Blogolj!

Niko Kovac: szerintem Lionel Messi a legjobb

Dávid Fanni

Niko Kovac, az FC Bayern edzője az interjú során mesélt a müncheni szezonkezdésről, céljairól és azt is elárulta, miért nem tudja semelyik játékosa sem becsapni.

Niko Kovac arckifejezése, amely előző este még ráncban ült, vasárnap reggelre felderült, amikor a Säbener utcába érkezett a média centrumba. A Goallal és a Spox-szal készült interjút némileg átlengte a csalódás, amiért a Bayer Leverkusen elleni Bundesliga mérkőzésen egyszerre mindkét játékosa, Corentin Tolisso és Rafinha is megsérült. Az is közrejátszhatott, hogy először áll az oldalvonalon az FC Bayern trénereként a 46 éves edző a Bajnokok Ligájában.

„Örülök ennek. Minden játékos és edző itt szeretne lenni" - mondja Kovac csibészes mosollyal és utólag még hozzáteszi: „Münchenben mindig nagyok az előzetes elvárások, de ez így van a magam és a játékosok részéről is."
A beszélgetés során szóba került, milyen a világ egyik leghíresebb klubjában edzőnek lenni, továbbá mesélt az ambícióiról, a Real Madrid dominanciájáról az elmúlt években és azokról a játékosokról, akik a legjobban lenyűgözték világszerte a Bayern új trénerét.

Niko, egykori tanára, Sauer úr a Frankfurter Neue Pressének tett interjújában azt mondta Önről, hogy diákként különösen fifikás, barátságos és intelligens volt. Ezenkívül csirkefogónak nevezte Önt. Hogyan vélekedik az Önről alkotott véleményről?
Niko Kovac: A csirkefogó mindig olyan negatívan hangzik (nevet). Igaza van, mindig udvarias és barátságos voltam. Így nevelkedtem. Természetesen azt is látták a suliban, ha a házit másról másoltuk, és nem csináltuk meg. Úgy gondolom, ez mindenki számára ismerős helyzet. Diákként megpróbálunk a tanárra olyan benyomást tenni, hogy azt higgyék, hogy mi tudunk valamit, azonban valójában végül ez nem így van.

Mennyi csibészség bujkál Önben még ma is?
Kovac: Tanultam dolgokat és minden trükköt ismerek. Azt mondhatom a lányomnak vagy a játékosaimnak, hogy én is voltam annyi idős mint ti, ezért nem tudtok becsapni. Megjegyezzük azt, amit diákként, játékosként és emberként is átéltünk. Ezért gyorsan leleplezem azokat, akik olyan dolgot akarnak nekem beadni, ami nem úgy van.

Sok Bayernben játszó profi játékosnak, mint például Robert Lewandowskinak vagy a német válogatottnak is csalódás volt a világbajnokság. Hogy tudta ezeket a játékosokat újra motiválni?
Kovac: Elsősorban ember vagyok. Habár a Bayern München edzője vagyok, megpróbálok minden egyént emberként is szemlélni. Minden embernek szüksége van a megbecsülésre, mindegy milyen formában. Hitelesnek és őszintének kell lenni. Ha valamit megígértünk, azt be is kell majd tartanunk. Elnyerjük a bizalmukat, ha jól tudjuk őket biztatni és bizonyos dolgokról meg tudjuk őket győzni. Nem vagyok varázsló vagy csodatevő, megpróbálok mindenkit egyenlő félként kezelni. Nem állok felettük, csak azért mert én vagyok az edző. Úgy gondolom, ezt jól csinálom és népszerű is. Ezért a továbbiakban is ezt a módszert fogom alkalmazni.

Apropó megbecsülés. Renato Sanches is, akinek a Bayern Münchennél töltött első évében nem sikerült a beilleszkedés, viszont most újra itt van, és úgy tűnik, most jobban közelít a csapat felé. Legalábbis az fcb. tv -nek adott interjújában nagyon dicsérte Önt.
Kovac: A múltat nem értékelhetem. Ismerem a tényeket, de nem tudom megmondani pontosan azt, ami ehhez a problémához vezetett. Habár európai, egy másik országból jött. Más ország, más szokások és más milyen jellemmel rendelkező emberek. Ez nemcsak futball specifikus, hanem sokkal inkább társadalmat érintő téma. Meg kell próbálnunk megérteni a másik embert. Egy külföldit nem kezelhetünk úgy, mint egy németet, mert teljesen máshogyan reagál különböző dolgokra. Renátonak azt mondtam, nem könnyű a Bayernben kezdő játékosnak lenni. Eljön az ő ideje is.

