Blogolj!

Kovac: sikerült visszaállítani a nyugalmat és a bizalmat a csapaton belül


Niko Kovac nyár óta a Bayern München edzője. Ezalatt a hat hónap alatt valószínűleg minden oldalát megtapasztalhatta annak, hogy milyen egy edző élete a Säbener Strassen. A Bayern az első hét meccsét kivétel nélkül megnyerte. A 47 éves szakember és csapata ezután került egy nehezebb periódusba, de végül sikerült az őszi szezont nyolc veretlen tétmeccsel befejezni.

Az exklúzív interjúban az fcbayern.com-on Kovac következtetést vont le az elmúlt félév történéseiből, elmagyarázta, hogy a bajorok miért kerültek hullámvölgybe, és, hogy ezután hogyan sikerült visszatalálniuk a győzelmekhez vezető útra. Emellett a vezetőedző előretekintett a 2019-es évre, és elmondta, hogy szerinte a szurkolók mit várhatnak majd el az újévben a német rekordbajnoktól.

Az interjú:

“Egy fordulatos félév fejeződött be zsinórban három győzelemmel, és ráadásul ezek közül az összeset sikerült lehozni kapott gól nélkül. Mik az érzései így a téli szünet alatt?”

KOVAC: “Úgy érzem, hogy most az a Bayern vagyunk, akik a szezon legelején voltunk, sikerült visszaállítani a nyugalmat és bizalmat a csapaton belül - a srácok is elszántak, hogy mindent beleadjanak, és egy kiéhezett csatára kényszerítsék a Dortmundot a tavaszi szezonban.”

“Immár hat hónapja, hogy “visszatért” Münchenbe. Mik a következtetései erre a félévre?”

KOVAC: “Ez egy érzelmekkel teli félév volt, ami alatt biztosan nem unatkoztunk. Voltak nagyon jó időszakaink, de át kellett vészelnünk nehezebbeket is. Mindenesetre, együttnézve a dolgokat, jelenleg jó formában vagyunk, és így nap végére pozitív érzéseink vannak az őszi szezont illetően. Az elmúlt tíz év alatt most először sikerült veretlenül befejeznünk a Bajnokok Ligája csoportkörét, versenyben vagyunk a Német Kupában, és a Bundesligában is csökkentettük a hátrányunkat.”

“A szezon eleje sikeres volt, a csapat kivétel nélkül megnyerte az első hét mérkőzését, jó focit játszva. Gondolta volna ezt, mielőtt idejött?”

KOVAC: “Természetesen azt kívántuk, hogy jól sikerüljön a szezonkezdet. Nagyon keményen dolgoztunk ezért a felkészülési időszakban. Domináltuk a meccseinket. A srácok bizonyítani akartak, amiért új edző érkezett. A mutatott teljesítmény az edzéseken és a meccseken, ennek megfelelően erős volt. Sajnos ezután kerültünk egy kisebb hullámvölgybe. Az edzői stábbal sokat gondolkodtunk azon, hogy ennek vajon mi lehet az oka. Talán túl sokat engedtük magunkat befolyásolni, azért amiket írtak rólunk: hogy megint hatalmas előnnyel, és nagyon hamar meg fogjuk nyerni a Bundesligát. Ez belemászik a tudatodba, és szép lassan mindenki kezd leadni egy-két százalékot. Összességében ez nem elég. Az én véleményem az, hogy a Bundesliga sokkal kiegyensúlyozottabb, és sokkal több kihívást tartogat, mint tavaly, és ez az, amiért harcolnunk kell. De a srácok teljesen felépültek. A Benfica elleni Bajnokok Ligája meccsen bemutattuk, hogy jól tudunk támadni, helyzeteket kialakítani, és a végén gólt szerezni.”

“Mi volt a benyomása az októbertől novemberig tartó rossz széria miatt kapott kritikákra?”

KOVAC: “Próbáltam őket olyan távol tartani magamtól, amennyire csak lehetséges. Saját magam akartam dönteni, azok alapján, amiket az edzéseken tapasztalok. Ez megmaradt egészen a téli szünetig. Alapvetően a médián keresztül tájékozódtam az eseményekről négy-öt hónapig. Jól érzem magam így, ez nem teher számomra. Ez a döntő pont. Ha az ilyen dolgokat teherként kezeled, akkor nem leszel szabad a saját döntéseidet illetően, viszont muszáj annak lenned.”

“Némileg változtatott a rendszeren. Ez volt a fő oka annak, hogy újra helyes útra térjen a csapat?”

