Blogolj!

Daviest rögtön be lehet dobni a mélyvízbe


Alphonso Davies érkezésével egy óriási tehetség csatlakozik az FC Bayernhez. Azzal a játékosmegfigyelővel beszélt a Goal, aki felfedezte ezt a most 18 éves szupertehetséget. Őt Craig Dalrymplenek hívják, és neki volt a legnagyobb szerepe abban, hogy Phonzie Edmontonból Vancouverbe ment.

Craig, emlékszik arra, mikor elsőnek látta Alphonso Daviest?

Igen, még élénkek az emlékek arról a napról. Alphonso 12 és fél éves volt, az Edmontoni Futballakadémiánál játszott. Benne volt a legnagyobb fantázia, ez nem volt kérdés. Öröm volt nézni a játékát. Tele volt energiával és lelkesedéssel. Mindenki látta a tehetségét. Már ott lehetett látni a gyorsaságát, mozgását, és hogy milyen jó a bal lába. Szeret cselezni, már ott is át akarta verni az ellenfeleket. Éhes volt a sikerre, és már ott is mindig mosolygott.

Alphonso 14 volt, amikor a Vancouver Whitecaps utánpótlásába került. Milyen benyomásokat tett Önre, mikor már megismerte?

Elsőnek a költözést kellett neki megoldanunk. A szülei a földön állnak, a futball mindig csak második volt nekik, az iskola állt az első helyen. A bátorság hiányzott belőle, egy bátortalan fiú volt, aki szeretett focizni. Mindegy volt neki, hogy kivel volt a pályán, a lényeg az volt, hogy a labdát kergethesse. Mindenkire kiterjedt a pozitív energiája. Az alázatának köszönhetően egyenes volt az út a felnőttcsapatig, persze csak lépésben.

Nem telt el sok idő, és már debütált a felnőttcsapatban, 15 évesen.

Igen, ez egy kivételes eset volt. Az U16-ban játszott 8-10 meccset, aztán az U18-ban is játszott egy párat, aztán a második csapatban is bemutatkozott, és jött az MLS. Nem hiszem, hogy látni fogunk még egy ilyen utat és játékost.

Mi teszi Alphonso Daviest egyedülállóvá?

A karaktere, ez egyértelmű. A képességei kiemelkedőek, de a legnagyobb erőssége a karaktere. A hozzáállása is kiemelkedő. Nagyon nagy motivációja van, ezenkívül őszinte. Nem akar más lenni, Alphonso Davies akar lenni. Ahová belép, azt a helyet megtölti a pozitív energiájával. Legutolsósorban pedig megérti a játékot, ami ilyen fiatalon nem szokás a többieknél.

Davies menekülttáborban született, a libériai szüleivel együtt 5 évesen mentek Kanadába. Mennyire járul ehhez hozzá a családi háttér?

Eléggé hozzájárult. Már fiatalon megtapasztalta, hogy mi a fontos az életben, és hogy hogyan lehet kezelni a nehéz helyzeteket. A szülei keményen dolgoztak, néha még két munkát is vállaltak, hogy legyen étel az asztalon. Alphonso nagyon szereti a családját, közel áll a szüleihez és a testvéreihez. Ha nem focizik, a családjával tölti az időt. Tudja, hogy mindenért meg kell dolgozni az életben, és az, hogy ilyen fiatalon már ekkora karrierje van, ez nem magától értetődő.

Mikor tudta meg, hogy egy európai klub érdeklődik a fiatal szélsőért?

Emlékszem, mikor a fiatal csapatunk edzője azt mondta, hogy Alphonso két éven belül már az MLS-ben fog játszani. Én csak nevettem, aztán már sokkal gyorsabban ott volt. Innen már tudtuk, hogy hamar felkelti Európa figyelmét. De azt gondolom, hogy az FC Bayern a jó klub Daviesnek, és pont jókor vitték el. Ez most a legjobb Alphonso számára.

Miért?

A müncheniek egyből elmondták, hogy mit szeretnének. Azt szeretnék, hogy továbbfejlődjön náluk Alphonso, és szeretnének neki játékidőt adni az első csapatban. Neki játszania kell, ez nem kérdés. Szerintem tud fejlődni, nőni Münchenben, és remélem, hogy sikeres lesz.

Olyan, mintha Alphonso egy filmben, vagy mesében lenne, olyan hirtelen jönnek a lehetőségek.

Ha visszagondolunk az életünkre, az is olyan, mintha egy film lenne, amit mi élünk át. Sokan azt mondták a bemutatkozásánál, hogy túl hamar történt ez, aztán mi sült ki belőle. Tudom, hogy Alphonso milyen keményen dolgozik, ezért szerintem gyorsabban lesz a Bayernnél sikere, mint azt bárki gondolja. Őt rögtön be lehet dobni a mélyvízbe.

A Bayernnek szüksége van vérfrissítésre.

Igen, ezért is gondolom, hogy jó neki a Bayern. Franck Ribery és Arjen Robben világklasszisok, akiknek a karrierük a végükhöz közeledik. Nagy élmény lehet velük egy öltözőben lenni. Sokat fog tőlük tanulni, és nemsokára átveheti a helyüket. Ebben szinte biztos vagyok.

Alphonsonak Lionel Messi a példaképe, de Ön kivel hasonlítaná inkább össze?

Minden fiatal Messi szeretne lenni, de ő egy egyedülálló focista. Alphonso inkább fél Messi, fél Ronaldo. Lehet inkább Kylian Mbappéra hasonlít. A sebesség és az erő miatt. Vagy korábban Thierry Henry. De inkább azt nézzük, hogy hogyan fejlődik a következő években.

Ha 10 év múlva újra beszélünk, hogy fogunk Alphonso Davies karrierjéről beszélni?

Szerintem egy generációt fog inspirálni. Akik most 5, 6, 7 évesek, ők 10 év múlva azt fogják mondani: Alphonso Davies akarok lenni. Szerintem a Bayernnél szupersztár lesz.

Alphonso a kanadai válogatott arca. Lehet a hoki-országból futball-országot csinálni?

Most a kanadaiaknak nagy generációjuk van. Jonathan David a Genknél van, 18 éves, Ballou Tabla Barcelonába ment, 19 éves. Nagy potenciál van bennük, és már a 2022-es VB-re is könnyen kijuthatnak.

Forrás: https://www.goal.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/64655/pics/lead_800x600.jpg
alphonso davies,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?