Mikor?
Kovac: Fiatal játékos és jó munkát végez. Éppen most, a jelenlegi helyzetünk miatt, nagy a valószínűség arra, hogy hamarosan játszani fog. Nem hiába titulálták korosztálya legjobbjának a világon. A fiatal játékosoknak azonban időt kell adni, és nem szabad abból kiindulni, hogy rögtön jól teljesítenek. A fiataloknak először fel kell dolgozniuk azt, hogy egy másik országba jönnek. Igazságtalan, hogy a külföldi játékosoktól rögtön megkövetelik, hogy bombaformát nyújtsanak.

Az Eintracht Frankfurtnál egy vegyes összetételű csapatot edzett. A horvát válogatottban is állítólag vannak nehéz jellemű játékosok. Ezek a játékosok különleges eseteknek számítanak?
Kovac: Megpróbálom beleképzelni magamat a játékosok helyzetébe, és megkérdezem magamtól, hogyan lássak neki egy helyzetnek. Rögtön az érzelmektől fűtve is reagálhatnánk egyes helyzetekre, azonban észben kell tartanunk azt is, hogy a kijelentéseink vagy kritikáink következményekkel járnak. Ezért ezt a kettőt külön kell választani. Játékosként és az edzői továbbképzések alkalmával is megtanultam, hogy minden ember különböző. Korábban mindig azt kívántam, hogy az edző minden játékosát ugyan úgy kezelje. Azonban ezt el is felejthetjük. Úgy gondolom előnyömre szolgált, hogy horvát gyökereim vannak, azonban Németországban nőttem fel. Két mentalitásom van, és talán jobban bele tudom képzelni magam mások helyzetébe. Frankfurtban a sokszínűségről egyet-mást megtanultam, a német és a külföldi játékosokról is egyaránt. A sokszínűség érdekessé teszi az életet.

A Bayernnél törődni kell nagy sztárokkal is. Hogyan irányít egy ilyen híres csapatot és hogyan teszi világossá olyan sikeres játékosok számára, mint Arjen Robben vagy Franck Ribéry, hogy nem tudnak minden meccsen játszani?
Kovac: Minden harmadik napon a legjobbunkat kell nyújtanunk, és ez nem megy. Ezt tudom én is és a játékosok is. Nem tudnak becsapni azzal, hogy minden meccsen tudnának játszani. Ezért beszélni kell a játékosokkal és ezt tesszük nap, mint nap. Amit mondok nekik, az úgy is fog történni. Ha a játékos tudja, hogy a hétvégén játszani fog, ezért a következő héten azonban nem fog pályára lépni, ehhez előre tudnia kell alkalmazkodni. A legrosszabb, ami a fociban megtörténhet, ha a játékos azzal van elfoglalva, hogyan élje át a kilencven percet. Ha csak túlélni akarja a meccset, nem fog annyit a labda nélkül futni és a labdáért folytatott párharcok során azon fog gondolkozni, hogyan kerülje el a labda útját. Annak, aki a pályán van, száz százalékosan koncentrálnia kell. A következő meccsen pedig újra másik játékosra kerül a sor.

Joshua Kimmich a német válogatottban meggyőzően játszott védekező középpályásként. A Bayern Münchennél is lehetősége lesz erre?
Kovac: Joshuát védekező középpályásnak nevelték ki. A vérében vannak a mozdulatok. Azonban jelenleg bal és jobb oldalon nincs annyi rendelkezésünkre álló hátvéd. A középpályás poszton nagyobb a választékunk. Ezért logikus, hogy jobbhátvédként játsszon csak, mert jelenleg számára nincs más lehetőség.

