Blogolj!

Bajor tehetség körkép: Christian Früchtl

Pandula László

Ebben a részben kapusunk, Manuel Neuer lehetséges örökösének néztünk utána. Meg tud felelni az elvárásoknak a német tehetség?

Miután Manuel Neuer szögre akasztja kesztyűit egy ilyen illusztris karrier után az Allianz Arénában, biztosan sok Bayern szurkoló szeméből könnyeket csal elő, és ez az idő egyre közeledik.

Figyelembe véve utóbbi rekordhosszúságú sérülését és a korát (32), a Bayern már elkezdte a munkát arra az időszakra gondolva, mikor Neuer már nem lesz a csapat tagja. A Német U19 tagjaként nemrég debütált, most egy kicsit közelebbről is megnézzük eme bajor tehetséget.

Christian Früchtl

Kor: 18

Nemzetiség: Német

Poszt: Kapus

Háttér

Christian Früchtl története 2014-ben kezdődött, mikor is megérkezett az SpVgg Grün-Weiß Deggendorf ifi csapatától ingyen. A fiatal kapus egyértelműen Neuer utódjaként van emlegetve és meteorként száguldott végig a korosztályos csapatokon. Früchtl rendszeresen az első számú csapattal edz és az első számú kapusa a Bayern II-nek. Köszönhetően az utóbbi szezon kapus-sérülésének, Früchtl a padon találta magát az Egyesült Állomokbeli felkészülési tornán, ahol ugyan nem játszott, de bevethető emberként ült a padon Sven “A Fal” Ulreich mögött. Nemzetközi szinten, 18 évesen debütált az U19-es Német válogatottban is.

A fiatal kapus tősgyökeres bajor és felemelkedése szinte prófécia volt, hisz egykori sportigazgatónk Mattihas Sammer és kapusedzőnk Toni Tapalovic is ajánlotta és támogatta. Tapalovic hisz benne, hogy Früchtl öt éven belül a kezdőcsapat tagja lesz és Sammer is tisztán kijelentette 2016-ban, hogy a kapus egy igazi tehetség.

A 19 éves válogatott játékosnak megvan a lehetősége, hogy olyan kapusok mögött mint Neuer és Ulreich pallérozódhat.

“Manu nagyon alapos, mindig segítőkész és együttműködő. Mindig jó tippeket ad nekem. Ugyanez igaz Svenre is… Manu egy igazi példakép a számomra és az is volt gyerekkoromban is amikor még Niederbayernben játszottam. De úgy gondolom a tavalyi szezon is hihetetlenül fantasztikus volt amikor Ulreich helyettesítette Manu-t. Manu a legjobb kapus a világon, aki forradalmasította a kapus posztot, úgy mint előtte senki, és nagyon intelligensen lép játékba, földön és levegőben is nagyon labdabiztos. Ez mind intuíció, de egyben tapasztalat is. Sok mindent tanulhatok tőle.”

Früchtl tehát nem fordít hátat annak a lehetőségnek, hogy felnőjön a nagycsapathoz, és meg is vannak a képességei, hogy elérje ezt.

Statisztikák

A 18 éves kapus korosztályról-korosztályra lépett előre, mindenhol sikeres volt és rengeteg tapasztalatot gyűjtött az útján. A Bayern U17-ben, 24 meccsből 6-on gólt sem kapott, majd az U19-ben 18 meccsen 9 kapott gól nélküli meccset hozott le. A legnagyobb teljesítménye eddig, hogy a Bayern II-ben ilyen fiatalon 25 meccsen csak 19 gólt kapott, és lehozott 10 meccset kapott gól nélkül.

Válogatott szinten is végigjárta a korosztályokat csakúgy mint a Bayernen belül, feltűnt a Német U15, U16, U17, U18 és legutóbb az U19 ben is.

Jóllehet tagja a Bayern első keretének, ám eddig leginkább felkészülési meccseken lépett csak pályára Ulreich árnyékában, aki az előző szezonban remekelt, és megvan benne a potenciál, hogy majd egyszer a gólvonalon álljon előbb vagy utóbb.

Megfigyelői riport

A Neuer-el való összehasonlítás egyáltalán nem alaptalan. Früchtl termete, atletikus alkata és lábmunkája mindenképp hasonló hozzá.

195 cm magas, ami elég lökést ad posztjához. Még Neuert is lenyűgözte fizikai adottságai.

“15 évesen a juniorokkal edzettem nem a profikkal. Christian másfél fejjel magasabb mint én voltam ennyi idősen.”

Az ő korában a magassága egyáltalán nem hátráltatja a mozgásban és a mozgáskoordinációban. Bemutatta már a képességeit és eléggé jó benyomást keltett remek védéseivel, és hogy a másodperc tört része alatt tud reagálni. Atletikussága az egyik legerősebb adottsága a jelenlegi korában.

Végül ami miatt mindenképp Neuerhez hasonlítják, az a lábmunkája, remekül avatkozik játékba. A Bajor DFB igazgató, Petet Wimmer kijelentette, ez az egyik fő tulajdonsága ami miatt ilyen fiatalon ráirányult a figyelem.

Christian nagyon fiatalon felkerült a játékosmegfigyelő rendszerbe. Köszönhető ez a nem mindennapi testi adottságainak, valamint, hogy nagyon jó a mezőnyben és a kapuban is.

A fiatal kapus Neuer-nek köszönheti ezt a modern felfogást amit képvisel a pályán, és Früchtl labda megjátszási képessége a kulcsa lehet a Bayern támadásépítésének.

Mi állíthatja meg a fejlődésben? Ha ugyanilyen jó mentális képességei lesznek, semmi. Szerencsére ez látszik rajta, hogy éhesebb a sikerre mint valaha.

“Ha megrémülnék, már össze is csomagolnék. De persze van bennem tisztelet. Ez nem csak egy klub, ez a világ legjobb kapusának a klubja. De természetesen minden poszton hatalmas nyomás van. Ez egy olyan dolog amivel akkor is foglalkozni kell ha nem megy minden zökkenőmentesen. Tovább kell haladnom ezen az úton és minél több tapasztalatot szereznem. A jövő megmutatja mire jutottam, de mindenképp a Bayernben tervezem ezt."

Csakis az idő tudja megmondani ki lesz a következő nagy kapus a Bayernben, de ennek a fiatal tehetségnek minden képessége meg van hozzá. Figyeljük őt mindenképp.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/67859/pics/lead_800x600.jpg
Bayern II és utánpólás,christian früchtl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?