Blogolj!

Bundesliga helyett TOPliga? Rummenigge mindent cáfol

Domonkos Altdorfer

Kilépnek Európa top-klubjai a BL-ből és a saját nemzeti bajnokságukból, hogy 2021-től egy saját ligában küzdjenek egymással? Sajtóinformációk szerint az FC Bayern 2016-ban már megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy kilépjen a Bundesligából. Karl-Heinz Rummenigge mindent cáfolt.

München/Berlin: A Bundesliga és a BL a Bayern nélkül? Elképzelhetetlen?

Nyilvánvalóan nem. Egy olyan Superligának a létrehozása, amely a Bajnokok Ligája konkurenciája lehetne az európai klubfutballban - sajtóinformációk szerint - ismét konkrétabb formát kezd ölteni. Egy tanácsadó cég októberben egy ennek megfelelő tervezetet tehetett le a Real Madrid asztalára, számolt be a Der Spiegel.

Vége lehet a Bajnokok Ligájának

Ennek megfelelően feltételezhető, hogy 16 top-klub, közöttük a Bundesligából az FC Bayern München és a Borussia Dortmund egy szándéknyilatkozatot írnak alá a hónap folyamán. Ha megvalósulnak a tervek, az a mai formájában ismert, UEFA által szervezett Bajnokok Ligájának a 2021-es végét jelentené. Ezek alapján az elképzelések alapján saját gazdálkodás szerint működne, azaz elkülönülne a létező szervezetektől.

A dortmundi vezető, Hans-Joachim Watzke válaszában nem mondott semmi konkrétumot ehhez kapcsolódóan:

"Az, hogy zajlanak erről egyeztetések, az nyilvánvaló, és azt gondolom, hogy egy-két nagy európai klub tényleg rácsapott az ötletre. Ezzel együtt ezek a tervek egyelőre még bizonyosan nem megalapozottak.”

Rummenigge cáfolta a sajtóinformációkat

Az FC Bayern azt közölte a Spiegellel, hogy „sem a létezése, sem a tartalma az említett szándéknyilatkozatnak nem ismert a klub számára”. Emellett az egyesület az este folyamán egy állásfoglalást is nyilvánosságra hozott, amelyben cáfolják a Spiegel állításait.

A Spiegel magazin jelenlegi, 45. számú, 2018 november 3-ai kiadásában arról számol be, hogy Karl-Heinz Rummenigge, mint az Európai Klubszövetség ECA Tanácsának elnökeként minden közepes és kis egyesületet az ECA-ban elárult - idézi a klub közleménye az újságot

„Ezt teljes mértékben elutasítom! Egy az UEFA és az ECA közötti köztes irány teljességgel kizárt!”

- reagált Rummenigge.

„Sem Rummenigge, sem az Fc Bayern München nem foglalt állást sosem az ECA ellenében.”

-áll a klub közleményében.

A Bayern előtt nem ismertek egy Superliga tervei - szögezi le a klub, hozzátéve, hogy az FCB a Bundesligában való maradás mellett van.

Rummenigge legutóbb, a „11 Freunde” (novemberi kiadás) interjújában azonban azt mondta, hogy hosszabb távon egy európai szuperliga bevezetésével számol:

„Feltételezem, hogy egy nap bevezetésre kerül egy ilyen liga, de ne kérdezzék, mikor.”

A Bajnokok Ligájához kapcsolódó osztalékok eloszlása

A 16 klubhoz, akik a „Spiegel” szerint 2021-től egy ilyen Superligában játszhatnak, a Bayern mellett a Real, a Barcelona, a Manchester United, FC Chelsea, FC Arsenal, Manchester City, FC Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus és az AC Milan tartozhatnak, mint alapítók, akik nem is eshetnének ki. Ehhez jönne még az Atletico Madrid, a Borussia Dortmund, az Olympique Marseille, Inter és az AS Róma, mint kezdeti „vendégek”. Tárgyalás alatt áll egy második liga is, amibe csak ezek a klubok eshetnek vissza.

A háttere ezeknek a tervezeteknek a következő évben esedékes egyeztetés a 2021-es évtől a Bajnokok Ligájához kapcsolódó szereplési pénzek elosztásáról. Jelenleg az UEFA évente 2,04 milliárdot oszt ki prémiumként a BL-ben szereplő kluboknak. A legsikeresebb klubok akár 100 millió eurót is kaphatnak. Az az ötlet, hogy a topklubok egy saját ligát alakítsanak, így megnövelve a bevételeiket, már évtizedek óta nem titok.

Épp három éve – a beszámoló szerint – még messzemenő tervek voltak a topklubok kiszakításáról a jelenlegi „liga-struktúrából”. Már akkor felmerült a BL-ből való kilépés is.

Ezt mondja a „Spiegel” beszámolója az FC Bayernről

Az FC Bayern a fő jogásza, Michael Gerlinger által még egy ügyvédi irodával is megvizsgáltatta a müncheniek azon lehetőségét, hogy nem csak az európai kupákból, de a Bundesligából is kiváljanak. A bekövetkezett BL-reform miatt, azaz, hogy a négy legerősebb liga egyaránt négy hellyel rendelkezik a csoportkörben, elodázta a Superliga témáját.

Gerlinger azt mondta a „Spiegel”-nek, hogy a Bundesliga elhagyásának gondolata gyorsan lekerült a napirendről. A BVB első embere, Watzke is egyértelműen nyilatkozott: 

„amíg itt az enyém a felelősség, a BVB nem hagyja el a Bundesligát.”

2016-ban még az FC Schalke 04 is a Superliga lehetséges résztvevői között volt. Az akkori szóbeszéd szerint ebben a Ligában keddi, szerdai és szombati játéknapok szerepeltek volna 34 héten keresztül.

A „Spiegel” beszámolója a Football Leaks leleplezőoldal kutatásai alapján készült, amelyet az újságnak és más partnereinek a „European Investigate Collaborations” (EIC) tényfeltáró hálózat juttatott el.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/63523/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok,karl-heinz rummenigge
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?