Blogolj!

Sauer: az egyéni fejlesztés fontosabb, mint a bajnoki helyezés

Eseménydús és eredményes évet zár az FC Bayern utánpótlás-részlege. Az elmúlt hónapokban néhány tehetség lehetőséget kapott a bemutatkozásra a profik között.

Az amatőrök (U23 – a ford.) az idény felénél a Regionalliga Bayern (negyedosztály – a ford.) bajnokesélyese, az U19 nemrég nagyon szoros küzdelemben maradt le az UEFA Ifjúsági Liga egyenes kieséses szakaszáról, az U17 a múlt szezonban bejutott a Német Bajnokság döntőjébe és jelenleg is az első helyen áll a BundesligaSüd/Südwesben. Az fcbayern.com-nak adott interjújában az akadémia vezetője, Jochen Sauer von mérleget.

Herr Sauer, a 2018-as év a végéhez közeledik. Hogyan értékeli az FC Bayern utánpótlásának helyzetét a kampuszon?

Sauer: „Nagyon pozitívan. Az elmúlt, 2017/18-as idényben, ami az első idényünk volt az új kampuszon, minden csapatunk nagyszerű eredményeket ért el, és a 2018/19-es szezon első felében folytatni tudtuk a jó szereplést. Továbbá számos nagy reményű tehetséget tudtunk hosszútávra az FC Bayernhez kötni, valamint a most zajló idényben Meritan Shabaninak a Német Kupában, Wooyeong Jeongnak a Bajnokok Ligájában gratulálhattunk a debütáláshoz a profik között. Jonathan Meier és Paul Will személyében még két játékos volt ott többször a 18-as felnőtt meccskeretben. Nagyon örülnék, ha a tavaszi fordulóban még néhányan kiérdemelnék a bemutatkozás lehetőségét a nagycsapatban.”

Szomorkodik még az U19 szerencsétlen kiesése miatt az Ifjúsági Ligából?

Sauer: „Miután az elmúlt szezonban veretlenül, csoportelsőként jutottunk be először az egyenes kiesése szakaszba, ezt a célt most sajnos hajszál híján nem tudtuk teljesíteni. Tizenegy pont nem volt elég a továbbjutáshoz – a legtöbb csoportban ezzel tovább mentünk volna. Az Ifjúsági Liga történetében eddig csak egy csapat volt, ami tizenegy vagy több ponttal kiesett. Sebastian Hoeneß és csapata ennek ellenére nagyon jól teljesített, és különösen a Benfica és az Ajax ellen hasznos tapasztalatokat szerzett.”

Az elmúlt év egyik csúcspontja a Kampuszon az U17-es bajnoki döntő volt a Borussia Dortmund ellen.

Sauer: „Igen, ezt én is így gondolom. Először volt teltházas a stadion a kampuszon, ez különleges hangulatot teremtett. Sajnos a meccset szerencsétlen módon 2:3-ra elveszítettük, de Holger Seitz és a csapata a döntőben és előtte az egész szezonban megmutatta, hogy az FC Bayern utánpótlásában nagyszerű munka folyik.”

Holger Seitz nyár óta az FC Bayern amatőr csapatának edzője. Bízik benne, hogy a csapatának sikerül a feljutás?

Sauer: „Nagyon bízom benne, hogy az U23-as csapatunk bajnok lesz a Regionalliga Bayern-ben. Az ősszel a csapat kis megingáson kívül nagyon meggyőzően teljesített, és biztos vagyok benne, hogy a téli szünet után is folytatni fogja az eredményes szereplést. Sajnos bajnokként még osztályozót kell játszanunk az északi bajnokkal, ami jelen állás szerint valószínűleg a VfL Wolfsburg lesz.”

Mennyire lenne fontos a feljutás a tehetségek egyéni fejlődése szempontjából?

Sauer: „Biztosan egészen más lenne a srácoknak teltházas stadionokban játszani Rostockban, Kaiserslauternben vagy Münsterben, mint most néhány kisebb klubnál a Regionalliga Bayernben. Ezzel nem akarok tiszteletlennek hangzani, mert emelem a kalapom az olyan Klubok, mint a Garching, a Pipinsried vagy a Schalding-Heining előtt, akik viszonylag szolid anyagi lehetőségekkel rendelkeznek és nagyszerű munkát végeznek. Remek példa erre mostanság a VfB Eichstätt. De a mi fiaink a profi futballba törekszenek, és a harmadosztályban természetesen egész mások a kihívások. De nem gondolom, hogy az U23 harmadosztályú szereplése minden egyes esetben elegendő, hogy újra több játékost tudjunk képezni a saját felnőtt csapatunkba. Ehhez jelenleg több irányba különböző stratégiai elgondolásokat igyekszünk megvalósítani.”

