3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Exkluzív interjú Olaf Thonnal

Dávid Fanni

Olaf Thon 1990-ben lett világbajnok.

Az Abendzeitung az egykori német válogatott játékosával beszélt a Bayern Münchenről helyzetéről is.

Olaf Thon, aki az 1990-es labdarúgó-világbajnokságon győzedelmeskedő német csapat tagja volt, az Abendzeitungnak beszélt a hollandokkal való rivalizálásról, szóba jött Koeman mez akciója és a szombati Orenje elleni meccs is, amiről így nyilatkozott:

„Semmi esetre sem fogunk veszíteni!”

München – a ma ötvenkét éves Olaf Thon játszott az FC Bayern München és az FC Schalke csapatában is, és 1990-ben a német válogatottal megnyerte a világbajnokságot.

AZ: Thon úr, szombaton (ZDF-20.45) a német válogatott a Nemzetek Ligájában Hollandia ellen lép pályára. Izgalmas meccsnek ígérkezik, azonban lehet olyan nehéz majd ez a meccs, mint amilyen az Ön aktív pályafutása idejében volt.

OLAF THON: Nem, nem lehet a mostani és az akkori meccseket egymással összehasonlítani. Amikor az EB elődöntőjében, vagy amikor a VB nyolcaddöntőjében 1990-ben a Hollandok ellen játszottunk, akkor ezek a meccsek a tiszta gyűlöletről is szóltak. Egészen biztosan a futball kimagasló meccsei voltak ezek, azonban egy kicsit túlzásba estünk, ami a rivalizálást illeti. Szerencsémre én mindig kicsit kimaradtam a rivalizálásból.

AZ: Így tudott tenni akkor is, amikor az Európa-bajnokság elődöntőjében 1988-ban a holland Libero Ronald Koeman a meccs után a holland szurkolók előtt Hamburgban úgy tett, mintha a mezével kitörölné a fenekét?

Olaf Thon: Mindig azt mondtam jobb, hogy így tett, minthogy hátulról belerúgott volna az achillesembe.

EB-botrány 1988: Ronald Koeman az Olaf Thontól kapott mezzel olyat tett, ami nem volt illendő.

AZ: Egyáltalán bocsánatot kért Öntől személyesen Koeman, aki jelenleg a holland válogatott vezetőedzője?

Olaf Thon: Az újságokban azt olvastam, hogy megbánta a tettét. Meg kellett volna szerveznünk egy közös találkozót, azonban ez nem történt meg. Számomra érthető, hogy még ma is szembesülök ezzel a történettel. Ezt a történetet már soha nem felejtik el az emberek. A hollandok 1988-ban megérdemelten győztek ellenünk, két évvel később a világbajnokságon viszont legyőztük őket.

AZ: Ma mindkét focinemzet helyzete elég nyugodt. Milyen lesz a mérkőzés Ön szerint szombaton?

Olaf Thon: A holland csapat 1980-ban és 1990-ben sokkal jobb volt, mint manapság. A csapat éppen egy mélypontból jön kifelé, hiszen nem jutottak ki a 2016-os EB-re és a 2018-as VB-n sem szerepeltek. Egyenlő felek közötti meccsre számítok, Németország sincsen jó formában, különösen az FC Bayern München gyenge fázisa is problémát jelenthet majd. Remélhetőleg Manuel Neuer-nek jó napja lesz. Az előző meccsén a szerencse sem állt mellette.

Olaf Thon az FC Bayern kríziséről

A Bayern München klub elnöke és edzője: Uli Hoeneß és Niko Kovac

AZ: Beszélgessünk kicsit a Bayern kríziséről. Mennyire függ Löw a Müncheniektől?

Olaf Thon: A Bayern München adja a német válogatottnak a legtöbb játékost, a válogatottnak ez a csapat adja az irányvonalat is. Ezért egy kissé aggódva figyelem a helyzetet már. Különösen a Bayern középhátvédjei csináltak utoljára hajmeresztő hibákat. Löwnek újra meg kell tanítania a játékosoknak a labdarúgás ABC-jét. Jó helyezkedést, egymás támogatását és, hogy örömüket leljék a játékban. Az elmúlt hetekben azonban nemcsak a hátvédek azaz Mat Hummels, Jérôme Boateng és Niklas Süle voltak formán kívül. Thomas Müller sem talál be a kapuba egy ideje. Müller rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket éppen most említettem, és ezt nem vonhatjuk kétségbe. Ő mindig mindent megtesz a csapatért. Müllernek most a többieket is magával kell húznia, és tartást kell nekik mutatnia. Nálam Müller támadó poszton játszana.

Így nyilatkozott Thon a Hollandok elleni meccsről: Semmi esetre sem veszíthetünk

AZ: A német válogatott támadójátéka mostanában eléggé döcögős volt. Hogyan tudja Löw ezt a problémát kiküszöbölni?

Olaf Thon: Nagyon rossz, hogy Marco Reus most kiesett, fontos lett volna az ő személye. Nincsen garantált megoldásom a problémára. Az tény, hogy mióta Miroslav Klose visszavonult, hiányzik egy középcsatár. Talán Löwnek nem kellene ennyire ragaszkodnia az eddigi felálláshoz. Két támadó hátvéd, egy 3-5-2 felállásban jó opció lenne. Joshua Kimmich játszhatna jobb oldalon, és az Augsburg játékosa, Philipp Max a bal oldalon. Azonban őket eddig sem állította be máshová, ahogy Leroy Sanét sem. Fontos lenne valami újat húzni, ahogy a hollandok is tették.

AZ: Milyen értelemben?

Olaf Thon: A holland futballnak éppen most adtak lökést, az Ajax Amsterdam és a PSV Eindhoven megint újra igazán jól játszanak. A fiatal Ajax csapata nyerhetett volna némi szerencsével a Bayern ellen. Jelenleg van mit eltanulnunk a hollandoktól.

AZ: Az előbb említettek ellenére, a német válogatott győzedelmeskedhet szombaton a hollandok és kedden a világbajnok franciák ellen is?

Olaf Thon: A hollandok elleni mérkőzést semmiképp sem veszíthetjük el. Franciország ellen aztán még nehezebb lesz. Remélem, hogy a német csapat szombaton győzni fog, és aztán a keddi meccs után a franciák nem lesznek már olyan magabiztosak. Akkor talán beszélhetünk sikerről.

AZ: Kivéve hogyha? Löw akkor féltheti az állását, ha Németország a Nemzetek Ligájában rosszul szerepel?

Olaf Thon: Löw már a világbajnokság után távozhatott volna. Most a Liga és a Német labdarúgó-szövetség is újra a körmére fognak nézni. Mindenesetre még időt kell adnunk neki ebben az évben, azonban világossá is kell tennünk a számára, hogy bizonyítania kell.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/61752/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?