Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

A Fantasztikus Négyes: az új tengely

Kun Béla

Az FCB-nek át kell alakulnia, de a következő generáció már készenáll. Niklas Süle, Joshua Kimmich, Leon Goretzka és Serge Gnabry, mindegyikük 1995-ben született és már fiatal koruk óta ismerik egymást. Nem csoda, hogy már vakon is megértik egymást.

Egy baráti társaság: 2010. Október 15. Göttingen-ben 2075 néző előtt az U16-os Német válogatott lépett pályára Észak-Írország U16-os csapata ellen. Többek között a pályán volt Serge Gnabry, akkor még stuttgartiként, ill. Leon Goretzka a Bochumból, valamint Niklas Süle a Hoffenheimból. A három 15 évesnek, ezen a napon az álmuk teljesült. A legelső válogatott mérkőzésük, Gnabry és Goretzka a 3:0-ás győzelemből alaposan kivették a részüket, oly annyira hogy szereztek 1-1 gólt.

"Az első válogatott mérkőzés, örökre emlék marad"

- emlékszik vissza örömmel Süle.

"A két évben az U16 és U17-nél, majdhogynem olyanok voltunk, mint egy baráti társaság. Minden hónapban találkoztunk, majdnem 30 válogatott mérkőzésünk volt."

- emlékezett Süle.

2012-ben az U17-es Európa Bajnokság ezüstérmese, kit csak a hollandok győztek le 11-esekkel.

"Nagyon erős volt a csapatunk. Ezért is alakult ki közöttünk egy nagyon szoros baráti kapcsolat. Ez egy olyan dolog, mely a mai napig tart"

- mondta Goretzka.

A szokatlan összetartás létrejöttét az akkori tréner Stefan Bögernek is köszönhetik.

"Ez egy igen különleges évjárat volt. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy a fiatalok könnyükkel küszködve búcsúztak el egymástól a repülőtéren, miután hazaértünk az Európa Bajnokságról."

Gnabry, Goretzka és Süle az alapemberek közé tartozott, és Joshua Kimmich is a Stuttgartból, aki 13 hónappal később debütált Böger csapatában, az U16-ban.

"Már 12 éves korunk óta együtt játszunk Joshal, Niklassal az U13, U14 óta, és Leonnal U16 óta"

- mesélte Gnabry.

"Nagyon jól megértjük egymást a pályán kívül is, és sok időt töltünk el együtt"

Gnabry és Kimmich még szobatársak is voltak a szálláson. Ők négyen közös képzésen vettek részt a válogatottban, de egészen más karriert választottak.

Gnabry 2011-ben a Stuttgartból az Arsenal utánpótlás csapatához igazolt, Kimmich 2013-ban a negyedik ligás Lipcséhez. Leon 17 évesen debütált a nevelőegyesülete felnőttcsapatában a Bochumban a második ligában, a 2012/13-as szezonban, és 32 tétmeccsen lépett pályára. Süle 2013-ban pedig a Hoffenheimban. A válogatottban pedig -U18, U19, majd 2015-től az U21-ben. 2018 nyarától pedig mind a négyen a Bayernben találták magukat.

"Ez a történet egyszerűen szuper. Leonnal 11 évesen egy tornán együtt lettünk gólkirályok. Josh és Serge ellen már gyerekkorunk óta csatáztam. És most együtt 4-en focizunk a világ egyik legnagyobb klubjában."

- mondta Süle.

Ezen kissé megdöbbentem, de ugyanakkor csodásan is hangzik, de mindenek előtt büszke saját magára és a barátaira.

A bizalom a pályán van

Egy viszontlátás ideális időpontban és helyen. A focikarrier ma korábban kezdődik: "és a karrier csúcspontja is korábban érkezik."

- mondja Goretzka.

"Mi mindannyian éhesek vagyunk, hogy a következő szintre lépjünk."

Természetesen az egy előny, ha a csapattársaid egy részét szinte már egy évtizede ismered, "így már próbálkozom a pályán bizonyos dolgokat tudatni, és ezekre reagálni. És tudom, hogy hozzam a csapattársaim olyan szituációba, ahol ők az erősségeiket ki tudják játszani. Úgy, mint Serge, aki egy az egy ellen, szinte mindig otthagyja az ellenfelét."

És Gnabry is lát egy nagy előnyt a bizalomban:

"Ha én valakit már olyan régóta ismerek, mint őket hármójukat, akkor máshogy tudok velük bánni, és bizonyos dolgokról máshogy beszélni.", vagy, ahogy Goretzka is mondja:

"Mindenki ismeri a másik rigolyáit."

Négy fiatal, akik szeretik egymást, akik sokat átéltek már együtt, és akik támogatják is egymást. Pont a rekordbajnoknál eltöltött első pár hónapban "Josh nagyon sokat segített nekem az első hónapokban itt a Bayernben, és én pedig a nyártól Gorrénak, és Sergének segítettem." - meséli Süle. Ezek a beszélgetések nem elsősorban a müncheni éttermek felkeresésére, ill a szabadidős tevékenységekre épültek, hanem a napi munkáról, és a Bayernben lévő nyomásról szóltak.

Süle mondja:

"Számomra teljesen szokatlan volt, hogy egy 3:0-ás győzelem alkalmával még kritikát is kapunk. De azt gondolom, hogy mindegyikünk jól beilleszkedett."

