Blogolj!

Kahn: Bastinak megnyerő stílusa van, ez segítette őt

Tóth Renáta

A 49 éves, tiszteletbeli kapus 1994-2008 között játszott az FC Bayern csapatánál, 2002 óta pedig Bastian Schweinsteigerrel csapattársak is voltak - együtt 4 alkalommal nyerték meg a bajnokságot.
Az AZ-nek adott interjúban a kapusikon Oliver Kahn felidézi emlékeit a fiatal Bastian Schweinsteigerről.

AZ: Kahn Úr, 6 éven át játszott együtt Bastian Schweinsteigerrel az FC Bayernnél, ő pedig most köszönt el a szurkolóktól. Mindig különleges kapcsolatban álltak egymással, honnan jött ez?
OLIVER KAHN: Még jól emlékszem arra, amikor a fiatal Schweini 2002 őszén először edzett együtt a profikkal. Viszonylag korán észrevettük: ő nem ok nélkül van itt. Nem, ő profi akar lenni, valamit elérni. Rögtön láttam, ő egy jó fiú, egy jó karakter.

AZ: 15 év van Önök között, a futballban ez egy, vagy akár két generációt is jelent.
OLIVER KAHN: Ez nem számított. Idősebb, tapasztaltabb játékosként tudtam támogatni őt.

AZ: Mi kötötte össze Önöket?
OLIVER KAHN: Bastian soha nem volt olyan, mint Toni Kroos. Amikor 17 évesen először velünk edzett azt gondoltam: hihetetlen, soha nem láttam még ennyire technikás és jobb játékost, mint ő. De ahhoz, hogy beilleszkedjen, nem elég technikásnak lenni, hanem egy bizonyos fajta pimaszságra is szükség van. Bastian a kezdetektől fogva soha nem feleselt a profikkal, nem is volt szüksége hosszú időre, hogy be tudjon illeszkedni közénk.

AZ: A céltudatossága és rámenőssége imponálhatott Önnek.
OLIVER KAHN: Így van. Az edzések után mindig egy kicsit tovább maradt a pályán mint én, hogy a lövési technikáját finomítsa, a labdákat a kapuba a füleim mellé rúgta. Ezáltal közelebb kerültünk egymáshoz.

AZ: Az öltözőben egymás mellett ültek. Schweinsteiger ezt mondta egyszer: "Olivert 2002 novemberében ismertem meg, de először csak 2005-ben beszéltem vele."
OLIVER KAHN: (nevet) Azért nem volt ilyen extrém a helyzet. Ha megismerek valakit, először csak egy szót mondok, majd hármat, és később egész mondatokat.

AZ: Ennél rosszabb csak a állandó viták a törülközőkről lehettek. "És akkor látom, hogy Olli mellettem a haját igazítja, és a kesztyűjét polírozza, meg minden mást - két törülközővel!"
OLIVER KAHN: (vigyorog) Védelmemre szóljon, nem rosszindulatból tettem. Mindig a megszokott helyemen ültem, de sosem tudtam, hogy Basti vagy más hagyta ott. Így elvettem a törülközőt és azt gondoltam, hogy a masszőröktől kér majd egy másikat.

AZ: Basti azt is nehezményezte, hogy az öltözőben alig fértek el egymás mellett, egyszer meg is kérdezte: "Olli, állva kell átöltöznöm?"
OLIVER KAHN: A legszebb az ebben, hogy mindezt kacsintással és nevetve mondta. Bastiannak egy olyan megnyerő stílusa van, mely később a karrierje során is segítette őt, a konfliktushelyzetek megoldásában is.

AZ: Hogyan értékelné Bastian karrierjét?
OLIVER KAHN: A sikereket tekintve, optimális. A legfontosabb a saját elégedettsége, nekem az a benyomásom, hogy nagyon elégedett. Amit különösen szépnek találok, hogy a karrierje során nem öt vagy hat klubban játszott, hanem a legnagyobb részét az FC Bayernnél töltötte. És a 2013-as BL győzelemmel a neve azzal az érával összekapcsolódott. Ennél többet nem is lehet elérni.
Sajnos, a végén már sérülésekkel és stresszel kellett megküzdenie.

AZ: Elérkeztünk egy fontos témához: a kulcsszavak divatja. 
OLIVER KAHN: Hát igen, az ő generációja teljesen más. De nekem, egy idősebb és konzervatívabb fickónak is volt ezzel egy kései pubertás korszakom. Ha csak azokra a fejhallgatókra gondolok, amiket ma hordanak - akkor azokat eldobtuk volna. (nevet)

AZ: A frizurákat tekintve különböző a véleményük.
OLIVER KAHN: Abban az időben nem volt saját fodrászunk, aki jött velünk a VB-re, ezenkívül akkor még nem volt divat az undercut. Az undercut számomra a modern Vokuhila. 
Bastihoz visszatérve: egyszer mondtam neki, amikor bejött az új frizurájával, hogy szerintem túl sok időd van, inkább a focival foglalkozz, mint a hajaddal. Két vagy három napig meg volt sértődve, talán én is túloztam. De semmi sem ragadt meg köztünk soha. Emellett soha nem veszítette el a céljait - köszönhetően Uli Hoeneßnek is, akinek a véleményére mindig adott.

AZ: És a zene?
OLIVER KAHN: A mérkőzések előtt inkább befelé forduló típus voltam. Abban az időben nem a rap ment az öltözőben, az idegeimre is ment volna. Matthias Sammer és Markus Babbel popzenét hallgatott az 1996-os EB-n, az viszont fantasztikus volt.

AZ: Végezetül: mit tanácsol Bastiannak a karrierje végeztével?
OLIVER KAHN: Nem muszáj a futball közegben maradnia, inkább ő keresse meg, mi az amit csinálni szeretne. Most lett apuka, Chicagóban a feleségével, Anával egy teljesen más életet élnek. Időnként sms-t írunk egymásnak. Sajnos még nem tudtam őt meglátogatni ott.

AZ: Schweinsteigerből nem válna tökéletes edző? Talán először az utánpótlásnál?
OLIVER KAHN: El tudnám képzelni, de ezt neki kell kipróbálnia. Képes megnyerni az embereket és a fiatalokat motiválni.

forrás: abendzeitung-muenchen.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57663/pics/lead_800x600.jpg
bastian schweinsteiger,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,oliver kahn
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?