Blogolj!

A Bayern története: a besúgók

Domonkos Altdorfer

A Sport Bild jelenlegi kiadásában az „Újdonságok a Bayern öltözőjéből” címen szerepel ez a cikk. A nehéz időszakokhoz hozzátartozik a Bayernnél egy régi jelenség: Minél nyugtalanítóbb a helyzet sportszempontból, annál több konfliktus kerül a nyilvánosság elé a Bayern háza tájáról, ez persze nem eshet jól Niko Kovac edzőnek.

A vezetőség újra és újra meglepődve áll az események előtt. A sportigazgató, Hasan Salihamidzic bejelentette:

„Megpróbálunk utánajárni, és meglátjuk hogyan fordulhatott elő ilyen. Muszáj, hogy ez megváltozzon!”

Más szavakkal: A Bayernnél újra és újra a „feljelentőt” keresik. Ezzel együtt a klubnál tudhatnák a hosszú történelmükből, hogy a bajoroknál minden edző küzdött ilyen „feljelentőkkel”. Néhány példa:

Carlo Ancelotti

2017. február: A kupa nyolcaddöntőjében a Wolfsburg elleni 1:0-ás győzelem után egy fotót kaptunk a Bayern öltözőjéből, amelyen a taktikai tábla látható. A sajtótájékoztató után megmutattam Ancelottinak a képet.

„Ez az én taktikám?”, 

- kérdezte az edző meglepődve.

Érdekelte a téma, mivel elfelejtette a szemüvegét, 10 perccel később visszajött a vegyes zónába hozzám, hogy élesebb szemmel is megvizsgálja a képet.

„Valóban”,

- erősítette meg.

A kérdésemre, hogy ki tudná-e kicsit fejteni a taktikát, a megértésemet kérte: szakmai titok.

Pep Guardiola

2014. Augusztus: Pep Guardiola egy cetlivel érkezett a klub üléstermébe a szezonkezdetre. A nyáron az edző kidolgozott egy szabálykönyvet. Attól félve, hogy lefotózhatják, nem tette fel sehova, hanem pontról pontra lediktálta játékosainak – így minden rendelkezést az eszükbe véshettek.

A Sport Bild-ben ennek ellenére később visszaolvashatta a spanyol szakember.

Ilyen rendelkezések voltak többek között:

- Késés a találkozási pontról: büntetés!

- Ha valaki nem teszi be a ruhát edzés után a szennyesaknába: büntetés!

- Ha valaki edzés vagy meccs után egy órán belül nem eszik semmit: büntetés!

- Mobiltelefonálás az edzőközpont első emeletén: büntetés!

- A kötelező öltözködéstől való eltérés: büntetés!

Az első vétség 250 Euróba kerül. Minden további szabálysértés 250 Euróval emeli a fizetendő összeget. Pénztárosnak bizalmi emberét, a kapitány Philipp Lahmot tette meg az edző.

Szerződése lejártával sajnálkozott Guardiola:

„Normál esetben az öltözőben marad, ami ott történt. Azok, akik kibeszéltek, ellenem akartak küzdeni. Ez sokszor megtörtént az itt töltött három évem alatt. Ez ellenem irányult.”

Jupp Heynckes

2012. szeptember: Egy felszólítás ment minden alkalmazottnak, akik a csapat központjában dolgoztak. Az ok: Jupp Heynckes feldühödött. A titokban vezényelt edzéséről készült fotók megjelentek a BILD-ben. A belső mail a következő rendeletet hozta: Az alkalmazottaknak tartózkodnia kell a záróedzéstől a jövőben. Besúgó-veszély! Ez a mail épp oly kevéssé maradt titokban, mint az intézkedések a játékosok számára.

A Sport Bild megírta éppúgy a viselkedési előírásokat, mint azt, hogy a játékosoknak is új előírások születtek:

- egy áthúzott telefon egy fehér papíron jelezte a telefonálás tiltását

- a zuhanyzóhoz vezető úton a táblán ez állt: „Az edzés után a jeges vizes kádba”

- az edzőterembe csak egy fitness-edző kíséretében léphettek be a játékosok, hogy a gyakorlatok szigorúan csak az előírásoknak megfelelően mehessenek.

Hogy a koncentrációt mindenkinél fenntartsák és nehogy rutinból valaki máshogy cselekedjen, a heti edzésterv alatt mindenkinek ott állt: „A változtatás jogát fenntartja: Jupp Heynckes”.

Louis van Gaal

2010. szeptember: Egy 2:1-es hazai, Mainz elleni bukta után az egyik leglegendásabb edzői beszéd következett a Bayern történetében. A csapat rossz teljesítménye miatt ideges Louis van Gaal dühöngött:

„Tojást érdemeltek! Hatalmas tojásokat!”

Amikor játékosai kérdőn néztek rá, a tréner kinyitotta nadrágját – aztán „elővette fegyverét”. Emellett két kézzel magyarázta:

„Hatalmas golyóim vannak!”

Ezesetben is kijutott az információ, így írtunk neki.

