Blogolj!

Louis van Gaal: Uli nélkül a klub nem lenne ilyen sikeres, ezt én is tudom


Csak 1:1 az Ajax ellen, három meccses nyeretlenség: a szezont jól kezdő Bayernből hirtelen hiányzik az erő, az ötlet és a cserelehetőségek.

Az eddig sikeres edző, Niko Kovac a reméltnél korábban érezheti, milyen nagy feladatra is vállalkozott.

Az edző, aki valamikor az FC Bayern dicső jövőjének ígérete volt, nagyszerűen nézett ki. Jó kiállású, vállas, az arcán széles mosoly, a hangos nevetés ígéretével. Boldog és vidám emberek körülötte, akárhol is volt. Ezen az estén nem számított, hogy már régen nem ő ez az ígéret. Aloysius Paulus Maria van Gaal remekül nézett ki látogatóként annak a csapatnak a stadionjában, amit 2009 és 2011 között edzett, és ezzel tisztában is volt.

És volt annyira pimasz, hogy mindenkivel éreztette a jókedvét. Pár szó a meccsről?

„Csak vendég vagyok, nyugdíjba mentem.”, 

- mondta Louis van Gaal.

Pár mondat Uli Hoeneß-ről, akivel olyan jókat tudott egykor veszekedni? Szívélyes és „nagyon meleg” volt a fogadtatás, mondta van Gaal, és nem csak ennyi: össze is ölelkeztek.

„Uli nélkül a klub nem lenne ilyen sikeres, ezt én is tudom,” 

- mondta van Gaal:

„Hogy mi nem jöttünk ki egymással? Így van, de ilyen az élet.”

Ezután van Gaal eltűnt a müncheni éjszakában. Kicsivel éjfél előtt járt az idő ezen a hideg kedd estén, amikor megérkezett az az edző, aki most jelenti az FC Bayern fényes jövőjének ígéretét. Niko Kovac nem nézett ki jól, kimerültnek, fáradtnak és feszültnek tűnt. Nem egészen három Münchenben töltött hónap után egy olyan időszak következik, amikor meg kell mutatnia, hogy be tudja váltani az ígéretet.

Kovac nem ezen az egy héten rontott el hirtelen mindent

Előtte csak 1:1-et játszott az FC Bayern az Ajax ellen, ez volt sorozatban a harmadik meccsük győzelem nélkül, az Augsburg elleni 1:1 és a berlini 0:2 után. Október elején a csapat második a Bundesligában és második a csoportjában a Bajnokok Ligájában. Három nyeretlen meccs, hét sorozatban megnyert után. Egy őszi hét – és úgy tűnik, mintha a csapatnak és edzőjének újra kéne rendeznie sorait.

Első müncheni heteiben úgy tűnt, Kovac mestere minden egyes dolognak. Megtanította a bajorokat kontrázni, tudatosan hosszú és intenzív edzéseket tartott. És úgy rotálta az embereket, hogy mindenki játszhatott, mégpedig akkor, amikor ez sokat jelentett az adott játékosnak, így Renato Sanchesnek Lisszabonban vagy Leon Goretzka-nak a Schalke ellen.

Ezekben a hetekben Kovac a meccselemzéseiben is simulékony volt. Sokat nevetett, kacsintott, mindenről mondott valami velőset. Kedd este Kovac nem mosolygott, nem kacsintott, leginkább a semmibe bámult. Egyszer az ajkait is összeszorította, mintha csak így tudná magában tartani a csalódottságát. Amikor pedig kinyitotta a száját, akkor az egyébként humoros edzőnek is csak erőtlen mondatok sikerültek:

„Nekem is fel kell még dolgoznom”, 

- mondta Kovac.

Vagy:

„Nem csak én lepődtem meg, sokan meglepődtek.”

Egy olyan edző mondatai ezek, aki nem tudja megmagyarázni, hogy épp mi is történik.

Kovac nem ezen az egy héten rontott el hirtelen mindent, ahogy az első 7 hét sem kizárólag az ő érdeme volt. De az Ajax elleni, az FC Bayern számára tulajdonképpen szerencsés döntetlennél világosabban megmutatkozott, mint az előtte eltelt három hónapban bármikor, hogy milyen nagy feladatot is vállalt Niko Kovac Münchenben.

Az FC Bayern kerete szűk

Tíz percig uralta a meccset a csapata és Mats Hummels révén a vezetést is megszerezte (4. perc), ezekben a percekben a csapat frissnek és erősnek tűnt. Ezután viszont az Ajax konzekvensen megmutatta, mi hiányzik 2018 őszén az FC Bayernből. A korábbi müncheni U-23-as edző Erik ten Hag csapatának legtöbbször néhány labdaérintés elég volt, hogy feltörjék a bajorok komplett védelmét.

Elég volt ezen az estén, hogy az Ajax gyorsan és határozottan ment előre, ahogy Noussair Mazraoui egyenlítő góljánál a 22. percben:

„Naggyá tettük az ellenfelünket, mi magunk pedig visszaestünk. És igen, ezután az alapokon múlik minden. Az alapok a felfutás, a sprintelés, a párharc”, 

- mondta Kovac.

Az edző ezekben a hetekben érzi, hogy szűk a kerete, a rotáció ellenére az Ajax ellen a friss erő is hiányzott. Javi Martínez a középpályán gyakran csak futott az események után. Jérôme Boateng a védelem közepén legtöbbször azzal küzdött, hogy ne kövessen el újabb figyelmetlenséget. David Alaba gyors volt, de sokszor saját magának is túl gyors. Arjen Robbenból és Franck Ribéry-ből a széleken hiányzott az ötlet. Összességében egy olyan csapat volt az eredmény, amiből hiányoztak a belső összeköttetések a közös lendületvételhez.

Kovac nem tiltakozott a leszűkített keret ellen, Kingsley Coman és Corentin Tolisso sérülésével pechje is van, mert potenciálisan fontos játékosok estek ki. De kedden nem volt felismerhető, hogy mihez is akar kezdeni a megmaradt játékosokkal.

„Még egyszer meg kell néznem a meccset az edzői stábbal, rendeznem kell a gondolataimat, hogy megértsem, mért volt olyan a teljesítményünk az elmúlt három meccsen, amilyen volt”, 

- mondta az edző.

Eléggé tanácsatalannak tűnt ebben a pillanatban. Mielőtt távozott, Kovac annyit mondott:

„Meg kell próbálnunk elfelejteni ezt a három meccset.”

Végül mindenkinek „szép estét” kívánt. Niko Kovac ez után őszintén gondterhelten hagyta el a stadiont.

Forrás: https://www.sueddeutsche.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/61254/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,niko kovac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?