Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Nyári durranás? Na majd jövőre!

A sikeres szezonkezdés bizakodásra adhat okot a Bayern számára. Felmerül a kérdés azonban azzal kapcsolatban, milyen elképzelései vannak a csapatnak hosszú távon. Ez ugyanis már az átmenet időszaka.

Lassan búcsúzni fognak a nagyok…

Nézzük csak meg, mióta Bayern München játékosok a csapat talán leginkább kedvelt focistái. Egészen elképesztő, de Franck Ribéry 11 (!) éve a bajoroknál focizik, még 2007 nyarán érkezett a Marseille csapatától. Müller és Robben 2009-től, Alaba 2010-től, Neuer és Boateng pedig 2011 óta a Bayern labdarúgója. A felsorolt játékosok közül Alaba a legfiatalabb a maga 26 életévével, Müller néhány hét múlva 29 éves lesz, Boateng szeptember harmadikán 30, míg a Ribéry-Robben-Neuer hármas már harminc év fölött jár. Talán a legkevésbé ez Neuer esetében probléma, hisz az európai topfutball kapusai jócskán 30 fölött is jól teljesítenek. Az olasz Gianluigi Buffon 40 évesen is megállja a helyét Párizsban, Petr Čech pedig 36 évesen is stabil kezdő az ágyúsoknál. Úgy tűnik azonban, hogy a Ribéry-Robben kettős már nem sokáig erősíti a csapatot – legjobb esetben is két szezon várható az esetükben -, míg középhátvédként sem feltétlen könnyű 30 fölött tartani az iramot – Boateng esetét pedig tovább nehezíti, hogy a távozásáról is egyre gyakoribbak a pletykák. Bár januárig biztos a csapat tagja marad, lehetséges, hogy a német hátvéd új kihívások elé fog nézni ezt követően.

De ki fogja őket pótolni?!

Niklas Süle lehet Boateng utódja

Boateng esetében nem kell messzire tekintenünk, a 22 éves Niklas Süle ugyanis már korábban is megmutatta tehetségét, így jó néhány évig megfelelő megoldás lehet. Azért sem szükséges aggódni, mert Boateng távozása egyáltalán nem biztos – bár maga Uli Hoeneß erősítette meg, hogy a focista változást akar és 50 százalék az esély arra, hogy Párizsba tart (habár ez most nyáron nem történt meg) -, és amúgy sincs kőbe vésve, hogy 30 év fölött nem lehet jól teljesíteni.

Sokkal inkább probléma az, hogy mi történik a Ribéry-Robben kettős visszavonulása után. Erre a kérdésre már Hoeneß is kissé meglepő választ adott: “(…) Azonban körbe kell nézni majd a piacon a Robbéry kettős helyettesítésének érdekében. Ribéry áprilisban 36, Robben januárban 35 lesz. (…) [Gnabry és Coman ] személyében a hosszú távú megoldás is lehetséges, de egy rövid távú megoldás is elkélhet, egy sztár személyében.”

A Bild az egy sztárt gyorsan kettőre cserélte, ugyanis néhány nappal később lehozta, hogy mind a Madridban játszó Griezmann, mind a Torinóban futballozó Dybala ott van a bajorok listáján, a csapat pedig 200 millió eurót is kiadna értük. Persze ez önmagában nagyon merész kijelentés, de úgy tűnik, a Bayern vezetősége sem bízná feltétlenül a Gnabry-Coman kettősre a csapat jövőjét.

És ezt nagyon jól teszi…

Bár két tehetséges futballistáról beszélünk, nem gondolom azt, hogy jelenleg a vállukon tudnák hordozni a csapatot. Ez főként Coman esetében érvényes, aki – sajnálatos módon – egy rendkívül sérülékeny játékos, hisz túlzás nélkül minden szezonban megsérült, amióta a Bayern játékosa. A tavalyi szezonban például a Hertha Berlin elleni mérkőzés után műtötték meg, visszatérni pedig csak májusban tudott, míg a mostani szezon első mérkőzésén egy hasonló eset történt vele. Akkor három hónapot hagyott ki, most elvileg kevesebb időt fog kihagyni, de műteni kell bokaszalag-szakadás miatt.

Ilyen körülmények között butaság lenne nem pótolni a Ribéry-Robben kettőst, abban pedig biztos vagyok, hogy jövő nyáron – még ha nem is Griezmann vagy Dybala személyében -, de lesz érkező.

De miért nem most?!

Sok támadást érte a csapatot mind a rajongók, mind pedig a sajtó részéről a túl csendes nyár miatt. Igazából Alphonso Davies játékjogáért fizetett csak a csapat – körülbelül 10 millió euróról van szó -, a 2000-es születésű kanadai játékos azonban csak januárban csatlakozik a Bayernhez. Leon Goretzka ingyen érkezett, Sanches és Gnabry pedig kölcsönből tértek vissza.

Érkezett azonban pénz a távozókból, hisz a Barcelona Vidálért körülbelül 20 millió eurót fizetett, Douglas Costa véglegesen is a Juventus focistája lett, míg az átigazolási időszak végén mind Rudy, mind pedig Bernat távozott – Rudy Németországban maradt, Bernat pedig Párizsba költözött.

Goretzkától sokat várnak az idei szezonban

Nehéz megválaszolni, hogy miért nem költött a csapat többet idén nyáron. Az valótlan lenne, hogy a Bayern átigazolási stratégiája ilyen, hisz 2017 nyarán 116, 2016 nyarán pedig 70 millió euró ment el játékosokra. Csak találgatni lehet, de a legfontosabb ok talán az, hogy Niko Kovač elégedett a csapattal, egy sztárjátékos pedig egyszerűen nehezen férne bárhova is.

Sok kérdés felmerült idén nyáron. Hosszú ideig tartott a Lewandowski saga, a Pavard ügyről semmi konkrétum nem látott napvilágot, de az új edző érkezése egyben pozitív hangulatot is hozott. A szezont ennél jobban nehezebb lett volna kezdeni, a bajorok pedig az egyik legkönnyebb csoportban mutathatják meg magukat a BL-ben. Meglátjuk, mikor érkezik egy világsztár is…

A cikk szerzője Fábian Armin Vincentius (a Futballitis főszerkesztője)

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/58029/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Beszámolók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?