Blogolj!

Ottmar Hitzfeld: a Bayern végül bajnok lesz

Domonkos Altdorfer

Ottmar Hitzfeld korábban a Bayern és a Dortmund edzője is volt, jónéhány alkalommal bajnok is lett. Az interjúban a Bundesligában kialakult helyzetről beszél.

Ha a dortmundi vezetők tervei beválnak, egy éve Ottmar Hitzfeld egy szenzációs visszatérést ünnepelhetett volna a Bundesligában. Azonban a 69 éves tréner minden kötődése ellenére visszautasította a BVB közeledését, akik az akkor menesztett Peter Bosz utódját keresték.

A legsikeresebb német edző, aki összesen kilenc bajnoki címet, hat kupagyőzelmet és két BL elsőséget tudhat magáénak, viszont inkább a nyugalmat élvezi szülővárosában, Lörrachban.

A Goal és a SPOX interjújában Hitzfeld volt klubja, az FC Bayern háza táján kialakult krízisről beszélt és Niko Kovac problémáiról, emellett a dortmundiak szárnyalásáról és Lucien Favréról, illetve a német válogatott újjáépítéséről.

2007-ben meglepő módon visszatért edzőként az FC Bayernhez. Hogyan emlékszik vissza erre?

Hitzfeld: Szorult helyzetben volt a klub 2007 februárjában, ennek ellenére nem gondoltam volna, hogy valaha is visszatérek. Éppen Engelbergben voltam, Svájcban, amikor érkezett Uli Hoeness hívása. Hagytam,hogy rábeszéljen és kijelentettem, hogy csak a szezon végéig vállalom. Ennek ellenére a Real Madrid kiverése a Bl-ből újra kedvet adott, így egy évet hosszabbítottam.

Elégedett azzal, hogy csak ebben az egy esetben tette ezt meg és nem a sok másikban, amikor olyan klubok hívták mint a BVB?

Hitzfeld: Természetesen. Elégedett vagyok a döntésekkel, amelyeket életemben meghoztam. A duplázás a Bayernnel 2008-ban mindenképpen a megkoronázása volt edzői karrieremnek a Bundesligában.

Két fölényes bajnoki cím után 2007-ben azonban nem jött össze Felix Magath mögött, hogy az FC Bayern-t a BL-be vezesse. A jelenlegi csapat, talán az akkorihoz hasonlóan túl van már a zenitjén?

Hitzfeld: Nem hasonlítanám össze a kettőt, de a Bayernnél normális, hogy mint akkor, most is kérdések merülnek fel, ha a csapat nem a csúcson áll. A klubnak Németország szerte nagy versenytársai vannak, ezért nyugtalanító, ha nem megy a játék. Ezzel együtt normális, hogy néha bejön egy törés, amikor valaki ennyi évig simán hozza a bajnokságot.

A Bayern 2007 nyarán egy nagy bevásárlással reagált a rossz szezonra. Többek között érkezett Franck Ribery, Luca Toni és Miro Klose is. Ez lesz a következő nyáron is a konzekvencia?

Hitzfeld: A Bayern elöljárói is tudják, hogy újra több alternatíva kell a keretbe. Az alapjátékosoknak nem kell konkurenciaharccal szembenéznie. Persze ehhez hozzájárultak olyan sérülések, mint Tolissoé, Comané vagy Jamesé.

Akár olyan több éve alapembernek számító játékosok, mint Müller, Boateng vagy Martinez is izgulhat a müncheni jövőjét illetően?

Hitzfeld: Túl korai még az ítélkezéshez, de most minden játékos pellengérre van állítva, bizonyítania kell, hogy nélkülözhetetlen a Bayern számára.

Talán már idén nyáron el kellett volna jönnie az áttörésnek?

Hitzfeld: Ha olyan sikeres egy klub, mint a Bayern az elmúlt években, akkor hála is köti a játékosokhoz. Most azonban mindenki számára világossá vált, hogy szükség lesz egyik másik esetben igazolásokra és fiatalításra. Ezt a vezetők világosan meg is mondták.

