Blogolj!

Leon Goreztka: ez egy igazán romantikus történet

A Bayern friss igazolása az Abendzeitungnak adott interjújában beszél a ’95-ös korosztályról – Kimmich, Süle, Gnabry – akikkel sok mindent átélt, példaképéről Kroosról és a célokról: „Három trófeát nyerhetünk!”

München – Az Abendzeitung interjúja Leon Goretzka-val: a 23 éves válogatott játékos a szezon előtt igazolt a Schalke-tól az FC Bayernhez.

AZ: Herr Goretzka, egészen őszintén: Mekkora kultúrsokk volt Ruhr-vidéki gyerekként a csillogó Münchenbe érkezni?

LEON GORETZKA: Mindenképpen más ez (nevet). Eddig sosem kerültem el igazán otthonról. Akkor is, amikor a Schalke-nál játszottan, a szülői házban laktam Bochumban. Ugyan saját lakásban, de ha kifogytam a vajból, egyszerűen lementem egy emeletet, és hoztam édesapámtól. Tudatos döntés volt kilépni ebből a szituációból. Nagyon szeretem Bochumot, a szülőföldemet, de Münchenben is nagyon jól érzem magam.

Megvan még a bérlete a VfL Bochumnál?

Leginkább édesapám használja. Logisztikailag nehéz eljutnom meccsekre. De ha tudok, szívesen megyek a VfL meccseire. Még mindig álmodok róla, hogy a VfL visszajut az első osztályba. A Bochum nagy nyereség lenne a ligának. Már a Schalke-nál sem csináltam belőle titkot, hogy a VfL rajongója vagyok.

Nagyon úgy hangzik, hogy: „Örökké bochumi srác.”

Természetesen!

23 éves, már 17 évesen a másodosztályban játszott. Nem volt sok ideje élvezni a fiatalságot. Nem sajnálja ezt néha?

Persze, elgondolkodik azon az ember, hogy valamiről lemaradt. A legtöbb emberben nem tudatosul, hogy a focisták fiatalon nem élnek normális életet. Sok dolog, amiről nekem le kellett mondanom, sok örömet okozott a barátaimnak. De ha megfordítjuk a dolgot, nagyon sok olyan menő dolgot élhettem át, amit a barátaim nem. A foci sok mindenre lehetőséget adott, csodálatos pillanatokra. Az éremnek két oldala van. Nagyon klassz életem van, nem szeretném elcserélni.

A barátai azt mondjak, jó ügyvéd lett volna. Miből gondolják ezt?

(nevet) Azért lehet, mert nem feltétlenül térek ki a viták elől. Az érettségivel megpróbáltam fenntartani a lehetőségét, hogy bármilyen szakmát vagy egyetemi szakot választhassak, ha a futball-karrierem valamilyen okból véget ér. Az ügyvédség érdekelne. Talán tényleg alkalmas lennék rá.

Addig viszont természetesen az FC Bayernt kell erősítenie. Hermann Gerlandnak már akkor ez volt a javaslata, mikor még csak 17 éves volt.

Nem titok, hogy Gerland nagy támogatóm. Ő is bochumi, sok ifi meccsemet látta. Nemrég üdvözölt, és azt monda: „Már öt évvel korábban elhoztalak volna. Végre itt vagy!” Talán egy kicsit megerősítve is érzi magát most.

Leon Goretzka: a Real és a Barca visszautasítva

A Real Madrid pár éve le szerette volna igazolni, legutóbb az FC Barcelona is nagyon érdeklődött ön iránt. Miért döntött mégis az FC Bayern mellett?

Ez egy hosszú folyamat volt, rengeteg jegyzetet készítettem, mérlegeltem a szempontokat. A végén ez alapján hoztam meg a döntést, és a Bayern jött ki. Számomra a Bayern a legjobb klubok közé tartozik. Ha az utóbbi tíz évet tekintjük, a Bayern mindig ott volt Európa élvonalában.

Azt mondta, hogy rá kell lépni a tapasztalt játékosok lábára időnként, „hogy figyeljenek ránk”. Megtette már az első hetekben a Bayernnél?

