Blogolj!

FC Bayern: Kovacnak egyre kevesebb követője van


A Düsseldorf elleni 3:3 után felvetődik a kérdés, hogy az FC Bayern játékosai bíznak-e még edzőjük elképzeléseiben. Niko Kovac a Bajnokok ligájában még biztosan a kispadon fog ülni, de hogy utána mi lesz, az kérdéses.

Amikor szombat délután Niko Kovac első alkalommal mérges volt, ez nem látszott rajta. Első müncheni heteiben az edző fellépése rugalmas és mégis nehezen megfogható volt, mindig elegánsan van felöltözve, a választéka mindig olyan, mintha vonalzóval húzták volna, érzelmeit nagyrészt megtartja magának. A gólokat legtöbbször úgy ünnepli, hogy gondolataiba merülve tesz pár lépést, sokszor leszegett fejjel. Szombat délután egy perccel a szünet előtt azonban Kovac mérges volt.

Az FC Bayernnél volt a labda az ellenfél térfelén, a csapat Niklas Süle 17. és Thomas Müller 20. percben szerzett góljával 2:0-ra vezetett. Joshua Kimmich-nek, az egyébként is rámenős jobboldali védőnek ez nem volt elég, úgy mozgott, mint egy szélsőcsatár, majdnem az ellenfél tizenhatosának vonalában. Kovac egy intéssel jelezte: menjen csak vissza. Kimmich egy pár keresztirányú lépéssel jelezte: még nem megyek. Újabb intés Kovac-tól, újabb előrefelé mozgás Kimmich-től. Labdavesztés következett, kontra a müncheniek bal oldalán, Kovac tovább mérgelődve leült.

Négy nyeretlen meccs otthon

A Bayern egyet sem nyert meg a legutóbbi négy hazai meccse közül – ilyen sorozatra a Bundesliga történetében csak kétszer volt példa, legutóbb 1994 őszén, amikor négy döntetlen született: 1:1 a HSV, 2:2 a Köln, 3:3 a Frankfurt és 2:2 a Stuttgart ellen. A münchenieknek az egymást követő nyolcadik alkalommal nem sikerült megúszniuk kapott gól nélkül, ilyen negatív széria utoljára 18 éve volt. A düsseldorfi Dodi Lukebakio csak a hatodik játékos, akinek Münchenben mesterhármast sikerült elérnie. Legutóbb a Schalke- játékos Ebbe Sandnak sikerült hármat rúgnia a Bayernnek 2001 áprilisában. A 2005-ben felavatott Arénában a belga Lukebakio az első háromgólos egy vendégcsapat színeiben.

Ez után Kovac ülve nézte végig, ahogy Dodi Lukebakio megszerezte a szépítő gólt (amit Kimmich a védelemben nem tudott volna megakadályozni). De nem ez a bekapott gól gyorsíthatja meg Kovac idejének végét az FC Bayern edzőjeként, nem is a fürge Lukebakio további két gólja. Amin Kova megbukhat Münchenben az az, hogy a csapat egyre kevésbé bízik az elképzeléseiben.

Két dolog szól Kovac ellen

Kimmich ennél az esetnél nem lázadt fel nyíltan, nem játszott futballnyelven szólva „az edző ellen”, ahogy más sem a csapatból. Ugyanakkor ez a jelenet megmutatta, hogy Kovac-nak és a csapatnak más elképzelései vannak a krízis leküzdéséről.

A múltat tekintve akkor vált egy edző helyzete kellemetlenné az FC Bayernnél, ha két dolog ellene szólt. Az egyik a tabella. Kovac ellen szól, hogy a csapata a Düssedorf elleni 3:3 (2:1) után csak ötödik, kilenc ponttal lemaradva a listavezető Dortmund mögött; a legutóbbi nyolc meccsen a csapat csak kilenc pontot szerzett, négy hazai meccs óta vár az első győzelemre, először egy szűk negyedszázad után. A másik, és talán fontosabb szempont az edzőkérdésben mindig az volt, hogy a csapat futballnyelven szólva „követi-e még az edzőt. Mikor a múlt ősszel a klub megvált Carlo Ancelottitól, Uli Hoeneß elnök ezt azzal indokolta, hogy az olasz edző „az elmúlt napokban öt játékost is magára haragított”.

