Blogolj!

A Bayern edző legendája, Jupp Heynckes Schweinsteigert méltatja

Kun Béla

2013 nagy év volt Jupp és Schweini számára... Most Jupp is megszólalt Basti utolsó Bayern meccse után néhány nappal az AZ-nek adott interjúban.

Két legenda egy képen

"Schweinsteigerrel az elmúlt időszakban mindig tartottam a kapcsolatot, Whatsuppon keresztül írogattunk, és telefonáltunk."

AZ: Mi köti össze Schweinival, mint emberrel és mint focistával?
Jupp Heynckes: A privát életében is megtalálta a boldogságot. A feleségével Anával, és a kisfiával egy kis, de ugyanakkor boldog családot alkotnak. Számomra Schweinsteiger egy kivételes focista, nagyon jó személyességgel, aki sok kisgyerek példaképe is egyaránt. Hosszú évekig ápolta és befolyásolta játékával a Bayern csapatát és a válogatottat is. Nagy sikereket éltünk át együtt, ami összeköt minket. Számomra mindig egy különleges játékos volt!

AZ: Mi volt külenleges benne?
Jupp Heynckes: Az, hogy nagyon sok dologból kiválóan vette ki a részét: vezető volt, voltak elképzelései, egyben nagy taktikus volt, nagy tehetsége van a futballhoz, nagyon nagy akaratereje volt, és volt érzéke a stresszes szituációkban higgadtnak maradni. Ezért is ő a német futball egyik legnagyobb alakja. A Bayernben mindig stabil helye volt. A változásokban együttműködött, már akkor úgy gondolkodott, mint egy tréner. Mindig igyekezett megfelelni. Ha egy játékos elégedetlen volt, akkor ő mindig odafutott s mondta: "Hé, mi 20-an topjátékosok vagyunk, mindenki játszani akar. A végén a csapat sikere számít!" - ezért volt számomra nagy értékű játékos, aki a munkámat megkönnyítette.

AZ: A 2013-as siker elképzelhető lett volna nélküle?
Jupp Heynckes: Bastian az egyik vezető egyénisége volt a csapatnak, olyan, mint Philipp Lahm, Ribéry vagy Robben. Korábban sok vezető egyénisége volt a csapatnak, akik nélkül nem sikerült volna. S ez csak azért volt lehetséges, mert top személyisége volt a csapatnak. Fontos játékos volt Dante és Mandzukic is.

AZ: Mely emlékei vannak a 2013-as ünneplő partyról?
Jupp Heynckes: Bastian is tudott ünnepelni. Az öreget kellően el akarták búcsúztatni, ezért Berlinben kerestünk egy discót. Ahol a triplázást megünnepelhetjük. A disco helyiség szűk, büdös, nagyon hangos volt - de ennek ellenére álomszerű.

AZ: A 2014-es vb-n mely szerepet játszotta?
Jupp Heynckes: Ő volt a pályán a legfontosabb ember. Küzdenie kelletrt és előre menni is. Tudatta a többiekkel, hogy világbajnokok lehetnek, ő bolt az irányvonal. Ez tette őt különlegessé. Ha kellett előrement, döntő szerepe volt a világbajnoságon. Ő volt az az ember, aki addig küzdött, míg a két lába bírta, a pályán többi játékos számára a példakép.

AZ: A vezetőségnek Bastiant a vezetőség felé kellene irányítania?
Jupp Heynckes: Nem tudom, milyen tervei vannak, de az ő imázsával, hírnevével, a fociban elért eredményeivel ott a helye. Természetesen kell még hozzá tanulnia. Karl-Heinz Rummeniggének, s Uli Hoenessenek is időre volt szükségük, hogy egészen felkerüljenek! De Bastian esetében mindez lehetséges is. A kérdés, hogy mennyire akarja ezt valójában, meg akar-e ekkora terheléssel birkózni, vagy egy nyugodtabb életet képzel el. Ha vállalja a feladatot heti 50-60 órát biztos dolgoznia kell - mindezt 10-12 év Bayern játék után. Gondolkodnia kell. A szurkolók számára természetesen nagy öröm lenne Lahmot és Schweinit a vezetőség körében üdvözölni. De mindkettőnek készen kell állnia a feladathoz. Egy ilyen munkát abszolút nagy szívvel kell csinálni - ugyanezt csinálja évek óta Rummenigge, és Hoeness is.

AZ: Van jelenleg a Bayern keretben Schweinihez hasonló?
Jupp Heynckes: Leon Goretzka, de neki még sokat kell tanulnia, és a Bayern szintjére kell jutnia. Ugyan ez volt Schweininél is. Ő is fiatalként sok hülyeséget csinált. Corentin Tolisso egy kiváló karakter. Javi Martinezről nem is kell beszéljünk. James is olyan, aki követheti Schweinit. James nagyon kedves, jószívű ember, egy olyan utcai focista, aki Kolumbiában nőtt fel. Zé Roberto mondta nekem anno: "Vagy meg tudod oldani, hogy profi focista leszel, vagy kriminális, s elveszett egyszerre. Csak akkor tudod jól megoldani, ha olyan játékosod van, aki mindent megtesz a klubért, és hatalmas küzdőszellem van benne." Amit ma Jamesnél lehet látni.

forrás: abendzeitung-muenchen.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/58103/pics/lead_800x600.jpg
bastian schweinsteiger,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,jupp heynckes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?