Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Paul Breitner: a labdarúgás visszafejlődött”

Juhász Gréta

A Bundesliga kezdete előtt Paul Breitner egy részletes interjúban foglalkozik a német labdarúgással. A bajor legenda továbbá ellenőrzi a potenciális konkurenciát is.

München – Végre újra a Bundesligában! A orosz világkupa katasztrófája után a német labdarúgás ismét megfigyelés alatt áll. A tz-interjúban tekint előre a bajnok és Bayern München legenda Paul Breitner (66).

Breitner úr, Julian Nagelsmann bajnok akar lenni. Bátor vagy elbizakodott?

Breitner: Ő végre valaki, aki a legmagasabb célt tűzte ki, és nem elégszik meg az előkelő középszerűséggel. Julian Nagelsmann esetében szó sincs az önteltségről. Ez az ő igénye saját magával szemben.

Ha a Hoffenheim rosszul játszik a szezonban, nagyon sokan támadni fogják.

Breitner: Ha nem tud eleget tenni a saját igényeinek, az természetesen nagy csapás. De alapvetően van valamim a játékosok és az edzők ellen, akik mesterpotenciállal rendelkeznek, és akik azt mondják: ha bejutunk az Európa-Ligába, az egy szuper eredmény. Ezt a sunyiságot alapvetően nem szeretem.

Nagelsmann magatartása tényleg megfelelő, hogy nyomást gyakoroljon a Bayernre?

Breitner: Senki sem fog nyomást gyakorolni és Nagelsmann sem lesz bajnok, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy talán néhány csapat nem mindig 8 emberrel gyűlik össze a saját büntetőterületén, ha az ellenfelet Bayern Münchennek hívják.

Tehát a megérzése azt súgja, hogy a cím egyértelműen a Bayerné lesz?

Breitner: Ennek semmi köze a megérzéshez! Elnézést, de a német labdarúgó rajongók számára, akik józanul gondolkodnak, nem lehet más a vége mint az FC Bayern következő bajnoki címe. A Bundesliga egyik csapata sem erősödött annyira, hogy 20%-kal növelje a saját teljesítményét.

Ezért erősödött a Borussia Dortmund Kehllel és Sammerrel a sportvezetésben.

Breitner: Lehet, hogy a hét folyamán bizonyos pozitív nyugtalanságot hozhatnak a csapatba a fellépésükkel vagy kijelentésükkel. De kérem, valamit ne felejtsünk el: ha szombaton a játékvezető megfújja a sípját, ezek a történetek nem hatnak a ki a mérkőzésre.

Amennyiben?

Breitner: Ezeknek az embereknek már nincs befolyása, már nem léteznek! Nem a menedzser, a technikai vezető, vagy az edző játszik, nyer vagy veszít – hanem a csapat. Minden ilyen állítólagos külső befolyás: Igen, halló? A Bundesligában vagyunk, nem óvodában!

Mit vár el Niko Kovactól, mint a Bayern új edzőjétől?

Breitner: Én ahhoz viszonyítom őt, hogy betudja-e integrálni a játékosokat a csapatba. Hogy kicseréli az idősebb játékosokat egyenértékű fiatalabbakra. Amit kívánnék, hogy lássuk, Arjen Robben és Franck Ribéry szerződéseit meghosszabbítsák, és ők segíthessék a fiatal játékosokat.

Ez sokáig nem adatott meg Münchenben.

Breitner: Louis van Gaal vezetése alatt. Ő 19 évesen azt mondta Holger Badstubernek és Thomas Müllernek, ti vagytok a játékosaim, bízom bennetek, nem vagytok rosszabbak mint mások, és játsszani fogtok. Törjetek ki. Ez az egyetlen út.

Ön Niko Kovacot a sokat idézett változáshoz viszonyítja.

Breitner: Bizonyos értelemben igen. De a változás már tavaly megkezdődött a Bayernben Joshua Kimmichel, Niklas Sülevel, James és Kingsley Comannel. Ehhez jön most Leon Goretzka és Serge Gnabry. Most már csak pályára kell őket küldeni.

Mit kell az elmúlt évekhez képest változtatni ahhoz, hogy a Bayern megnyerje a BL-t?

Breitner: Ezt elég könnyű megmagyarázni: a csapat nem teljesített jól az utolsó kieséses mérkőzések döntő szakaszaiban. A Bajnokok Ligája ezért csak álom. A negyeddöntőtől kezdve már csak a nagyobb egyesületek vannak bent. Ettől a ponttól kezdve nem szabad a kieséses szakaszokban 20 percig a tudásod alatt játszani. Akkor elveszel! Így volt ez az elmúlt években.