Luca Toni már a Juventus játékosa volt, amikor hivatalosan megerősítette információimat:

„Ilyet még sosem éltem át, totál őrült volt! Az edző világossá akarta nekünk tenni, hogy minden játékost lecserélhet – mindegy, hogy hívják, mivel vannak golyói. Hogy ezt demonstrálja, lehúzta a nadrágját."

Louis van Gaal is megerősítette később az esetet, amikor évek múlva rákérdeztem. A holland mosolygott, és hozzá tette:

„Ami a négy fal között történik a játékosaim és köztem, annak ott kéne maradnia."

De még kiegészítette: Aki ismer, tudja, hogy egy ilyen eset rám vall. Én már csak ilyen emocionális vagyok.

Jürgen Klinsmann

2008. szeptember: A Bayern 2:0-ra égett otthon a Werder Bremen ellen a félidőben. A Bayern játékosai meghökkenten ültek az öltözőben, ugyanis valaki hiányzott: Jürgen Klinsmann! Ahelyett, hogy a hibákat elemezte volna, az edző kinn beszélgetett a cserejátékos Tim Borowskival és Massimo Oddoval. A TV-képernyőn, ahol az első 45 perc zajlott, az akkori No.1, Michael Rensing megpróbálta Martin Demichelis, Lucio, Bastian Schweinsteiger, Zé Roberto és Lukas Podolski társaságában a lehetséges taktikai változtatásokat a második félidőre maga kitalálni és maguk hozták meg az intézkedéseket. A játékos-megbeszélés semmi eredményre nem vezetett, a Bayern végül 2:5-ös vereséget szenvedett. Az azt megelőző 29 év legsúlyosabb veresége volt ez.

Uli Hoeneß tombolhatott, amikor az öltözőben lezajlott kilátástalan helyzetről a Sport Bildből értesült.

Ottmar Hitzfeld

2008 január: Ottmar Hitzfeld öt darab A4-es lapot osztott ki a játékosoknak, amiken piros lapokkal ez állt: ELSZOMORÍTÓ.

Valamint: „A Bayern München AG etikai kódexe”.

Ezek a fő irányvonalak a játékosok számára. Ennek a kiváltó oka a csapat sokasodó hiányzásaiban keresendő.

A 22 viselkedési szabály 4 pontba volt rendezve

- Az első szabály a következő volt: „Mutass tiszteletet mindenki felé.” A kódexet a játékosok által okozott bosszúság után vezették be. Oliver Kahn kritizálta csapattársait, Willy Sagnol és Valerien Ismael az edző, Ottmar Hitzfeld ellen lázongott, Christian Lellt egy testi sértéshez kötődő bejelentés miatt a rendőrség a csapat szállásáról vitte el.

- Továbbá: „A tétmeccseket megelőző 72 órán belül nincs esti program (pl.: disco, vagy hasonló rendezvény).

- Teljes tiltás volt a fogadásra és a jóváhagyás nélküli gyógyszerek bevétele (dopping-veszély)

- Tiltottak voltak a be nem jelentett utazások olyan helyekre, amik messzebb feküdtek Münchentől mint 200 kilométer. Például Lukas Podolski 600 kilométerre utazott egy boxmeccsre barátjával, Felix Sturm-al.

Egy kis időbe telt, amíg megszereztük a katalógust, de aztán ki is adtuk a Sport Bildben.

Philipp Lahm megerősítette ennek a hitelességét:

„Ezek a viselkedési szabályok olyan dolgok, amik mindenkorra vonatkoznak, és amit egy profinak magától értetődőnek kéne, hogy legyenek. Néhányaknak, főleg a fiataloknak ez egy jó segítség, ami alapján orientálódhatnak."

Felix Magath

2006. november: Felix Magath berendelte Mark van Bommelt az irodájába. Ennek az oka a kemény öltözői vita volt a Schalke elleni meccs félidőjében.

Visszatekintő: A Bayern 2:1-es hátrányban volt, a vendégöltözőből vita hallatszott ki. Az egyébként hallgatag Magath dühösen szitkozódott.

„Semmi győzni akarás!”, olvasta játékosainak fejére. „Semmi taktikai fegyelem!”

Ezen a ponton egy játékos visszavágott: „Mégis milyen taktikát?” Állt ki Mark van Bommel a csapat elé – a trénerrel szemben. „Hajtunk, harcolunk, mindent megteszünk!”, zúgott van Bommel Magathnak. „De ebben segítenie kellene minket!”

Ezután a csapat állva hagyta edzőjét és kiment, véget vetve az öltözői agressziónak – majd kiharcolták saját erőből a 2:2-t a Schalke ellen. A probléma azonban megmaradt és eljutott hozzánk.

Amikor Uli Hoeness a kutatásaim alapján értesült, meghívott egy megbeszélésre a „Brenner” vendégházba a Tegernseehez.

A történet ennek ellenére megjelent nyomtatásban a Sport Bildben, még ha kis késéssel is.

Forrás: https://cfbayern.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/66722/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Csapatról
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?