Blogolj!

Lahm: Basti mindent beleadott a csapatáért

Tóth Renáta

Philipp Lahm és Bastian Schweinsteiger az FC Bayern történetének egyik legsikeresebb csapatának tagjai voltak. Együtt sikerült triplázniuk 2013-ban, egy évvel később pedig világbajnokságot nyertek Brazíliában. Lahm az AZ-nek adott interjúban beszélt korábbi csapattársáról, Bastian Schweinsteigerről, és természetesen szóba került a 2024-es EB pályázat is.

Öröm, bánat, könnyek, nevetés - a két legenda karrierje nemcsak a Bayernnél, hanem a német válogatottnál is összefonódott

AZ: Lahm Úr, jelenleg Ön elég elfoglalt - többek között a 2024-es EB-pályázat nagykövete és szervezője. Lesz ideje elmenni Bastian Schweinsteiger búcsúmérkőzésére?
Philipp Lahm: Ott leszek, főként azért is, mert nagyra becsülöm Basti kiemelkedő karrierjét. Örülök, hogy ismét láthatom őt játszani.

AZ: A Lahm/Schweinsteiger generáció egy fogalom. Büszke arra, hogy egy ilyen érában játszhattak együtt?
Philipp Lahm: Igen természetesen. És külön öröm volt számomra, hogy Bastival ilyen sokáig, együtt sikeresen játszhattam. Ez már a Bayern utánpótlásnál kezdődött.

AZ: Mennyire volt fontos a 2013-as triplázás és a 2014-es világbajnoki cím, mint megkoronázása ennek az érának? 
Philipp Lahm: Fontos volt nekünk, mert a nevünk összeforrt az FC Bayernnel és a válogatottal. A londoni BL-döntőben nagy kő esett le mindkettőnk szívéről.

AZ: Emlékszik az első találkozására Bastian Schweinsteigerrel?
Philipp Lahm: A legelsőre nem. Basti 1984-ben született, én 1983-ban - ez azt jelenti, hogy először csak az U19-ben játszottunk egy csapatban. A kezdetektől fogva jól éreztem magam, amikor Basti a pályán és a csapatban volt, mert ő egyszerűen egy jószívű ember és mindig mindent beleadott a csapatáért.

AZ: Mindig egy bajor csibésznek tűnt, nem pedig a megfontolt kapitánynak. De ő ennek a tökéletes keveréke volt?
Philipp Lahm: Igen, biztosan az volt. A csibészség inkább a karrierje kezdetére volt jellemző. Néha voltak csínytevései - gondolok itt a jacuzzis esetre, de mindig egy szimpatikus srác maradt, akit a profizmusa vezetett a világbajnoki címhez Rióban.

AZ: Mindkettejükben az FC Bayern jövőbeni arcait látják, mint Uli Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge utódait. El tudja magát képzelni egy hasonló szerepben?
Philipp Lahm: Nagyon jól kiegészítettük egymást és bíztunk a másikban. Hogy mit hoz majd a jövő, azt még nem tudjuk mi sem.

Lahm: Heynckesszel nem lehet felvenni a versenyt

AZ: Mik az elvárásai a Bayernnel kapcsolatban? Karl-Heinz Rummenigge azt mondta, cél, a Bajnokok Ligája.
Philipp Lahm: A Bajnokság és a Kupa abszolút reális cél. Bajnokok Ligáját nyerni nem egyszerű - habár jó csapatunk van, és ismét 5 év telt el. Meglátjuk.

AZ: Mik az első benyomásai az új edzőről, Niko Kovacról. Jupp Heynckes helyébe lépni nehéz, nemde?
Philipp Lahm: Az FC Bayernnél edzőnek lenni mindig nehéz, hiszen legalább a bajnokságot meg kell nyerni. Jupp Heynckes egy legendás edző, és ha megnézzük az életútját, nem lehet vele felvenni a versenyt.

Lahm biztos az EB-pályázat sikerében

AZ: Milyen jelentőséggel bír Önnek az, hogy 2006-ban, a hazai rendezésű VB-n játékosként vett részt, a 2024-es hazai rendezésű EB esetén pedig szervezőként lenne jelen? Hasonló, mint egy VB-cím?
Philipp Lahm: Nem hasonlítanám össze a kettőt, de úgy gondolom, az EB 2024-ben, Németországban egy jó lehetőség lenne arra, hogy egy hasonló futballfiesztát élhessünk át, mint 2006-ban, egy új közösségérzetet alakíthassunk ki - valamint a labdarúgás fejlesztésére a DFB-nél és az amatőr csapatoknál is. Mindig szükség van új célokra a továbbfejlődéshez.

AZ: Kapott tippeket Franz Beckenbauertől?
Philipp Lahm: Előbb még meg kell nyernünk a pályázatot. De ha ez sikerül, örülnék, ha találkozhatnék és beszélhetnék vele.

AZ: Tart attól, hogy a 2006-os VB-t követő kritikák és negatív reakciók hatással lesznek a pályázatra?
Philipp Lahm: Kritikákra szükség van és szembe is kell nézni velük - de nem látok összefüggést. Az EB-pályázat és a VB között 18 év telik el.

AZ: Mennyire befolyásolja Mesut Özil visszalépése a válogatottól a végső döntést a pályázat elbírálásánál Németország és Törökország között?
Philipp Lahm: Nem hiszem, hogy ez lesz a mérvadó. Biztos vagyok abban, hogy Németország gazdasági stabilitása, különösen a bizonytalan időkben, döntő tényező lesz.

AZ: A DFB elnökségben is kap majd helyet. Mi lesz a betöltött szerepe a szövetségnél a jövőben?
Philipp Lahm: Jelenleg a sikeres pályázatra összpontosítunk. Hogy mi lesz a konkrét szerepem majd, még nem tisztáztuk.

forrás: abendzeitung-muenchen.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57589/pics/lead_800x600.jpg
2024 Európa-bajnokság,bastian schweinsteiger,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,philipp lahm
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?