Mennyire fontos a Bundesliga jó teljesítménye az oroszországi világbajnokság katasztrófája után?

Breitner: Ami a következő 2-3 mérkőzést illeti, nem érdekel a Bundesliga teljesítménye-vagy csak maximum - a végén. Ami számomra fontosabb: Az hogy képesek vagyunk-e megállítani az elmúlt évek focijának lemaradását.

Mit gondol pontosan?

Breitner: Hasonló nívójú visszaesést tapasztaltunk a Bundesligában, mint a világszintű labdarúgásban. A legjobb példa a világbajnokság volt Oroszországban: Láttunk labdarúgást, amelyről ebben a pillanatban nem tudni, hová tart. És ez számomra tragikus! Alap esetben minden világbajnokságnak az a feladata, hogy megmutassa milyen irányba halad a labdarúgás.

Miért válik értelmetlenné a foci?

Breitner: A labdát birtokló labdarúgás DNS-e már rég a múlté. Ezért volt egy meccsünk Oroszország ellen, ahol a gyenge csapatok is esélyt kaphattak, hogy hátulra beálljanak, legyen elől egy sprinterük, hosszú labdákat rúgjanak - patsch és sikeres vagy. Nincs ötletünk, nem láttunk semmi újat! Ugyanazt a merev labdarúgást láttuk. Ez unalmas, nem vonzó és csak feladatot teljesítő labdarúgás irányába megy.

Ki tudná fejteni ezt pontosabban?

Breitner: Úgy játszanak, mint a tiki-taka előtti időkben – mindenki 90 percig játszik. Korábban ember, ember ellen: A játékot szélesíteni, mindig passzolni és lehetőleg gyorsan lejátszani a játékot. A lényeg az, hogy: Minél gyorsabban átadjak a felelősséget. Ezt abban látni, hogyan játszanak a Bundesligában és más sok országban: Van hátul 3 vagy 4 oldalt váltó, így szerzik meg a hátvédek a labdát. Az eredmény mindig ugyanaz: vissza a kapushoz, aki sokáig visszaverte a támadást és aztán drukkolhat a csapat, hogy a labdával a birtokukban 50:50 esélyük legyen.

Miben rejlik ez?

Breitner: A rossz dolog az, hogy ezt a játékötletet már a legkisebbek is gyakorolják: agy nélkül, mozgás nélkül, minden nélkül. Ez nem véletlen. Ez azért van, mert az edzők mindig a Bundesliga felé irányultak. Ott látták ezt a típusú focit és ezt is adják tovább. Ez nagyjából az a probléma, amivel Mehmet Scholl már foglalkozott: Nincsenek már egyéniségek, nem akarjuk őket! A gyereknek nem szabad cseleznie. Ez mindig csak annyit tesz: játszd le, játszd le, passzolni, passzolni, szélesíteni, vissza! Ez az oka annak, hogy labdarúgásunk minőségileg romlott.

Vannak még más okok az ön szemszögéből?

Breitner: Eközben mindenki ugyanezt látja, mert mindenki ugyanazt csinálja: a belső oldalon tartani, labdát leadni és a felelősséget minél gyorsabban átadni. Miért volt Franciaország és Belgium olyan sikeres? Mert náluk volt néhány egyéniség, ahogy például Robben és Ribéry az elmúlt években az FC Bayernben voltak. Ők gondoskodtak arról, hogy az ellenfél azt mondta: Ui, mi történik itt? Igen ők cseleznek! Teljes sebességgel haladtak efelé! Mi ez? Minden más csak biztonsági gondolkodás! Ez a német labdarúgás helyzete. Most ismét van egy pillanat, mint a borzalmas 2004-es Európa bajnokság után: mit kellene megváltoztatnunk? Valamit változtatnunk kell- méghozzá olyan gyorsan, ahogy csak lehet!

Mit vár most Joachim Löw-től?

Breitner: Jól emlékszem, hogy Jogi Löw volt az, aki lábra állította a focit. Azt remélem, és azt várom el, hogy megint felismerje az idő jeleit. Számomra az a fontos, amit a következő két évben a mezőnyben a válogatottból látunk. Hogy Jogi ismét abban a helyzetben és képes lesz-e kihúzni a német focit a mélyből és új irányt adni neki – bízom benne!

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57508/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?