Blogolj!

Niko Kovac: ma már nagyon racionálisan gondolkozom

Dávid Fanni

Az FC Bayern edzője Niko Kovac, Berlinben multikulti környezetben nőtt fel, és itt is tette le az érettségit. Ha nem focista lett volna, akkor bizonyára sportot tanult volna az egyetemen. A BR-Sport riportere, Dominik Vischer beszélgetett a 46 éves edzővel egy exkluzív interjú keretében.

Július óta Niko Kovac a vezetőedzője a német bajnok Bayern Müchennek. A Hertha BSC elleni meccs nemcsak egy rangadó volt, hanem Kovac visszatért szülővárosába, Berlinbe is. A Bayern München trénere Berlin Wedding negyedében nőtt fel egyszerű körülmények között.

„A szüleim a 70-es évek elején jöttek Németországba, csak két évig szerettek volna Berlinben maradni, azért hogy pénzt keressenek és ezután vissza szerettek volna menni Horvátországba. Azonban a Berlinben töltött idő hosszabbra sikeredett.”

Multikulti környezetben nevelkedett

„Berlinben töltöttem a gyerekkoromat és nemcsak a Rapide Wedding fociklubban fordultam meg.”

Ahol minden bizonnyal meg kellett verekedni a csapatba kerülésért.

„A mi kicsi kerületünkben sok külföldi volt”, 

- mondta Kovac.

„Multikulti volt. Megtanultuk, hogyan érintkezzünk más kultúrákból jövőkkel.”

A horvát származású edző úgy gondolja, hogy emberformáló, ha nemcsak a saját kultúránkkal érintkezünk gyermekkorunkban, hanem más kultúrákat is megismerünk, és megpróbáljuk megérteni azokat.

Kovacnak az iskola is fontos volt, mert hiszen nem láthatta előre, hogy profi futballista lesz. A B terve az volt, hogy sportot tanul az egyetemen. Az egykori német tanárára jó benyomást tett. Ő úgy gondolja, hogy Kovacnak, nagyon remek munkája van, az interjúiban szépen, rátermetten és választékosan fogalmaz. Azonban, nemcsak a nyelvi kommunikáció fontos a Bayern edzőjének, hanem a szemkontaktus is.

„Az hogy egymással egyenrangú félként beszéljünk. Nem pedig úgy, hogy értékesebb az, amit az egyik fél gondol. Nem szeretem ezt, ez nem én vagyok”, 

- mondta Kovac az interjú során.

A magánéletével azonban nem akar előtérbe kerülni, erről a következőket mondta:

„Én is közszereplő vagyok, futballistaként és most edzőként is az vagyok, azonban a magánéletem, az csak rám és a családomra tartozik.”

Megérzés vagy logika? „Ma már nagyon racionális vagyok.”

A pályán és mellette is nagyon fegyelmezettnek tűnik Kovac.

„Sok mindent próbálok racionálisan értékelni, azonban végső soron mindig a megérzéseimre hallgatok”, 

- nyilatkozta a 46 éves tréner, aki döntéseinél számos lehetőséget összevet, amelyeket tapasztalatként az élete során és játékosként gyűjtött össze.

Testvére Robert, aki az FC Bayern segédedzője is, vele ellentétben mindig a család mókamestere volt. Sokat viccelődött és mindig megnevetteti az embereket.

„Én inkább komolyabb vagyok, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem lehet velem együtt nevetni."

Inkább a kísérletezés, minthogy sérülésekkel fizessünk

A Berlinben elszenvedett vereség után is nyugodt maradt Kovac. A jelenlegi helyzettel ugyanakkor nem volt teljesen elégedett, különösen, ha a hibákat nézzük.

„Kissé megcsappant a keretünk. Ha van olyan helyzet, amikor megsérülnek a játékosok, el kell gondolkodnunk, mi lett volna ha? Megpróbálom ott bevetni a játékosokat, ahol jónak látom, hogy a sérülések ellenére is tudjanak valamit nyújtani. Jelenleg azonban nem a kísérletezéseinkért, hanem a sérülésekért kell fizetnünk.”

A Bundesliga meccseket nem akarja Kovac összehasonlítani a Bajnokok Ligája mérkőzéseivel. 

Forrás: https://www.br.de/nachrichten/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/60787/pics/lead_800x600.jpeg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,niko kovac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?