Blogolj!

Két Európai gigász küzdelmei ...avagy a titánok is megbotlanak

Rusz Dániel

Valami különös történik mostanság. A régi rend megbomlani látszik. Az utcákat és tereket a forradalom hangja tölti be. A szabadság izzik a levegőben - szabadság, amit a vér illata kísér... Ugyanis mialatt ezeket a sorokat olvassuk, Európa két elit arisztokrata egyesülete küszködik az életben maradásért, és valljuk be: elég rosszul állnak. Halljuk a nép énekét?...

Igen, a Real Madridról és a Bayern Münchenről van szó. Előbbi úgy dominált az európai kupaporondon az elmúlt években, mintha mi sem lenne természetesebb. Utóbbi pedig zsinórban körülbelül a 427. Bundesliga-trófeáját igyekszik begyűjteni, mintha kizárólagos joga lenne rá. Míg mások kúsznak-másznak, ők fejüket büszkén a magasba emelve suhannak el mellettük, és célegyenest robognak a már-már isteni akaratból biztosított győzelem felé.

Nos, eddig így volt, legalábbis. Legutóbbi mérkőzésén a Real Madrid 1-0-ás vereséget szenvedett az Alavestől, hála García Sánchez 95. percben szerzett győztes találatának. Ezzel már négyre nőtt a lőtt gól nélküli meccseiket számláló sorozatuk. Ezek közül 3 vereség volt, Sevilla, CSKA Moszkva és Alaves - minden esetben nullázták őket. Ráadásként az Atletico ellen is csak egy 0-0-ra futotta az erejükből. A nagy Real Madridnak nem éppen így kéne működnie...

Ezalatt Németországban a Borussia Mönchengladbach három gólt vágott Manuel Neuernek, és egyet sem kapott. Így a müncheniek abban a szokatlan (bár még csak szezon eleji) helyzetben vannak, hogy néhány csapat bizony megelőzi őket a tabellán. Szám szerint öt, köztük a listavezető Borussia Dortmund, akik 17 pontot és 23 gólt szereztek 7 meccs alatt, és még nem szenvedtek vereséget. Ezek alapból a Bayernre jellemző számok, azonban idén nem ők büszkélkedhetnek vele.

Mi történik itt? Talán csak az a természetes megrázkódtatás, ami a változásokkal jár, gondolhatjuk. Talán a Real Madridnál, ahol az elmúlt években szinte tökéletesre fejlesztették a Cristiano Ronaldo gólszerzési képességeit felerősítő és magasba emelő rendszert, most küzdenek az újraszerveződéssel. Metaforikusan szólva: ha egy hatalmas, galaktikus elem elválik valahonnan az űrben, akkor egy fekete lyukat hagy maga mögött, amely mindent, esetünkben fényt, gólokat és Karim Benzemákat szippant magába. Egyszerű fizika.

A Bayernnél azonban kicsit érdekesebb a helyzet. Ha vetünk egy pillantást a Bőrnadrágosok keretére, eltűnődhetünk rajta, hogy azok a nevek, azzal a sok tapasztalattal, valahogy túlontúl ismerősnek hatnak. Számos játékos a 30-as éveit tapossa, vagy legalábbis nagyon közel van hozzá, száz és száz mérkőzéssel a lábaiban. Mellettük akadnak a 20-asokat, főleg annak is az elejét képviselők. És a kettő közötti ideális korban bizony feltűnően kevesen vannak. Vajon átlépték azt a határvonalat, ahol a tapasztalat már unott fásultsággá süllyedt?

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy mindez a madridi vezetőedző Julen Lopetegui és a müncheni főnök Niko Kovač számlájára írható. Két menedzser, akitől talán többet vártak az idény elején, mint amire képesek, és egyelőre nem igazán bizonyították, hogy ez a benyomás ne lenne helytálló róluk. Mint ahogy arra állítólag a bayernes James emlékeztette is az edzőjét:

"Itt ez már nem a Frankfurt."

Márpedig ha valaki az alapvető földrajzzal sincs tisztában, akkor könnyen előfordulhat, hogy a többi eredménye sem lesz túl fényes.

Lehet, hogy Lopetegui és Kovac rontottak a helyzeten, lehet, hogy nincs meg bennük az, ami a javuláshoz kell. De jelen esetben nem is nagyon számít, hogy mennyiben kell ténylegesen őket hibáztatni - így is, úgy is ők lesznek a bűnbakok, ha nem lesz számottevő változás.

Végül persze az arisztokrácia mindig győz, de a pórnép dalolása legalább figyelemfelkeltő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy néhány fej nem fog leesni az út során.

Forrás: https://www.sbnation.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/61751/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Csapatról
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?