KOVAC: “Valóban egy fontos tényező volt. Úgy döntöttünk, hogy muszáj jobban összezárnunk középen. Az ellenfeleink itt próbáltak támadásokat kezdeményezni, miután elvették tőlünk a labdát. Emellett, a gyors hátsó védőink jobban részt tudnak venni a támadásokban ennek a változtatásnak köszönhetően. A döntés pedig, hogy kevesebb változtatást eszközöljek a kezdőcsapaton a mérkőzések előtt, szintén jónak bizonyult. A csapat így nagyobb harmóniában tud játszani, hiszen tudják, ha jól teljesítenek az edzéseken, bennmaradhatnak a kezdőben.”

“Mit gondol, melyik volt a legjobb meccs az őszi szezon folyamán?”

KOVAC: “Úgy gondolom, nagyon jól játszottunk, főleg a szezon elején. Például idegenben a Schalke ellen, nyertünk 2-0-ra, és végig domináltuk a mérkőzést. De a legutóbbi meccseink is jók voltak, például a Hannover elleni győzelem. Első osztályú volt az egyéni megoldások szempontjából is. De persze láttam olyan teljesítményeket is, amikkel nem voltam elégedett.”

“Melyik mérkőzést akarja elfelejteni?”

KOVAC: “Minden vereség fáj, főleg, ha otthon kapsz ki. Idegenben maradtunk alul a Dortmund és a Hertha ellen, de a 3-0-ás vereség a Gladbach ellen hazai pályán volt az igazi mélypont. Ennek ellenére a srácok sokat küzdöttek annak érdekében, hogy kilábaljunk ebből a gödörből. Összességében sikerült jól reagálnunk minden rosszabb mérkőzés után."

“Érzelmekkel teli volt a Lipcse elleni utolsó hazai meccs. Franck Ribéry szerezte a mindent eldöntő gólt, nem sokkal a hármas sípszó előtt...”

KOVAC: “Egy jó élmény volt. Nem sok lehetőséget adtunk az egyébként erős ellenfelünknek a 90 perc alatt. Támadásban maradtunk, egészen a végéig. Amikor sikerült gólt szerezni, úgy látszott, hogy egy hatalmas teher esett le a csapat, és a szurkolók válláról egyaránt. Egy nagyon fontos győzelem volt.”

“Milyen típusú fejlődést érzékel a csapaton, illetve a játékosokon?”

KOVAC: “Úgy gondolom, hogy szemmel látható a fejlődés a játékosokon minden nap, hét, és hónap elteltével, főleg igaz ez a fiatal játékosok esetében. Az idősebb játékosok is sokat léptek előre, úgy érzem. Újra, és újra megmutatják, hogy mire is képesek, és ez egy nagy erőssége a Bayernnek. A játékosok sose elégedettek, mindig többet, és többet akarnak minden passznál, szerelésnél, vagy éppen fejesnél. Edzéseken és meccseken is egyaránt. Mentálisan is sokat fejlődtünk, a srácok mégegyszer megmutatták, hogy milyen jól tudják kezelni a kritikákat - és ha a dolgok rossz irányba fordulnak, minden idegszálukkal az elvégezendő feladatra koncentrálnak.”

“Mit tanult az elmúlt hat hónap alatt?”

KOVAC: “A dolgok nagyon gyorsan változnak. Ami tegnap még jó volt, az lehet, hogy másnap reggelre már rossz lesz. Nyugodtnak kell maradnod. Az edzőim mindig ezt mondták nekem még régebben. Szerencsére sok jó edzővel dolgoztam együtt. Sosem esek pánikba.”

“Februárban és Márciusban a Liverpool elleni összecsapás vár a csapatra. Mindenki nagyon várja már. Egy edző tud pihenni a szünet alatt, vagy túl nagyok a várakozások a folytatást illetően?”

KOVAC: “Muszáj pihenned. Állandóan túl vagyunk terhelve, a focira koncentrálunk mindennap. Próbálok lazítani. A Liverpool egy remek ellenfél, egy jó kihívás ez a csapatnak, és nekem is. Addig viszont még van öt bajnoki meccsünk, és egy kupamérkőzés is vár ránk. Meg akarjuk nyerni őket. Muszáj koncentrálnunk a feladatunkra a bajnokságban és a kupában, aztán meglátjuk, hogy mik a lehetőségeink a Bajnokok Ligájában. Mindenesetre, tökéletesen fel fogunk készülni arra a párharcra.”

“Végül pedig: mit ígér a szurkolóknak a szezon második felére?”

KOVAC: “Keményen fogunk dolgozni, senkinek nem fogjuk engedni, hogy kizökkentsen minket a ritmusunkból, és mindent megteszünk azért, hogy sikeresek legyünk. Szeretnénk együtt ünnepelni a szurkolókkal a szezon végén.”

Fordította: Dániel Herbert

Forrás: https://fcbayern.com/en

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/66896/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,niko kovac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?