Blogolj!

A bajor csodagyerek: Oliver Batista Meier

Török Péter

A bajor csodagyerek cikk első részében megnézzük, hogy egy fiatal német hogyan kerülhet be az első csapatba szélsőként, ahol két klasszis játékos foglal helyet most.

A müncheni Bayern akadémiája egyszerűen szólva legendás. Thomas Müller, David Alaba, Mats Hummels, Toni Kroos, és Sandro Wagner is itt nevelkedett, és mára már Kroos kivételével mind a Bayern játékosai. Ez a kiválóság nem csupán egy „modern” jelenség, mert például Franz Beckenbauer, Sepp Maier, Philipp Lahm és Bastian Schweinsteiger is itt élte fiatal focista éveit.

A nagyértékű transzferek korában a Rekordmeister bebizonyította szokását, hogy inkább saját játékosokat alkalmaz, mintsem rengeteg pénzt fecsérel egy drága játékosra. E kötelezettségvállalás legszembetűnőbb példája egy új, 70 millió eurós ifjúsági létesítmény, az FC Bayern Campus, amely egy kicsit több mint egy éve üzemel. A Bayern azt ígérte, hogy a beruházás eredményeket fog hozni, és Hasan Salihamidžić sportigazgató azt mondta, hogy helyet szeretne a fiataloknak szerezni az első csapatban, amely most sikerülhet is. Salihamidzic az utóbbi hónapokban aktívan figyelte az ifjúsági játékosokat, és a Bayernnek számos ígéretes csillagja van, akik a jövő emberei lehetnek pár év múlva.

Szóval, ki lesz a következő csodagyerek az első csapatban?

Az elkövetkező részben bemutatásra kerül a már fentebb említett fiatal játékos. Talán Oliver Batista Meier számára még korai lehet a bajnokság, de mivel Arjen Robben és Franck Ribéry fokozatosan „kiépül” a csapatból, így talán Oliver Batista Meier megalapozza a jövőjét az Allianz Arénában.

Oliver Batista Meier

Kor: 17

Poszt: Bal oldali szélső támadó

Háttér

A brazil származású fiatal 17 éves balszélső németet széles körben nevezik a Bayern ifjúsági csapata egyik legígéretesebb tehetségének. 2016 nyarán érkezett a bajor fővárosba a Kaiserslauterntől 400 000 eurós díj ellenében. Megérkezésétől kezdve az U17-es és az U19-es csapatokban is szerepelt, lenyűgözően szerepelt a Bundesliga junior versenyen és külföldön az UEFA Ifjúsági Ligájában. Meier a nyáron profi szerződést kapott a Bayern elsőszámú csapatától, és csereként a közelmúltban debütált a Regionalligában szereplő Bayern II csapatában.

Statisztikák

A fiatal német gyorsan kinőtte az U17-es csapatot eredményességével: 20 gól és 12 assziszt 20 meccsen. Az U19-es csapatban is hasonló sikereket ért el, 18 meccs alatt 8 gól és 2 gólpassz. A brillírozó szélső kiváló játékát az EB-re is magával vitte, az UEFA fiataloknak kiírt sorozatában 5 meccs alatt 2 gólt és 3 gólpasszt szerzettt.

A 2018/19-es bajnokságban Meier mind az U19-es, mind pedig a Bayern II csapatban szerepel, és 2 gólt és 3 asszisztot jegyez eddig 6 meccsen. Mivel a 17 éves játékos már a Regionalligaban is játszik, ez egy nagy lehetőség lehet neki, hogy tényleg egy nehezebb bajnokságban mutassa meg, megérdemelte azt a szerződést.

Értékelés

A fiatal szélső brazil gyökerei fontos szerepet játszanak a játékstílusában. Habár a pálya bal szélén játszik, előszeretettel vezeti be a labdát a 16-oson belülre. Valójában képes hatékonyan működni bármely támadó szerepben is. Ez a kreativitás, párosulva a gyors és megbízható technikai képességekkel, lehetővé tette számára, hogy kitűnjön a fiatalok közül.

Nem csak gólveszélyes, hanem gólpasszai is vannak, sokszor hozza csapattársait ziccerbe passzaival. Finoman is képes a labdával bánni, robbanékony és intelligensen mozog a labdával. Tudatossága és készségei miatt „férfi a fiúk között” szólással lehet illetni, mert betör a védelembe is, és a védekezésből is kiveszi a részét.

Tavaly szeptemberi produktuma is fantasztikus képességeiről árulkodik:

Az egyetlen kérdés, hogy a fiatal szélső képes-e fejlődni a fizikai tulajdonságaiban. Bár az ifjúsági meccseken gyorsnak számít, az erőfejlesztés és további apróságok fejlesztése kulcsfontosságú a jövője szempontjából. 178 cm-ével nem tartozik a legnagyobbak közé, ezért különösen fejlődnie kell fizikálisan. Kizárólag kreativitása és tudatossága jelentős eszköze lesz annak, hogy egyelőre megbirkózzon az ellenfél védőivel, de pl. Lars Lukas Mai-nagyságú védők simán lebirkózhatják.

Annak ellenére, hogy fizikailag még fejlődnie kell, Meier technikailag már kinőtte a fiatal ligákat. Ha el akarja érni a célját, a Bayern II-ben betöltött szerepe létfontosságú lesz. Ha mindössze 17 évesen már képes lesz megbirkózni fizikai hátrányával, csak idő kérdése lehet, mikor lép pályára Ribéry helyett.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/67527/pics/lead_800x600.png
Bayern II és utánpólás,Beszámolók,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?