Blogolj!

Sepp Maier: a légvár


Az FC Bayern ötször hódította el a Henkel-Kupát (a BEK majd BL trófeája – a ford.), de a sorozat bemutatkozásakor, 1969-ben elbukott.

Az ünneplést hamar követte a kijózanodás: 1969-ben a feltörekvő FC Bayern negyedik Bundesliga-idényében megnyerte a német bajnokságot. Végre sikerült megfelelni a saját elvárásaiknak. Ez a második bajnoki cím 1932. után. A kupagyőzelem már 1966-ban és 1967-ben is sikerült, 1969-ben a bajnoki siker mellett duplázni sikerült a kupagyőzelemmel. A müncheniek 1967-ben a Kupagyőztesek Európakupáját is megnyerték a Glasgow Rangers felett Nürnbergben aratott 1:0-ás győzelemmel.

Mivel a nemzeti bajnokságban a csúcsra értek, Branko Zebec edző (1929-1988) csapata először vehet részt a Bajnokcsapatok Európakupájában. De ez nem lett dicsfény és ragyogás – helyette rövid, de fájdalmas tapasztalat. Már az első fordulóban sem szerencsés a sorsolás, a francia bajnok AS Saint-Etienne az ellenfél.

Az odavágó a régi stadionban a Grünwalder Straße-n a bajorok kiegyensúlyozott játékkal 2:0-ra nyernek. Dieter „Mucki” Brenninger szerez vezetést a 23. percben, Franz „Bulle” Roth növeli az előnyt a második félidő hetedik percében.

„Rengeteg helyzetünk volt, sokkal nagyobb különbséggel kellett volna nyernünk”, 

- emlékszik Sepp Maier kapus.

A két gólszerző mellett Franz Beckenbauer és – szokatlan módon – Gerd Müller számos jó lehetőséget kihagynak, így nem lesz nagyobb az előny és nem dől el idő előtt a párharc. Ennek ellenére egy 2:0 egy európai kupameccsen akkor is és ma is kényelmes előnynek számított, de ez ebben az esetben csak látszólag volt így.

A Kicker a „futball reklámjáról” írt, és figyelmeztetett a második meccs veszélyeire:

„A franciák ugyan veszítettek, de bebizonyították, hogy nagyszerűen tudnak futballozni. A bajoroknak meg kell majd erőltetniük magukat a visszavágón.”

A téves következtetés:

„Meg tudják csinálni, mert nagyon magabiztos csapat lettek.”

Ebből a saint-etienne-i katlanban nem sok minden látszott.

„Már a bevonulásnál éreztem, hogy önkívületben voltak”, 

- mondja Maier, aki elismeri:

„A Saint-Etienne akkoriban nagyon jó csapat volt.”

Egy olyan csapat, ami többször keresztezte az FC Bayern útját, a következő években szerencsésebb kimenetellel, mint 1969-ben.

Már a 61. másodpercben látszott, hogy baj van, amikor Herve Revelli az első francia szögletet egy visszahúzós csellel kapura küldte, és az a kapufáról a gólvonalon túlra pattant. Maier több gólt is megakadályozott, többször is bravúrral védett.

„Nagyon jól védtem”, 

- erősíti meg saját emlékei alapján 49 év után a Kicker akkori beszámolóját, a franciák „extraordinaire”-nak (rendkívüli – a ford.) minősítették a teljesítményét. De a kiesést ő sem tudta megakadályozni.

A 62. percben a Saint-Etienne kiegyenlíti az odavágón összeszedett hátrányt: megint egy szöglet, megint Revelli, ezúttal fejjel. Kilenc perccel a lefújás előtt megismétlődik a történet. Szöglet, fejes, gólöröm, ezúttal Salif Keita a gólszerző. Készen van a müncheni légvár, drága tanulópénzt fizettek a BEK-ben való bemutatkozásukkor. Maiernek azonnal feltűnik az akkori elemzésből, hogy a ritka Bayern-vereségek okát a fejesből kapott gólok jelentik.

„Franz Beckenbaueren kívül senki nem ugrott fel”, 

- jegyzi meg.

A Kicker emlékeztet az odavágóra, a kiesés okát abban látja: „ha a bajorok 3:0-ra nyertek volna, a franciák nem kezdtek volna ilyen lendülettel.”

A duplázó edzőt, Zebecet pár hónappal később elküldték, a fiatal Udo Lattek veszi át a helyét. De a bajnok a Borussia Mönchengladbach lesz. A Saint-Etienne elleni meccsek öt játékosa van még ott Lattek csapatában, ami öt évvel később az Atletico Madrid ellen elhozza a sorozatban megnyert három BEK-serleg közül az elsőt: Maier, Beckenbauer, Roth, Müller és Katsche Schwarzenbeck. A müncheniek nagy korszaka 1976-ban egy 1:0-ás győzelemmel ér véget, természetesen a Saint-Etienne ellen, Bulle Roth szerezte a gólt a némileg szerencsés győzelemhez.

A Bayern soha többet nem esett ki a BEK első fordulójában. A Bajnokok Ligája 1992-es bevezetése óta a csoportkör miatt kettő helyett hat meccs garantált, csak a 2002/03-as idényben fejezik be ilyen korán a küzdelmeket. Csak az UEFA-Kupában esik meg a német futball kirakatcsapatával ez a szégyen még egyszer: 1996-ban címvédőként 0:3-ra elveszítik az odavágót az FC Valencia ellen, és a visszavágón elért 1:0-lal kiesnek.

BEK: hét év alatt öt párharc a Saint-Etienne ellen

A Bayern csak egyet veszített el a Saint-Etienne elleni öt mérkőzésből – ennek ellenére a franciák mindig kemény diónak számítottak Beckenbauer és társai számára.

Forrás: http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/58865/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?