A Bayernnél nagyrészt már kész elképzelésekkel dolgozik. A több új játékossal azonban át szeretné alakítani ezeket az elképzeléseket?
Kovac: Boldog vagyok, hogy a csapat a legnagyobb mértékben összetart. A csapat nagy része már pár éve ebben a felállásban játszik együtt. A szerkezet különböző folyamatokból áll össze. Egy edző számára nagyon előnyös, ha olyan jó tartalékai vannak, amilyen játékosok a Bayernnél ülnek a kispadon. Megpróbáljuk a csapatot még jobbá tenni fiatal, jó képességű, kiváló játékosokkal lépésről lépésre. Ahogy Otto Rehhagel is mondta: „Csak jó és rossz játékos van, nem fiatal és öreg.“ Egyetértek vele.

Uli Hoeneß azt mondta, hogy Ön a valaha volt legjobb dolog, amely most az FC Bayernnel történhetett. Azért is mondta, mert ilyen jól ismeri a Bayernt?
Kovac: Örülök, hogy Uli Hoeneß ezt mondta. Az egész azonban a sikeren áll vagy bukik. Megpróbálom magam edzőként úgy belevetni a munkába, amilyen igazából vagyok, és nem játszom meg magam. Itt vagyok, mert Frankfurtban sikeresek voltunk. Ismerem a körülményeket, mert játékosként is itt játszottam. Így a kapcsolat Münchennel sosem szakadt meg. Még mindig vannak barátaim és ismerőseim itt és tudom, mire számíthatok. Az biztosan nem hátrány, hogy játékosként játszottam a Bayernnél.

Gondolta volna, hogy az elejétől fogva ilyen jól fognak alakulni a dolgok a Bayernnél?
Kovac: Természetesen ezt kívántam magamnak, azonban ezt nem lehet előre így eltervezni. Mindig azt mondom, a remény a munkában is kifizetődik. Nemcsak az edzői team, hanem a csapat is nagyon intenzíven dolgozik. Azonban, mindent összevetve az emberi kapcsolatok fontosak. Minden játékos sértődékeny és minden nap más. Tapintatosan kell reagálni a különböző helyzetekre, ha valakinek például privát problémája van, vagy ha valaki rosszul aludt. Nem állítom azt, hogy száz százalékig így csinálom, azonban törekszek erre és szeretnék sok mindent megtudni a nonverbális kommunikációról. Nem kell mindenkivel feltétlenül beszélni ahhoz, hogy megállapítsuk, mi a helyzet. Azonban általában véve a kommunikáció a döntő. Manapság a mai társadalomban egyre fontosabb, hogy egyenrangúnak tekintsük a másikat.

Feltűnt, hogy a Bayern már nem olyan ellenséges Önnel szemben. Helyreállt az összhang?
Kovac: A Német Kupa-döntő előtt május 19-én az Eintracht Frankfurttal azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk a Bayernt hátrányos helyzetbe hozni. Sikerült is ez nekünk. Most itt, Münchenben megpróbálom megtalálni az egyensúlyt. A meccsek során is együtt kell működnünk. Ezt a csapat az első tétmérkőzésén rendkívül jól csinálta. Csak magunknak csinálunk rosszat, ha figyelmetlenek vagy szétszórtak vagyunk a védekezésben, ez veszélyes lehet. Azonban, ha a védekezésünket magasabb szintre emeljük, akkor nehéz lesz ellenünk helyzeteket kidolgozni vagy gólokat lőni.

Először áll a Bajnokok Ligájában az oldalvonal mellett edzőként. Milyen ambíciókkal vág neki a BL szezonnak?
Kovac: Örülök neki. Minden játékos és edző szeretne itt lenni. Münchenben mindig nagyok az előzetes elvárások, de ez így van a magam és a játékosok részéről is. Ezzel tisztában is voltam, amikor aláírtam a Bayernhez. A csoport, amelyet a sorsoláskor kaptunk nagyon vonzónak tűnik, azonban nem könnyű. Sokan minket kiáltottak ki a csoport nagy esélyesének, ami a papíron valószínűleg így is van. Mindannyian tudjuk, nem elég az, hogy a papíron ez áll.