Adrian Fein röviddel a nyári átigazolási időszak vége előtt a Jahn Regensburghoz került kölcsönbe. Ebbe az irányba gondolkodnak?

Sauer: „Például. Adrian a Jahn-nál rövid beilleszkedési időszak után az új környezetben stabil kezdő helyet harcolt, és mindenekelőtt játszott ki magának. Így most minden hétvégén magas fizikális és játékszinten kell a lehető legjobb teljesítményt nyújtania, hogy megőrizze a helyét. Ezáltal folyamatosan fejlődik. A regensburgi vezetők örülnek, hogy ott van a csapatban – és ugyanezt halljuk Heidenheimből egykori játékosunkról Niklas Dorsch-ról is. Azt hiszem, hogy még inkább ebben az irányban kellene gondolkodnunk. Az egyéni fejlesztés a döntő, és sokkal fontosabb, mint egy utánpótláscsapat bajnoki helyezése. A tehetségeket a lehető legkorábban fejleszteni kell és egy korosztályt át is ugorhatnak, ha megfelelő szinten vannak, így fejlődnek tovább – ennek pedig logikus következménye lesz a jobb eredmény és a jó helyezés a tabellán.”

Hogy mindkettő működhet, arra a jelenlegi U17 nagyon jó példának tűnik…

Sauer: „Pontosan. Az U17-es Bundesliga-ban valószínűleg az FC Bayern valaha volt legfiatalabb csapatával játszunk. Néha akár hét olyan játékos is van a kezdőben, aki még játszhatna az U16-ban. Ennek ellenére a szezon első fele után vezetjük a bajnokságot, amit sokan a korösszetétel miatt nem gondoltak volna. De a fiatalabb játékosok nagyon hamar észrevették a színvonalbeli különbséget, és néhány hét alatt sikeresen alkalmazkodtak. Jelenleg nagyon intenzíven foglalkozunk a gondolattal, hogy ezekkel a pozitív tapasztalatokkal felvértezve hogyan állítsuk fel a csapatainkat az U17-től az U-23-ig a következő évben.”

A kampusz legnevesebb érkezője a mostani idény előtt az U17 edzője, Miroslav Klose volt. Milyennek látta az első félévében vezetőedzőként?

Sauer: „Mironak és a másodedzőjének, Slaven Skeledzic-nek hatalmas része van az U17-es csapatunk őszi elsőségében. Azt gondolom, az elején ugyanannyira tisztelte az új feladatot, mint amennyire a játékosai az új edzőt. A legtöbbjük négy és fél évvel ezelőtt kissrácként a tv előtt ünnepelt, amikor Miro Brazíliában világbajnok lett. Ő a német foci egyik legendája, és nagyon örülünk, hogy a tapasztalatát és a futballtudását a mi tehetségeinknek adja tovább. És nem csak a saját csapatának.”

Amennyiben?

Sauer: „Miro néhány héttel az edzések kezdete után több évfolyam csatárait a szárnyai alá vette. Legalább hetente egyszer külön edzést tart, hogy a támadókat egyénileg fejlessze. Miro megtanítja a középső támadóknak, hogy hogyan kell mozogniuk a tizenhatoson belül, a szélsőcsatároknak pedig, hogy hogyan szolgálják ki középen a társakat. Ezeknek a srácoknak ez egy csodálatos lehetőség, amiből hatalmasat profitálhatnak.”

Lesznek a téli szünetben igazolások vagy más személyi változások az utánpótláscsapatoknál?

Sauer: „Jelenleg nem tervezünk egy érkezőt sem, de természetesen már rajta vagyunk egy-két ügyön nyárra. Megpróbáljuk a csapatainkat továbbra is célzottan erősíteni. Nem akarom kizárni, hogy a most következő átigazolási időszakban az amatőröktől és az U19-ből lesznek távozók. Mindkét keret nagyon nagy, néhány játékos ritkán jut csak lehetőséghez. Ha közülük valaki új kihívásokat szeretne keresni, akkor azzal mindenképpen foglalkozni fogunk.”

Ha lehetne három kívánsága az új évre, mik lennének azok?

Sauer: „Az amatőrök feljutása a harmadosztályba a legfőbb kívánság. Ezen kívül kevés sérülés, és az, hogy az új évben is ez a remek csapatszellem uralkodjon a kampuszon a munkatársak és edzők között.”

Forrás: https://fcbayern.com/de/news

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/67109/pics/lead_800x600.jpg
Bayern II és utánpólás,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?