Blogolj!

Giovane Elber: hiányzik egy olyan típusú játékos, mint Mark van Bommel

Cserny Szilárd

Giovane Elber kilátogat a Bayern és a BVB közötti Bundesliga csúcsrangadóra, és védelmébe veszi volt játékostársát Niko Kovacot.

Exkluzív interjú

A csatár legenda Giovane Elber játszott együtt az FC Bayernben Niko Kovac-al. A Goal és a SPOX exkluzív interjújában, a rekordbajnok nagykövete megerősíti a kritikus gondolkodású edzőt a Borussia Dortmund elleni meccs előtt és elmagyarázza, hogy hogyan kezeli Kovac a jelenlegi helyzetet. Ezenkívül a 46 éves brazil kritizálja a szociális médiát, tényként kezeli a régi ismert szivárogtatás problémáját és ezért a két „öreget” hibáztatja.

Elber úr, Uli Hoeness szerint az FC Bayern nem favoritként lép pályára a Borussia Dortmund ellen. Egyetért Ön ezzel?

Giovane Elber: Igen, egyértelmű. Nálam is a Dortmund a favorit és nem csak azért, mert a saját szurkolói előtt játsszanak. Most az Atletico ellen elvesztették a meccset, azonban a Bundesligában minden lépés kijön nekik. Csapatként nagyon jól működnek, tele vannak fiatal és sikerre éhes játékosokkal. Lucian Favre rotálási elve is működik. Ki kell mondani: A BVB nagyon jól szuperál és a csúcson vannak.

Másrészről az FC Bayern útja eléggé göröngyös. Harmadik hely a tabellán, négy pont lemaradás az első helytől-mindez részben ötlettelen játékkal.

Elber: Ez furcsa helyzet. Leginkább maguknak a játékosoknak. Visszaemlékszem az aktív játékos időszakomra. Amikor második vagy harmadik helyen álltunk akkor nagyon idegessé váltunk. Ez volt a legrosszabb. Teljesen motiváltan mentünk az edzésekre, legszívesebben minden nap játszottunk volna egy Bundesliga mérkőzést, hogy a lehető leggyorsabban összegyűjthessük a pontokat. Az FC Bayern mindig elkötelezett arra, hogy a csúcson legyen. Azonban minden szezonban vannak olyan fázisok, amelyek egyszerűen nem működnek.

Miért reménykedik, hogy a folytatás jobb lesz?

Elber: A szezon elején láthattuk, hogy a csapat mire képes. Most nem úgy mennek a dolgok ahogyan szeretnénk. Talán a BVB-nek is vannak problémái (nevet). Nagyon nehéz mindig 100%-osnak lenni.

Néha az az embernek a benyomása, hogy az FC Bayernnél hiányzik egy vezető a középpályán. Egy vezér, aki néha közbelép.

Elber: Hasonlóan gondolkodtam én is a Freiburg elleni meccsen (nevet). Mark van Bommelre gondoltam. Az ilyen típusú játékosok már hiányoznak. Egy ravasz róka.

Visszatekintve, talán hiba volt elengedni Arturo Vidalt a Barcelonaba?

Elber: Ezt az idő meg fogja mutatni. Még ott van Javi Martinez aki ezt a szerepet betölti. Azonban egy dolog világos. A szépséggel egyedül nem lehet címeket nyerni. Kell egy olyan valaki, aki valóban belemegy a párharcokba.

Niko Kovac is sok bírálat éri? Nem gondolja, hogy egy esetleges Dortmundi vereség közelebb vinné őt a menesztéshez?

Elber: Nem, semmiféleképpen nem. A helyzet természetesen szokatlan, azonban Niko a megfelelő edző a Bayern számára. És úgy gondolom, hogy ezt a vezetők is így gondolják. Hat egymást követő bajnoki cím után számukra is egyértelművé vált, hogy most egy ilyen időszak fog következni. Türelmesnek kell lenni Nikoval és a csapattal.