Hogyan látja Niko Kovac helyzetét, aki maga is sokat kerül a kritikák célkeresztjébe?

Hitzfeld: Ha nem megy, a Bayernnek mindig számolnia kell a kritikákkal, ilyenkor persze a mellőzött játékosok is szót kérnek. Ezt nem kellene túlértékelni, nagyon nagyra tartom Kovacot. Vezető típus, egy egyéniség, és ezért mindenféleképpen a megfelelő edző a Bayern München számára. De mindenképpen szüksége van a minőségre, hogy teljesítse az elvárásokat. Ez részben hiányzik a jelenlegi keretből.

Ezzel ellentétben Lucien Favre a szezon embere. Mekkora az ő szerepe a dortmundi sikerekben?

Hitzfeld: Már régóta ismerem, még Svájcban egymás ellen játszottunk. Lucien Favre egy aprólékos, modern edző, aki sosem elégedett. Engedi a támadó focit és mégis nagy hangsúlyt fektet a védekezésre. A Dortmund az előző, kissé csalódást keltő szezon után megtanulta a leckét és az építkezés terén egy lépéssel a Bayern előtt áll. Ott a komoly erősítések miatt jóval nagyobb a harc a csapatba kerülésért.

A BVB-nek hét pont előnye van a legutóbbi rangadó óta. Mennyire esélyesek a bajnoki címre?

Hitzfeld: Nagyon fontos a Bundesliga számára, hogy végre újra szórakoztató. Mindenki erre vágyott. Most a Dortmund újra elől van, mivel a legmagasabb szinten futballoznak. A kérdés azonban adott, hogyan fogják őket érinteni a pofonok. Azt gondolom, végül mégis a Bayern lesz a bajnok. Hosszú még a szezon és a Bayernt sosem lehet leírni.

A szokatlan izgalmak bár felértékelik a Bundesligát, másrészről viszont a nemzeti csapat legrosszabb évét tudhatja maga mögött történelme során és a Nemzetek Ligájából való kiesése okán csak második soros. Hol áll jelenleg a német foci nemzetközi szinten?

Hitzfeld: Nagyon nehéz év volt a komoly kudarc miatt a VB korai szakaszában, de megvan az áttörés a sok jó fiatal játékossal. Ezért a sok negatív eredmény ellenére bizakodó vagyok és újra reménykedem, hogy ebből valami óriási fog kijönni.

A VB kiesés és az azt követő NL vereségek ellenére még mindig Jogi Löw kezében van a karmesteri pálca. Ez nem is kérdéses a B csoportba való NL kiesés ellenére sem. Ön szerint helyes, hogy megtartják a szövetségi kapitányt?

Hitzfeld: Igen, mivel a mutatott játék Hollandiában nem volt olyan rossz, mint az eredmény, viszont ez volt a kiváltója, hogy az áttörést gyorsabban véghez vigyék. Jónak tartom, hogy Jogi Löwnek meghagyják az építkezést. Végülis nagy szolgálatot tett Németország számára, ez lehet az egyetlen helyes út.

Éppen az ellenkezője a német válogatottnak az ön legutóbbi csapata, a svájci nemzeti csapat szereplése, akik egy meggyőző 5:2-vel Belgium ellen a legjobb négy csapat közé kvalifikálták magukat. Lehet Svájc Németország számára is példa?

Hitzfeld: Ennyire kisarkosítva nem mondanám, de Svájc megmutatta, hogy a fociban minden lehetséges. A Belgium elleni győzelem megmutatta, milyen minőség rejlik ebben a csapatban. Ezért számomra a győzelem nem véletlen. A mindössze 8 milliós lakosság tekintetében nem lehet eléggé dicsérni.

Felcsigázta önt, hogy ezt a csapatot a Nemzetek Ligája rájátszásában még egyszer szövetségi kapitányként vezesse?

Hitzfeld: Nagyon boldog vagyok, hogy a 2014-es VB után meghoztam a döntést, hogy visszavonulok. Már ne hívjon senki. Még Uli Hoeneß sem (nevet).

Forrás: https://www.goal.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/64682/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Csapatról,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?