Szombaton Hoeneß, aki a lefújás után feldúltan az öltözőbe sietett, azt mondta, hogy az edző jövője „jelenleg egyáltalán nem téma”. Azt mondta, hogy „biztosan” Kovac lesz az edző kedden a Benfica elleni Bajnokok Ligája meccsen. De Hoeneß azt is mondta: „Az FC Bayernnél ki kell derítenünk, hogy miért játszunk úgy, ahogy játszunk.” Sok mindent kell „házon belül megbeszélni.”

Az edző, akinek a jövője legkésőbb szerdán újra téma lesz, ennek megfelelően harcosnak mutatkozott a lefújás után. Kovac most is szolifan és elegánsan elemzett, a pulóverje cipzárját végig behúzva, de ennek akár a hideg is lehetett az oka. Azt, hogy mégiscsak mérges visszafogott, nyugodt, már-már színtelen hangon mutatta ki. Teljesen nyugodtan mondta: „Nem tudom, hogy a mérgest lehet-e fokozni”. „Koncentrációs problémákról” beszélt, „egyéni hibákról, amiket a világ egyetlen edzője sem tud megakadályozni.” Azt mondta: „Vannak nagy és kis hibák. Jelenleg nagyon nagy hibákat követünk el.” Kovac úgy harcolt a saját igazáért, hogy csak tovább mélyítette a csapat és közte a távolságot.

Kovac sajátos passzivitásba vonult

Ha Kovac-ot az elkövetkezendő napokban vagy hetekben felmentenék, akkor egyrészt egy nagy, az egész egyesületet átható letargia áldozata lenne. Amikor nyáron Münchenbe érkezett, egy jóllakott csapatot vett át, amit Jupp Heynckes háromnegyed év alatt felélesztett, de ami a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája kiesés után mégis szétesett. Kovac-nak egy idősödő, kicsi kerettel kell dolgoznia, aminek kialakításába nem vonták be, és amit nem is alakítottak, csak meghosszabbították Franck Ribéry és Arjen Robben szerződését még egy-egy évvel. 2018 nyara rossz pillanat volt Münchenben edzőként munkába állni, nem csak Kovac, hanem minden edző számára.

Másrészt a sajátos passzivitás az edzőt is utolérte. Kovac makacsul ragaszkodik játékrendszeréhez, kontrollált építkezést szeretne, folytatással a széleken. A cseréi is kiszámíthatóak: ha Arjen Robben játszik, ő megy le elsőnek, ha Franck Ribéry játszik, akkor ő. Az jön be kettejük közül, aki addig a padon ült. Az ellenfeleknek sokszor elég egy ötlet, a Düsseldorfnak például az, hogy a labdát előrevágják Lukebakionak. Kovac-nak talán hiányoznak a játékosok más elképzelések megvalósításához. De talán hiányoznak az ötletek is.

Arsène Wenger állást keres

Hogy Kovac-nak talán csak a Benfica elleni meccs maradt a bizonyításra, azt legkésőbb Hoeneß fellépése nyilvánvalóvá tette. Az elnök ugyan bírálta a csapatot is, „dilettáns” és „hajmeresztő” hibákról beszélt. De azt is mondta, hogy a csapat „önbizalom nélküli focit” játszik. „A lelátón az az ember érzése, még sima vezetésnél is, hogy minden támadásban ott a veszély, hogy gólt kapjunk.” A vezetőség ezt nem csak szombat óta érzi, a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint már óvatosan tájékozódtak a csapat környezetében.

Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge igazgatósági elnök előtt nehéz feladat áll: a lehetséges jelölteket óvatosan kifaggatni szándékaikról. A feladat elsősorban azért nehéz, mert nincs is olyan sok lehetséges jelölt. A korábbi lipcsei edző Ralph Hasenhüttl hasonló kategória, mint Kovac (új arc, de magas szinten tapasztalatlan), az örök Heynckes nem nagyon fogja jól megérdemelt nyugdíjas éveit, mint nemzetközileg elismert szakember, újra megszakítani. A kevés valamennyire kézenfekvő lehetőség egyike Arsène Wenger, aki 20 éven keresztül meghatározta az Arsenal irányvonalát, aki tud németül, aki új feladatot keres. Wenger ugyanakkor már 69 éves és az elmúlt években nem igazán tűnt ki előremutató gondolataival.

De mindez még csak játék a gondolatokkal, amivel Hoeneß hivatalosan nem is foglalkozik. Legalábbis szerdáig.

Forrás: https://www.sueddeutsche.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/64847/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,niko kovac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?