Játszottak is együtt Kovaccal, nagyon jól ismeri őt. Hogyan kezeli az ilyen nyomáshelyzeteket?

Elber: Nagyon jól. Niko mindent alárendel a futballnak, csak a pályán elvégzett munkára koncentrál. Már játékosként is ilyen volt. Jóllehet az emberekbe nem látsz bele, de soha nem engedte, hogy a kívülről jövő kritikáknak engedjen.

A Kovaccal szemben megfogalmazott kritika részben a saját játékosaitól származik. Hogyan értékeli Lisa Müller ellentmondásos Instagram bejegyzését?

Elber: Hála Istennek nekünk nem volt Instagram, Twitter, vagy bármi ehhez hasonló. (nevet) Higgye el nekem. Valami hasonló történt velünk is. Normális, ha egy nő azt szeretné, hogy a férje játsszon. A világon egyetlen nő sem akarja, hogy egy meccs után a férje mikor hazaérkezik, akkor rossz hangulatban legyen azért, mert nem játszott. Egy futballista már az elejétől kezdve játszani akar és nem a padon ülni. Ennek ellenére nem volt szerencsés bejegyzés. Ez egy olyan valami, amit otthon kell hagyni a négy fal között.

Természetesen nem könnyíti meg Kovác dolgát, hogy újra meg újra információk kerülnek nyilvánosságra az öltözőből. Annak idején is voltak már szivárogtatók?

Elber: Természetesen. Ez normális. Az öltözőben van általában 25-30 ember. Logikusan nem mindenki elégedett mindig. Utána meg néha felhív egy újságíró és az ember mond valamit. Nem azért, mert ártani akar az edzőnek, hanem egyszerűen érzelemből beszél, mert szeretne játszani. Ezek gyakran apró kis dolgok, amelyek olykor nagyot ütnek. De ezzel együtt kell tudni élni. Különösen az FC Bayernnél. Nem süthet mindig a nap, vannak esős időszakok is. Végül is az a fontos, hogy a Klub minden egyes egyén felett legyen. Az FC Bayern nagyobb, mint bármely másik név. Nagyobb, mint Niko Kovac vagy nagyobb, mint bármelyik játékos.

Arjen Robben és Franck Ribery koruk ellenére még mindig a legambiciózusabb játékosok. Ha nem játszanak, akkor gyakran fejezik ki elégedetlenségüket. Meg tudja ezt érteni?

Elber: Szerintem Robbenek és Riberynek meg kell érteniük, hogyha mások játszanak. Ők már nem a legfiatalabbak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy túl öregek. Még mindig fontosak a Bayern számára, a fiatal játékosok sokat tanulhatnak tőlük. De már olyan korban vannak, hogy már nem tudnak minden meccsen 100%-os teljesítményt nyújtani.

James Rodriguez szintén nem tűnik nagyon boldognak amikor a padon ül. Vannak pletykák egy esetleges Real Madridba történő visszatérésről vagy egy Juventusba való cseréről. Mi lenne neki a legjobb?

Elber: Ha az FC Bayernben maradna. Miután Madridból hozzánk jött, akkor ismét örült a labdarúgásnak. Nemcsak az FC Bayernnek, hanem az egész Bundesligának jót tesz. Én remélem, hogy sokáig nálunk marad.

Robert Lewandowskiról is hasonló pletykák voltak. Végül ő maradt. Mennyire fontos az FC Bayern számára?

Elber: Nagyon, nagyon fontos. A csapatnak is, de az egész klubnak is. Én azt hiszem, hogy az egész pletyka a menedzserétől származik. De ez természetesen hatással volt rá is az elmúlt szezonban. Örülök, hogy Lewy maradt. Most már egyértelmű, hogy fejben, szívben és lélekben is az FC Bayernnél van.

Forrás: https://www.goal.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/63772/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?