Milyennek találja a csoportellenfeleket?
Kovac: Azt gondolom, hogy nagyon érdekes lesz ellenük játszani. A Benfica és az Ajax mégiscsak kupagyőztes hazájukban. Résen kell lennünk velük szemben és Lisszabonban maximálisan kell koncentrálnunk. Ahogy a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is van, az első meccs különösen fontos. Tovább növelheti a ránk nehezedő nyomást vagy oldhatja a feszültséget. Szeretnénk a Benfica ellen jó eredményt elérni, hogy kevesebb nyomás nehezedjen ránk a következő öt meccsen.

A Real Madrid az elmúlt évek során folyamatosan bejelentkezett a győzelemre a Bajnokok Ligájában. Milyennek gondolja a csapatot Cristiano Ronaldo nélkül?
Kovac: Az, hogy a Real Madrid egymás után háromszor nyerte meg a BL-t, valami páratlan. Nem gondolom, hogy ezt a közeljövőben újra megfogják ismételni. Természetesen Cristiano Ronaldo nélkül a Real megváltozott, továbbra is nagyon jó csapat. Háromszor megnyerni a BL-t a legjobb dolog, azonban abba is bele kell gondolni, hogy három év alatt csak egyszer nyerték meg a spanyol labdarúgó-bajnokságot. Ez azt mutatja, hogy figyelembe kell venni a sok mérkőzés miatti teljesítménycsökkenést is. Mind a három fronton jó teljesítményt nyújtani, ugyanis nagyon nehéz. Megvagyok győződve arról, hogy a Real ebben az évben is nagyon nagy szerepet fog játszani. Páratlan, hogy egymás után háromszor megnyerték a Bajnokok Ligáját.

Ön szerint a Real Madrid és más közismert esélyes csapatok mellett, olyan csapat is győzedelmeskedhet, amellyel kevésbé számolnánk?
Kovac: Már megemlítette az egyik közismerten esélyes csapatot. Számomra olyan spanyol csapatok, mint az Atletico Madrid és az FC Barcelona esélyesek. Az angolok is mindig jók, a PSG és a Juventus is beleszólhat majd a végjátékba. Nehéz lesz a kisebb csapatoknak a nyolcaddöntőn túljutni. A nagyobb csapatoknak sokkal több pénzük, sztárjátékosuk van és kiváló színvonalat képviselnek. Ezen a színvonalon ez döntő tényező. A meccsek a közös sikerekről szólnak, azonban két meccsen keresztül kell a legjobbjukat hozni. Ezért gondolom úgy, hogy végül majd a nagyobb csapatok fognak bekerülni a negyeddöntőbe.

Gondolom, egy esetleges győztest nem szeretne megnevezni?
Kovac: Nem, mert ez mindig valamennyire függ a szerencsétől és a sérülésektől is. A sok meccs, a sok utazás, a nemzeti válogatott meccsei is lényeges tényezők. Ez részben négyszeres terhelést jelent. Ha szerencséje van az embernek, és megkímélik a csapatot a sérülések, és ha a döntő szakaszban minden fontos játékos készen áll a bevetésre, akkor jók lesznek az esélyek. Ha ezek a tényezők nem állnának fenn, akkor nem lenne nehéz.

Ön személy szerint, kiket tart a világ három legjobb játékosának?
Kovac: Nos, ízlések és pofonok. Természetesen a támadójátékosok azok, akik a fociban igazán érdekesek. Ők lövik a szép gólokat és ez marad meg az emberek emlékezetében. Azt kívánnám, hogy más játékosok is, akik nincsenek úgy a középpontban, gyakrabban legyenek emlegetve. Szerintem Lionel Messi a legjobb játékos, ez így volt korábban is és a közeljövőben is így marad. Ronaldo is egy világklasszis játékos. A stílusa imponál nekem. Ez nem a veleszületett stílusa, hanem belenevelték. Sok született tehetségünk van, a munka iránti elhivatottságot azonban saját maguknak kell kialakítani. Ronaldo ezt tette és fantasztikus formában van. Mohamed Salah és Luka Modric ugyancsak csodálatosak voltak az előző évben. Azonban minél tovább játszik valaki hátul, annál kevésbé kerül a reflektorfénybe. A végén a reflektorfényben játszó játékosok döntenek a meccsekről.

Forrás: http://www.goal.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/59274/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,niko kovac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?