az áttöréshez kell. Nem emelkedik ki láthatóan egyik területen sem, de szinte mindig tartja a pozícióját, megtöri az ellenfél támadásait, következetesen okos passzokat ad és jól választja meg a pillanatokat, amikor a támadásban is besegít. Egy olyan futballista, aki mindent belead, és éppen akkor tudja a legjobbját nyújtani, amikor a teljesítményére senki nem figyel.

Bár ilyen képességekkel bír, a legnagyobb akadály, ami elválaszthatja az első csapatba kerüléstől, az a Bayern alapból zsúfolt középpályája. Még úgy is, hogy hiányzik James Rodriguez és Corentin Tolisso, olyan klasszis nevek vannak Paul előtt, mint Thiago, Goretzka, Sanches vagy éppen Kimmich.

A védekezésben betöltött meghatározó szerepe viszont még kapóra jöhet neki, hiszen a Bayern nem dúskál a hatosokban, de az előrelépése érdekében lehet, egy kölcsönbeadás lenne a legjobb opció számára. Will egy olyan típusú játékos, akit gyorsan megszerethetnek a Bayern München szurkolói, és könnyen előfordulhat, hogy nagy jövő vár majd rá a csapatnál.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/68370/pics/lead_800x600.jpg
Bayern II és utánpólás,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?