Blogolj!

Thomas Helmer: az FC Bayern Hoeneß nélkül – ez nagyon nem hangzik jól

A volt védő, aki többek között játszott a Bayernben és a Dortmundban is, televíziós műsort vezet a német Sport1 csatornán, így a szezon kezdetével ő is munkába áll.

Herr Helmer, idén már nem olyan nagy lelkesedéssel áll munkához?

Honnan ez a negatív hozzáállás?

Hát, a német futball most nem áll olyan jól: az elmúlt években nincs nagy nemzetközi eredmény, a liga már télen eldől, és most a VB is borzalmasan sikerült…

Ez igaz. Most szomorú időszakot élünk meg, mondhatni a német labdarúgás a földön van. Innen kell felállni, az országban mindenki ezen dolgozik. Megint el kéne vinni a szurkolókhoz a focit, hogy mondhassák: Ez az én Csapatom. Ezért valamit tenni is kell.

Ez a 2000-es évek legnagyobb német futballkrízise?

Igen, ezt nem lehet a szőnyeg alá seperni. Ebben nagyban közrejátszik a nem várt VB kiesés. A Konföderációs Kupa és az U21-es EB után azt gondolták a fiúk, hogy senki nem tudja megállítani őket. Ez mindenkit megdöbbentett, főleg úgy, hogy címvédőként érkeztünk ki Oroszországba. Ez egy nagy pofon, tanulni kell belőle.

Ralf Rangnick azt mondta, hogy a német futballnak nem a múltból kéne ”táplálkoznia”.

Ez így azért kicsit durva. A német foci nem halott, csak fel kell támadnia, győzelemre éhesen. Ha nem a Bayernt akarjuk felelősségre vonni, akkor csak a nagy nemzetközi vásárlóerőt találjuk. Máshova menni nem megoldás. Mindenki tudja, hogy most nem a legerősebb a liga, de ezért nem kéne elmenni. Épp ellenkezőleg, itt kéne maradni.

Rangnick el akarja hagyni az 50+1-es szabályt. Fontos lenne ez?

Igen, nincs más alternatíva. Ha nem tesszük, a tehetséges játékosokat csak kinevelni fogjuk, megtartani nem. Stefan Kuntz azt mondta nekem, hogy a norvégok megelőznek bennünket, pedig azt mindenki látja, hogy bennük kisebb a lehetőség. Én Karl-Heinz Rummeniggével értek egyet az 50+1 terén: mindenkinek magának kell dönteni a saját sorsáról. Egy dolog biztos, hogy új rendszert kell építeni.

A tavalyi második Schalke a szezon előtt nem sokkal eladta Thilo Kehrert, ezzel pedig gyengült megint a liga.

Nem hibáztatom a Schalke vezetőségét. Ez nagy probléma az egész ligának, a klubok nem tudják megtartani a tehetségeket. Gazdaságilag nem jönnek ki rosszul belőle, hiszen nagy pénzt kapnak érte, de ha így folytatódik ez, akkor még tovább fog gyengülni a bajnokság.

Változott valamit az FC Bayern az új edzőnél, Niko Kovacnál?

Még nem nagyon látszódik Kovac hatása. Valami változásnak kell lennie, hiszen Franck Ribery és Arjen Robben nem tud még 2-3 évet a legmagasabb szinten játszani. Az olyan játéksokra kell helyezni a hangsúlyt, mint Kingsley Coman. A váltás lassan jön, és Kovac a megfelelő ember erre a feladatra. Szerencsére van erre terve. Frankfurtban sokat fejlődött. Készen áll a feladatra, magabiztos, ez pedig fontos, ha sikeres szeretne lenni Münchenben. Ha Robben nincs jó formában, nem játszik, és ez így is van rendjén.

Kik lehetnek a kihívók? Uli Hoeneß azt nyilatkozta, hogy a BVB-nek nagy változás kéne a vezetőségben, ha meg szeretnék nyerni a bajnokságot.

