Blogolj!

Meritan Shabani, a bajor csodagyerek

Regős András

A müncheni születésű Meritan Shabani ígéretes tehetség, fényes jövő állhat előtte. De vajon képes lesz-e beférkőzni a kezdő 11-be?

Meritan Shabani

Kor: 19

Nemzetiség: német/koszovói

Poszt: Támadó Középpályás

Háttér

Meritan Shabanit ennél jobban nem is mondhatná sajátjának a Bayern. Münchenben született, és már 2006-ban, 7 évesen csatlakozott a Bayern Münchenhez. Ifi karrierje nagy része alatt a nyilvánosság számára nagyrészt ismeretlen volt.

A koszovói felmenőkkel rendelkező támadó leginkább a pálya közepén mozog otthonosan, de a cselezésben mutatott fejlődésének köszönhetően egyre mélyebben részt vesz a támadásokban. Ha a szükség úgy hozza, a széleken is bevethető, de akárcsak Thomas Müller, ő is középen a leghatékonyabb.

Shabani 16 évesen került fel az U19-es csapatba, ekkor gyorsult fel rohamosan a fejlődése. A 2018/19-es szezonra már a Bayern tartalék csapatába nevezték, de az előszezonban, és az utóbbi időben már Bundesliga és Német Kupa meccseken az első számú csapat keretébe is beválogatták.

Az U19-es csapattal töltött 2017/18-as idényében hívta fel magára először igazán a figyelmet. Jupp Heynckes jutalmazta meg őt első Bundesliga pályáralépésével, az Eintracht Frankfurt ellen, amikor a bajnoki cím már zsebben volt. Azóta kimondottan sztárjelöltként tartják számon.

A teljesítménye a válogatott illetékeseinek figyelmét sem kerülte el – behívták az U20-as válogatottba. A kettős állampolgárságú középpályás a koszovói válogatott mellett is dönthetne, de a Nationalelf nyilván nagyobb lehetőségeket nyújtana számára.

Statisztikák

Shabani statisztikái is kecsegtetőek. Az U19-ben 69 mérkőzés alatt 15 gólt szerzett és 12 gólpasszt adott. Ezen időszak alatt a 2017/18-as idénye volt a legeredményesebb, 8 gólt és 5 asszisztot jegyzett 20 mérkőzés alatt.

A felnőtt tartalékcsapatba való áthelyezése sem vetette vissza, 9 gól és 4 gólpassz van a neve mellett 19 meccs alatt a Regionalligában és az UEFA ifjúsági ligában. 4 meccs alatt 3 gól az UEFA ifjúsági ligában igencsak kiemelkedő, ismervén a Benfica és az Ajax méltán híres utánpótlásnevelését, a 6 gól és 4 gólpassz 15 mérkőzésen nem akármilyen sokoldalúságról árulkodik, egy olyan sokoldalú és fizikailag megterhelő bajnokságban, mint a Regionalliga.

Ebben az idényben a Bayern tartalék csapatában is sokoldalúan, a középpálya több pontján is bevetették már. Leginkább Thomas Müllerhez vagy James Rodriguezhez lehetne hasonlítani, akiknek a védekezésből kivett részét rendszerint alábecsülik, mégis elvárják tőlük, hogy ne riadjanak vissza egy-egy keményebb szereléstől.

Shabani felnőtt csapatban kapott lehetőségei rendszerint csak pár percre korlátozódtak, kivételt képez ez alól, amikor Heynckesnél kezdő volt. Azon a meccsen 70%-os pontossággal passzolt, és 7 szerelése is volt. Akkor 56 percet töltött a pályán.

De mégis mitől olyan különleges?

Shabani legszembetűnőbb tulajdonsága a teherbírása. Bár alapvetően támadó középpályás, de mivel a védekezésből is kiveszi a részét, szinte az egész pályát bejátssza. Emellett 185 cm-es magassága és a gyorsasága igazán impozáns képet fest róla.

Shabani energikus játéka mellett intelligenciában sem szenved hiányt. Cselek, hosszas labdavezetések, és eközben még a társai helyezkedésére is figyel – és pont a megfelelő pillanatban jön a tökéletes passz. Mesterként hozza fel az ellenfél térfelére a megszerzett labdákat, ezzel széthúzva a védelmüket. Ebből a szempontból Serge Gnabryval lehetne párhuzamot vonni.

Shabani számos gólja sem véletlen, mindkét lábbal a korát megszégyenítő magabiztossággal lő kapura, legyen az távolról, közelről, vagy akár egy beadást követően egyetlen érintéssel.

Shabani viszonylagos ismeretlensége ellenére komoly képességeket rejt a Bayern München számára, de nem biztos, hogy a lehető legjobb helyen van a fejlődéshez. Egy-két kölcsönben töltött év egy gyengébb Bundesliga csapatnál, ahol rendszeresen játéklehetőséghez juthatna, az előnyére válhatna.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/67126/pics/lead_800x600.jpg
Bayern II és utánpólás,Beszámolók,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?