Blogolj!

Edmund Stoiber: Hoeneß folytatni fogja elnökként


Bajorország korábbi miniszterelnöke nagyon jól ismeri az FC Bayern Münchent, és Uli Hoeneßt, és az AZ-nak adott nemrég interjút.

Herr Stoiber, Uli Hoeneß nemrég kijelentette, hogy 2019-ben új játékosokat fog venni. Mennyi pénze van a klubnak erre?

Már nagyon rebesgetik, hogy változik a csapat arca. Pár évvel ezelőtt Kingsley Coman érkezett a csapathoz, akinek megvan minden képessége ahhoz, hogy világsztár váljon belőle. A francia szélső nagyon hiányzott az elmúlt hónapokban. Nincs még egy olyan szélső a Bundesligában, mint Coman. Rajta kívül persze ott van még Leon Goretzka, Serge Gnabry, Niklas Süle, Corentin Tolisso és Joshua Kimmich. És most télen érkezik a 18 éves szupertehetség, Alphonso Davies. Kimmich kiemelkedik a vele egykorú játékosok közül. És a válogatottban is össze tudnak szokni, hisz Kimmich, Goretzka, Süle és Gnabry általában szokott játszani.

De ennyi játékos még nem elég, pénzt kell költeni, hogy megmaradjon a csapat Európa egyik nagycsapatának. 200 millió €-ról beszélnek az újságok.

Pontos összeget nem szeretnék mondani. Amit mondhatok, hogy Tolissoért 41,5 millió €-t fizettünk másfél éve. Ennél többet kell majd kiadni. Főleg akkor, ha Franck Ribéry és Arjen Robben elmegy a csapattól. Uli Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge fiatal játékosokat szeretne venni. Benjamin Pavard érkezése nagyon valószínű, de a támadásban is kell valaminek történnie.

James Rodriguez 42 millióba kerülne, ha a Bayern aktiválja a kivásárlási záradékot. Aktiválni fogják?

James egy különleges játékos, aki már sokszor bizonyított, például a Madrid elleni BL-elődöntőn. Szívesen látnám Jamest továbbra is a Bayernben. Ő olvassa a játékot, hiba lenne elengedni.

Jupp Heynckes azt mondta, hogy James egy instabil lélek. Többet kéne Kovacnak Jamesszel foglalkoznia?

Ezt is teszi Kovac. Már azt nagy változásnak tartom, hogy egy ilyen fiatal edző érkezett a csapathoz. Niko megmentette a Frankfurtot a kieséstől, és megnyerte velük a Német Kupát. Kovacnak olyan képességei vannak, mint Jürgen Kloppnak, és akár olyanná is válhat, mint Klopp. A különbség az, hogy Niko nem a Mainzot mentette meg, és utána nem a Dortmundhoz ment. Egy ilyen fejlődés Kovacnál is lehetséges.

Ön szerint lehet Kovacnak olyan karrierje, mint Kloppnak?

Szerintem lehetséges ez, csak ki kell használni azt a lehetőséget, amit most kapott. Kovacból, ugyanúgy mint Kloppból, jó edzőből top edző válhat.

Mennyi kell, hogy legyen az FC Bayern türelme Kovac felé, ha nem megy a játék?

Már most türelmesek vagyunk. A szurkolók szerint már a mostani helyzet is katasztrófa. El kell fogadni, hogy átalakuláson megy át a csapat. Kovacnak változnia kell, hisz a kezdeti sikerek után visszaesés jött. Meg kell mutatnia a csapatnak, hogy ő a vezér a csapatban.

Nem tenne jót a Bundesligának, ha 6 Bayern bajnoki cím után más is nyerne bajnokságot?

Kérdezze erről a többi csapatot inkább. Az nem kérdés, hogy nagyon erős a Dortmund idén. A Gladbachnak is jó szezonja van, a Lipcséből pedig élcsapat lett. Fáj a tabellára nézni most, de a 9 pont nem sok a szezonra nézve, csak 3 vereség a Dortmundnak. Bízok a csapatban és Kovacban. 50 éve a csapat tagja vagyok, megéltem már sokmindent. Voltak nagy edzőink, mint Heynckes, Lattek, Hitzfeld, van Gaal, vagy Guardiola. Szerintem Kovac is felléphet erre a listára.

Nemsokára jön az elnökválasztás, fogja Uli Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge folytatni ezen a poszton?

Biztos vagyok benne. A következő években változások jönnek, ezeket tapasztalt embereknek kell végezniük. Szerintem a következő 3 évben biztosan maradnak a csapatnál.

Hasonlítható Uli Hoeneß Franz Josef Strauß-hoz?

Vannak hasonlóságok. Strauß naggyá tett egy pártot, Uli pedig egy csapatot tett naggyá. Uli, Beckenbauer, és Rummenigge meghatározó alakjai a csapatnak, még természetesen Landauer is ide tartozik. A szurkolók tartanak Ulitól, hiszen volt börtönben. De szerintem ez semmit nem változtat, ő a csapat szíve, a lelke.

El tudja engedni Hoeneß a csapatot?

A befejezés mindig nehezebb, mint az, hogy belevágjon. Ez a sportban is így van, valamint a politikában, a gazdaságban is. Ha előbb-utóbb abbahagyja, biztos megtalálja a maga helyére a megfelelő embert.

Ki lehet az? Például Oliver Kahn vagy Philipp Lahm neve mindig felmerül.

A kérdés az, hogy meg van-e bennük az, ami Uliban van meg. Igazi vezéregyéniségnek kell lenni. Vannak olyan ex-Bayernesek, akikben meg van ez, Uli pedig mindegyiket ismeri. Remélem, hogy Hoeneß és Rummenigge megtalálja a megfelelő embert a jövőben.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/64845/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?