Tipikus Uli… A Dortmundnak, mint a Schalkenak, Leipzignnak, Leverkusennek vagy Hoffenheimnek ugyanúgy van esélye megszorongatni a münchenieket. De nem biztos, hogy az egész szezonban képesek lesznek erre. Lucian Favre jó edző lehet Dortmundban, jól kezeli a fiatal játékosokat. Gelsenkirchenben Domenico Tedesco nagy felfedezés volt, még sok van benne. Nagelsmann nem volt már olyan jó tavaly, de ebben az évben szerintem megint a legfelső szinten dolgozhat. Előtte óriási jövő áll.

Robert Lewandowskiról mi a véleménye? Ebben az évben még marad.

A Bayernnek kompromisszumot kell kötni Lewandowskival, mindkét félnek engedni kell. Ezen a nyáron ezt szépen megtették. Most biztos a helyzete, így nem hiszem, hogy probléma lesz majd a teljesítményével. A csapatban nagy esélye van minden cím megnyerésére. Csalódott a tavalyi BL miatt, ez csak jót tehet a teljesítményének, ”revansot” kell venni.

Hogy látja azt, hogy Jerome Boatenget fölöslegesnek gondolják?

Kicsit érdekesnek találom. Kovac megbecsüli, és abban igaza is van, hogyha Jerome egészséges, akkor nem sok nála jobb középhátvéd van. Javi Martinez visszatért a hatos pozícióra, így rajta kívül csak Mats Hummels és Niklas Süle van a poszton. Ha Boateng megy, valakinek jönnie kell.

Benjamin Pavard érkezőben van – segítené a Bayernt?

Biztos vagyok benne. Fiatal, sokoldalú játékos. A világbajnok csapatban is fontos szerepe volt. Jót tenne a Bayernnek Pavard érkezése.

Stefan Effenberg azt mondta, hogy Thomas Müller megfigyelés alatt áll. Igaza van?

Mit ért az alatt, hogy ”megfigyelés alatt”? Körülbelül annyit fog játszani, mint ahogy az előző években tette. A legutóbbi szezonban kimászott a legrosszabb korszakából. Nem lett rosszabb játékos, mint amilyen régebben volt, csak már tudják az ellenfelek, hogy mire számíthatnak tőle. És neki nincs igazi posztja. Az erőssége abban rejlik, hogy jól fut be az üres területekre, mindig a legjobb helyen van. De erre már a többiek is rájöttek.

Mit tud most tenni Thomas? Valami újat tanulni túl nehéz lehet…

Nem, ez nem így megy. Az edzőt megkérték, hogy találjon neki egy olyan helyet, ahol újra a régi lehet. Ha jó formában van, bármelyik csapatba beférne.

Uli Hoeneßnek 2019-ben következik az újraválasztása elnöknek, de ő már nem biztos abban, hogy folytatja. Elképzelhető nelküle a Bayern?

Az olyan ember, mint Uli, biztos hiányozna. Mint például: ha valami problémám van, Uli az első, akit megkérdezek. Mindenkit meghallgat, és ezt nem csak így mondjuk. Ez egy olyan tulajdonság, ami nem sok embernek van. Egyáltalán nem hangzik jól, ha arra gondolok, hogy jövőre nem biztos hogy a Bayernnél marad. Tudom, hogy van egy felesége, Susi, akivel biztos sokat szeretne lenni, de azt ő is tudja, hogy a Bayern Uli élete. 2019, ez jövőre lenne. Ne megint akkor vonuljon vissza, mikor a Bayern a csúcson van.

És Hasan Salihamidzic sincs olyan régóta a posztján, hogy a kulcsokat át lehessen neki adni.

Nem, ezt Uli is tudja. Hasan szorgalmas, rajong a klubért, volt már játékosként is a Säbener Straßen. Kíváncsi, fejleszti magát. De nem birkózna meg egyedül a feladattal. Szüksége van Rummeniggere és Hoeneßre. Őket bármikor fel lehet hívni. Egyedül még kevés Brazzo, de még sokat fog fejlődni.

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57611/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?