Blogolj!

Ottmar Hitzfeld 70. születésnapjára

Hullottak a könnycseppek, és Ottmar Hitzfeld engedte ezt. 69 000 ember ujjongása, egy piros-fehér virágcsokor, és az érzés, amit Ő a nyomás és a megkönnyebbülés keverékeként írt le, ez okozta a könnyeket. 2008 május 1-jén tudta a búcsúzó edző: itt a vége.

Elsőnek a könnyek jöttek, majd jött Kalle és Uli, és nekik sem volt száraz a szemük. Ki mondhatja még el magáról, hogy egy egész stadiont meghatott?

Természetesen nem csak ez az egy fontos pillanat volt Ottmar Hitzfeld karrierjében. Például ott volt a 7 német bajnoki cím, a 3 Német Kupa győzelme, a 2 BL cím, és a többi trófea, ami együtt elmondja Hitzfeld történetét. Ennek ellenére január 12-én, mikor a 70. születésnapja alkalmából visszaemlékezünk a karrierjére, ez az egy jelenet jut eszébe mindenkinek. Ez zárta le a Bayernnél eltöltött idejét (1998-2004, 2007-2008). Itt mindenki tudta, hogy ez az ember hiányozni fog.

„Büszke vagyok, hogy a Bayern edzője lehettem, sok örömet okozott nekem”

– ma már ezt mondja Hitzfeld, már nyugdíjasként.

Lörrachból indult az egykori csatár, és Münchenbe érkezett. Még ma is gyakran látogat a bajor fővárosba, hogy a fiát és három unokáját meglátogassa. Ebből az alkalomból érkezett újra Münchenbe. Most viszont nyílik az ajtó a Säbener Straße interjúszobájához, és most önmagáról fogják kérdezni, nem másokról, hisz szakértőként is szokott dolgozni.

Hitzfelddel az életrajzáról beszélni azt jelenti, hogy végigvesszük a Bayern történetének a mérföldköveit. 1998-ban Franz Beckenbauer már így beszélt az akkor Dortmundnál dolgozó szakemberrel:

„Ottmar, te leszel a következő Bayern-edző”.

Akkor még csak mosolygott ezen, de most a megállapodásról csak így beszélt:

„Giovanni Trapattoni beszéde után már minden gyorsan ment”.

Gyorsan ment a szerződés aláírása is az akkori vezetőkkel, akik Franz Beckenbauer, Uli Hoeneß és Karl Hopfner voltak.

München más volt, mint Dortmund, de a városban felnőtt német itt is jól érezte magát.

„Az életet ebben a csapatban átélni, a különböző személyiségek, a Mia San Mia.”

Az FC Hollywood gúnynév ebből az időből származik:

„Egy kicsit olyan volt, mint egy színház”.

Az érkezésekor Effenberg volt a kapitány, Oli Kahn a kapus, és még olyanok voltak a csapatnál, mint Giovanni Elber, Mehmet Scholl, vagy Bixente Lizarazou.

„Erős volt a csapat, nagy volt az egység a játékosok közt.”

Scholl a legjobb edzőnek nevezte Hitzfeldet, akivel valaha dolgozott. Még a mai napig jó a kapcsolat az utóbbi 2 ember közt. Annak ellenére, hogy Mehmet „tombolt, büntetést is kapott”. Ez is a létükhöz tartozott.

A sikerek sorban jöttek, Hitzfeld időszakára mindig szívesen fogunk emlékezni. A drámai bajnokság-végjátékok 2000-ben (a Leverkusen vezetett az Unterhaching ellen) és 2001-ben (Patrik Andersson szabadrúgása után felrobbant a stadion), a nagy végjátékok a BL-ben. Az 1999-es vereség a Manchester United ellen.

„Életem legkeserűbb veresége, brutális volt. Teljesen össze voltam törve.”

De ez kellett a két évvel későbbi sikerhez. Hitzfeld nagy erősségének mondja, hogy:

„Tudok előre nézni, a pozitív dolgokat kell látni, ha valaki el akarja érni a célját.”

2001. május 23-án sikerült elérni a célját, a Bayern 5:4-re megverte a Valenciát a tizenegyespárbajban.

Persze nem csak a BL címre fogunk emlékezni attól az edzőtől, aki a 2014-es VB után vonult vissza Svájc szövetségi kapitányi posztjáról. Hitzfeld mindenhol elnyerte az emberek bizalmát (Zug, Aarau, Grasshoppers Zürich, Borussia Dortmund, Bayern München, és Svájc), hisz mindig olyan volt, mint amilyen most. Egy úriember, lojális, udvarias, ellenben keménykezű. Ha Hasan Salihamidzic végigsétál az FC Bayern Erlebniswelten, mindig odahúzza a szíve a volt-edzőjéhez. Ott látható a ballonkabát, amit azon az estén hordott és ami úgy néz ki, mintha most vette volna le Ottmar. Valamint ott van ott egy papírcetli is a „mágikus milánói éjszakáról”.

Karl-Heinz Rummenigge „a legnagyobb úriember ebben a sportban” Hitzfeld szerint.

„Én is mindig izgatott voltam.”

Ez persze nem látszhatott rajta, de Ottmarban belül azért dolgozott az ideg.

A visszaemlékezésben elmondta, hogy a 2003-ban bejelentett visszavonulása jót tett az egészségének, és 2004-ben elment a csapatból. Így a fekete-erdei otthonában kipihente a kiégés-szindrómát, hogy 2007-ben visszatérjen.

„Egy napot azért aludtam rá” 

- mondja ma már nevetve.

2008-ban még duplázott a csapattal, aztán pedig Svájcban lett szövetségi kapitány. 6 évet töltött el Svájcban, 5 éve pedig visszaköltözött a Fekete-erdőbe, ahol a mai napig boldogan él.

70 évesen a program a golfból, síből, utazásból és mindenek előtt a családból áll.

„Minden nap megköszönöm az Istennek, hogy élhetek.”

A mindennapjai „teljesen stresszmentesek”. Hitzfeld azt csinálhatja minden nap, amit szeret. A születésnapján sincs nagy különbség, nem szereti az érdemei ünneplését.

Ennek ellenére kapott egy virágcsokrot, és elejtett pár örömkönnyet.

Ottmar, az egész Bayern-család boldog születésnapot kíván Neked!

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/67568/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?