Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Ottmar Hitzfeld: Bastiannal csak nyerne a Bayern

Cserny Szilárd

Bastian Schweinsteiger és Ottmar Hitzfeld

München - AZ interjú Ottmar Hitzfelddel. A 69 éves edző 1998-tól 2004-ig, illetve 2007/08-ban volt az FC Bayern edzője. Az egyik kulcsjátékosa Bastian Schweinsteiger volt, aki 2002-től 2015-ig volt a Bayern játékosa és akivel együtt két kupát és két bajnoki címet nyertek.

AZ: Hitzfeld úr, ön egykor előkészítette Bastian Schweinsteiger útját a Bundesligában. Most ő elbúcsúzik a Bayern rajongoktól. Teljes az ő karrierje?

Ottmar Hitzfeld: Bastiannak egy tökéletes, fantasztikus karrierje volt. Olyan sok címet, bajnokságot, Bajnokok Ligáját és világbajnoki címet nyert, amit csak nagyon kevés játékos tud elérni. Bastian a generációja egyik legjobb játékosa. De nem csak címekről van szó.

Hanem még miről?

A módja annak ahogyan futballozott, ahogyan a harcos szívével lelkesítette a szurkolókat. Mindezek mellett Bastian mindig is csapatjátékos volt.

Az Ön vezetése alatt Schweinsteiger 4 címet nyert, köztük két bajnoki címet 2003-ban és 2008-ban. Egy 2002 november 13.-ai képen a két legenda Bastian és Philipp Lahm mint 2 ismeretlen fiatal játékos a Bajnokok Ligája meccsen az RC Lens ellen csereként lépnek pályára.

Mindig szívesen gondolok vissza. Láttam néhány ifimeccset Bastianról abban a szezonban mielőtt U18-as bajnok lett volna. Már ott egy vezető volt, a legtöbb támadás rajta keresztül ment. Nagyon korán profi lett pont, mint Philipp is. Volt karakterük, pszichésen stabilak és erősek voltak. Nagyon sok olyan tehetség van, akik megtorpannak, mert nem tudják kiaknázni a bennük rejlő potenciált.

A profi keretbe való jelölését Bastian egy riportertől tudta meg. „Azt hittem, hogy át akar verni” - mesélte az akkori 18 éves játékos, de aztán utána már felhívta Gerland is. Hermann Gerland az amatőrök edzője volt.

Bastian egy csiszolatlan gyémánt volt és lassan be akartam vezetni a profikhoz. Már akkor is hihetetlen módon átlátta a játékot és okos passzokat osztogatott. Ezt nem lehet megtanulni, ezzel a fajta játék intelligenciával születni kell. Bastian legtöbbször intuitív módon tette a helyes dolgot, jók voltak az ösztönei és megtalálta a megfelelő megoldást a pályán.

A Schweinsteiger éra kezdetéhez tartozó egyik történet, hogy egyik éjszaka a Säbener Straße öltözőjében rajtakapták egy nővel a jakuzziban. Állítólag az unokanővére volt.

Igen egy kicsit pajkos volt és természetesen hibázott. De, amikor fiatal vagy akkor néha előfordul. Uli Hoeneß és én természetesen nem haragudtunk rá. Ez előfordul.

Bastian ezekben az években egy csibész volt?

Nem, mindig könnyű volt kezelni. Bastian egy jó alaptermészetű volt, egy tisztességes, szerény fiú. Ha azt várod el a fiatal játékosoktól, hogy kreatívak, bátrak és higgadtak legyenek a pályán, akkor más dolgokra is számítani kell a pályán kívül. Ezeket az ember szívesen megbocsátja. Ezenkívül Bastian a profi debütálása után is a földön maradt és nem szállt el.

Látja Bastianban azt, hogy miután lezárja profi karrierjét az északamerikai MLS Ligában, hogy edzőként tevékenykedjen?

Bízok benne. Egy másik vezetői pozíciót is vállalhat egy klubban, mert ismeri a profi labdarúgás minden részletét. Mindig nagyon kellemes és tanulságos beszélgetést folytattam vele.

Lahm most a DFB-nél dolgozik, a 2024-es Európa Bajnokság projektjén. Tanácsolná azt barátjának Uli Hoeneß-nek, hogy hozza vissza és alkalmazza?

Mindenképpen. Bastiannal csak nyerne az FC Bayern, a népszerűsége a rajongók körében töretlen. Jól tud bánni az emberekkel, egy magas szintű szociális kompetenciával rendelkezik. Én remélem, hogy a pályafutása után is a labdarúgáson belül marad.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57607/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?