Blogolj!

Manuel Neuer: már csak egy átlagos kapus

Bogdányi Norbert

Manuel Neuer nem a régi. A FC Bayern kapusának ez a legrosszabb idénye mióta 2011-ben az FC Schalkétól a rekordbajnokhoz igazolt. Az FC Bayern válsága a válogatott kapus gyenge teljesítményeivel is összhangban van, ezt sajnos statisztikák is alátámasztják. Neuer része a problémának - nem csak Münchenben, hanem a válogatottban is.

Ha épp nem megy, jól jönnek a kicsi szerető gesztusok. Mint a "Bayernfreunde '95 Unterallgäu" szurkolói klubbal való találkozó Tahnhausenben, ahol Neuert a legmelegebb szívvel fogadták a rajongói. Háromszor is hallható volt, ahogyan a szurkolók a nevét kiabálják a hatalmas rendezvényteremben. Egy rövid kérdezz felelek után következett a fúvós zenekar és az autogramosztás.

A Bayern kapitánya láthatóan jól érezte magát. Végül még egy fúvószenekart is vezényelhetett, és egész jól csinálta. Sokkal különbül, mint ahogyan Bayern mezben a kapuban áll, és olyan rosszul teljesít, amit rég nem láthattunk tőle.

Néhány beilleszkedési probléma ellenére közvetlenül azután, hogy a Bayernhez igazolt („kicker átlag: 3,12), folyamatosan javuló statisztikákat mutatott. Mostmár viszont nem a régi – egyszerűen nem olyan, mint Neuer.

Karrierjének leggyengébb szezonja

Ebben a szezonban mindössze a kapura tartó lövések 47,1%-át sikerült hárítania; 16-ot a 34-ből. Ez a legrosszabb érték a Bundesligában a kapusok között. Még rosszabb: Csak kettőt védett ki 15 közvetlen gólhelyzetből (13,3%).

Az emberekben majdnem azt a benyomást kelti, hogy Neuer a csatárok előtt minden tiszteletét elveszítette. Dodi Lukebakio biztosan nem rúgott volna mesterhármast egy csúcsformában lévő Neuernek.

De ezek az idők elmúltak. Kilenc egymás utáni Bundesliga-meccsen legalább egy gólt kapott és ezzel új személyes negatív rekordot állított fel. A válogatott kapusának ezelőtt még sosem kellett ennyiszer kiszednie a labdát a hálóból. Ilyen 18 évvel ezelőtt történt legutóbb az FC Bayern történelmében. 2018. szeptember 22-én a Schalke elleni 2-0-ás mérkőzést zárta Neuer utoljára kapott gól nélkül.

Neuer a legrosszabb idényét játssza a 2018/2019-es szezonban. 13 mérkőzés után a "kicker" átlageredménye 3,5. Ez rosszabb, mint 2011/2012-ben az első Bayernes szezonjában. Még a büntetőknél sem áll mellette a szerencse. Háromból egyet sem tudott kivédeni.

Semmi nyoma az önkritikának

Sokáig Neuert tartották a világ legjobb kapusának. Most viszont úgy tűnik, hogy elveszítette könnyedségét, egyre többet hibázik. Gyanítható, hogy gyenge formájáért a nemrég gyógyult bal lába lehet a felelős.

Tavaly kétszer is súlyosan megsérült, ami miatt majdnem egy teljes évet kihagyott. Ezután lépésről lépésre elveszítette régi fényét - nem csak a Bayernnél hanem a válogatottban is. Ugyan a vb keretben nem tartozott a legrosszabb játékosok közé, azért egyre többet hibázott.

Egy példa: a katasztrofális októberi Nemzetek ligája vereség Hollandia ellen. Neuer egy szöglet után csúnyán aláfutott a labdának és végignézhette, ahogyan Ryan Babel azt a felsőlécre fejelte, és a lepattanó labdából Virgil van Dijk megszerezte a vezetést.

Neuer idén a Bundeligában is szerencsétlen helyzetekbe kerül. A Bréma elleni mérkőzésen, ami végül 2-1-es győzelemmel zárult szintén rosszul jött ki a kapujából és ezzel lehetővé tette Yuya Osako számára, hogy kiegyenlítsen.

Így nyilatkozott a hibájáról:

„Egy ilyen helyzetet nehéz rövid idő alatt megítélni. Ez egy egyszerű beadás, amit viszonylag könnyű lenne kivédekezni. Mi azonban átengedtük, én kijöttem a kapuból hátha tudok valamit tenni, vagy legalább szabálytalankodnak ellenem. Ha a kapuban maradok négy méterről jött volna a fejes, nehéz dolgom lett volna. Egyébként meg is fejeltek, de úgy tűnik ez nem volt elég egy kapustámadáshoz.”

Ez a csapattársainak is szólt. Ahelyett hogy önkritikát gyakorolna, a védőkre keni a felelősséget.

Kicsit nehézkesen mozog már a kapuban

Hibák hibákat követnek, ez azt mutatja, hogy Neuer már rég nem olyan, mint egykor volt. A csapatváltás után ez a legnehezebb időszaka.

Neuer állítja ugyan, hogy száz százalékos. De nem úgy néz ki, hogy ismét azokat az időket éljük, amikor minden sarokhoz odaér, a csapattársait hajszálpontosan megjátssza, és legyőzhetetlen a kapuban. Jelenleg csak egy átlagos hálóőr, akitől már nem félnek a csatárok.

Volt válogatott kapus Bodo Illgner nyilatkozata a „Die Weltnek”:

"Természetesen nem könnyű Neuer helyzete. A klubbnál és a válogatottnál sincs minden rendben és ő sem azt a formáját mutatja, amit mindenki megszokott. Jelenleg csak egy átlagos kapusnak tűnik.”

Neuer hallani sem akar a problémákról:

„Nincsen semmi problémám. jól érzem magam, a lábam is jól van. Jó formában vagyok.”

De sajnos, az a benyomás, hogy Neuer sokkal nehézkesebben mozog és nincs már meg benne az, ami a négy alkalommal (2013, 2014, 2015, 2016) a világ legjobb kapusának választott játékosban még meg volt.

Bár minden Bayern rajongó szereti őt, még akkor is, ha most mélyponton van. Ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezze magát, ha a kapuban áll, az válna a hasznára, ha ismét a régi lenne.

Forrás: https://www.eurosport.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/66801/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,manuel neuer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?