Ez mindig benne van a Bayern DNS-ébe, hogy a csapat tengelyét német játékosok alkossák. A Bayern elnöke Uli Hoeneß tán mindig is egy ún. 'FC Németország'-ot szeretett volna. S a közelmúlt német játékosai a Bayernben mindig a pályán vezető szerepet töltöttek be: Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, s most ugye Manuel Neuer, és Thomas Müller.

"Mi azt akarjuk, hogy a csapatunk magja német játékosokból álljon, és a szükséges mentalitást és erényeket ápolják. Ezenkívül elvárjuk a játékosainktól, hogy az FC Bayernt a génjeikben és a szívükben hordozzák"

- mondta Hasan.

A Sportigazgató tudja, hogy miről beszél. 2001-ben, a Kahn-Effenberg-Scholl tengellyel nyerték meg a Bajnokok Ligáját. Ő bízik az új négyesben is:

"A fiatalok olyan játékosokká fejlődhetnek, akik az FC Bayernt képviselik. Ők lelkesítik a csapatot, és frissességet hoznak a csapatba. A fiatalok kulcsfontosságú játékosai lehetnek a csapat számára."

- vélekedik Salihamidzic.

Egy született csapatkapitány

Mindenekelőtt Joshua Kimmich az, aki azt a minősítést megérdemli, hogy "kulcsjátékos". Ő az egyetlen olyan játékos, aki a szezon első felében mind a 26 tétmeccsen a pályán volt, s egyszer sem hozta le őt idő előtt Niko Kovac. A 'Süddeutsche Zeitung'- (Délnémet újság), csak úgy jellemezte, mint a "világ legidősebb 23 évese" mindegy, hogy jobbszélső védőként játszik, vagy mostanság Goretzkával védekező középpályásként, mindkét helyen megállja a helyét.

"Joshban benne van egyszerűen a vezetői-gén. Magas szìnvonalon játszik, maximálisan benne van a győzniakarás, és jó a kommunikáció képessége is. Ő egy született kapitány."

- mondta Süle.

"Úgy, mint Gorre, aki nálunk már az utánpótlás csapatban is mindig a kezében tartotta a gyeplőt. Mindketten ilyen téren is nagyon magas szinten állnak."

Goretzkának azonban először meg kellett találnia a helyét a csapatban, sőt volt olyan is, amikor kipróbálták, mint balszélső védő. Először csak Thiago sérüléséből profitált, majd "hirtelen a szükségből született" - (Niko Kovac) -Kimmich mellé a középpályára. Ez rögtön működött. Miért is ne?

Goretzka mondta:

"Josh és én már az utánpótlás csapatokban a válogatottnál is a középpálya centrumában játszottunk együtt, nagyon motiváltak voltunk, és meg akartuk mutatni, hogy ezt nagyon magas színvonalon is meg tudjuk csinálni."

A szerepek azonban egyértelműen felosztottak "én biztonságosabbnak érzem magam a védők előtti 'doppelsechs' (dupla hatos) pozícióban, ahol én vagyok az egyik, aki kicsit feljebb játszik, de ha Josh megy előbbre a támadásokkal, akkor én maradok hátrébb és biztosítok. A szezon második felében az a célom hogy többet vegyek részt a támadásokban, és a tizenhatoson belül is megmutassam, hogy mit tudok." - amit rögtön a Hoffenheim és a Stuttgart ellen meg is mutatott.

"Goretzka akár Thiagóval is játszhat, ahol a spanyol diktálja a tempót. De más típusú játékosokra is szükségünk van, akik tudnak profitálni Goretzka mentalitásából. Ez több pozícióban is lehetséges."

Niklas Süle az ő 1,95 m magasságával és a 97 kilójával természetesen egy olyasvalaki, akire lehet építeni. De nem csak a fellépése miatt szerepel a bajor csapat jövőjében. Képes akár 34 km/h-ás sebességre is, így Coman és Gnabry mellett az egyik leggyorsabb a csapatban.

"Niklasnak olyan hatása van a csapatra, mintha már vagy 5 éve itt lenne. Stabilan és megbízhatóan játszott a szezon első felében is."

- dicsérte Salihamidzic.

"Nagy lehetősége van Európa egyik legjobb belső védőjévé válni"

"Serge Gnabry-nál sem zárult még le a fejlődési időszaka, ő is tud még sokkal jobb is lenni"

- mondta a Sportigazgató.

Az első közös fél év után már úgy is nevezhetnénk őket, mint az a bizonyos "Fantasztikus négyes".

Megérkeztek, és a csapattársaktól sok mindent ellestek, mint ahogy Niklas Süle elárulta:

"Ha megmutatjuk magunkat úgy, mint ahogy Manu, Thomas, Jérôme és Mats, és olyan magas szinten játszunk, mint ők hosszabb ideje már, és ők együtt persze mindent megnyertek már, akkor mi is elmondhatjuk: nagyon jó lenne, ha mi is együtt ilyen sikereket megélhetnénk."

Lehetséges, hogy Niklas, Joshua, Leon, és Serge egy új FCB sikertengellyé fejlődik.

Forrás: Bayern Magazine

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/68376/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?