Nem. De nem szeretem, ha a fiatal játékosok csendben vannak és elbújnak a pályán, kitérnek a párharcok elől. Utána pedig azt kérdezik: Miért nem tesz be az edző a csapatba? Azt gondolom, hogy a pálya mellett be kell fognod a szádat, és a pályán megmutatni: Itt vagyok, játszani akarok, ha kell odacsapok, készen állok!

Honnan jön az akarat, hogy vezéregyéniség legyen?

Nálam korán kezdődött, már az U16-os válogatottban én voltam a csapatkapitány. Erre valaki vagy születik, vagy nem.

Ön láthatóan jól érzi magát ebben a szerepben.

Nem állok oda, és mondom azt, hogy rögtön vezéregyéniség akarok lenni a Bayernnél. De alapvetően alkalmas vagyok erre a szerepre. A múltban néhány ember megerősítette, hogy képes vagyok rá. Ez megerősít ebben.

Goretzka: Toni Kroos a példaképem

Néhány éve azt monda, hogy Toni Kroos a példaképe, és szívesen találkozna vele egyszer.

Ez sikerült is (nevet).

Még mindig a példaképe?

Abszolút. Ő kivételes futballista, és a maga módján nagyon erős egyéniség. Ha megnézzük, hogy mi mindent ért el már a pályafutása során, az egészen rendkívüli. Mennyi Bajnokok Ligáját és más trófeát nyert – erre nem nagyon vannak szavak.

Hogyan kezeli a versenyhelyzetet a Bayern középpályáján? Sok játékpercre számít?

Természetesen szükség van játékidőre, hogy formába lendülj. Megpróbáltam a felkészülést teljes gázzal csinálni. Az utolsó meccseken gyakran becseréltek, ez nekem még szokatlan. Alapvetően nem olyan játékosnak érzem magam, aki beáll és rögtön cselez. Minden meccsen a kezdőben szeretnék játszani, de mindenki más is ezt szeretné. Megpróbálom az edzőt a teljesítményemmel meggyőzni.

Mario Götze 2013-ban óriási tehetségként érkezett a Bayernhez, de nem boldogult. Ez ott motoszkál a fejében?

Ezen nem gondolkodtam az átigazolásomkor. Azt gondolom, a kettőt nem lehet összehasonlítani. Tudom, hogy milyen ember vagyok, ez a döntő. Anélkül, hogy bárkit kritizálnék, nagyon fontos, hogy mindenekelőtt mentálisan nagyon erős legyél. Ez itt egy hatalmas klub. Dortmundban főleg Jürgen Klopp idején, vagy nálam a Schalkéban ezzel összehasonlítva azért kicsit más volt a helyzet. Nagyon nagy mentális erővel kell rendelkezni, hogy sikeres lehess. Remélem, hogy nekem menni fog.

Nagyon optimistának tűnik.

Persze, különben nem csináltam volna. A Bayernhez csak akkor jöhetsz, ha biztos vagy magadban.

Goretzka éhes a sikerre

Hány címet szeretne nyerni az első szezonjában?

Hányat lehet egyáltalán nyerni?

A Szuperkupa már megvan. Még három másik címet lehet nyerni.

Akkor hármat nyerhetünk!

Az első bajnoki címe különleges lenne – vagy a Bajnokok Ligája vonzóbb?

A Bajnokok Ligája azért egy szinttel feljebb van. Azt a trófeát nehezebb megnyerni. De örülök minden címnek – ahogy a Szuperkupának is. Nekem ez volt klubszinten az első trófeám. Azt gondolom, az is a Bayern sikerének a titka, hogy mindig olyan embereket igazolnak, akik éhesek a sikerre. És én nagyon éhes vagyok rá! Ezt is tekintem az egyik feladatomnak, mindig tovább kell csinálni, címeket nyerni és a legjobbra törekedni. Ezt a mentalitást kell megtartanunk.

Az 1995-ös korosztályba tartozik, ahogy Joshua Kimmich, Serge Gnabry és Niklas Süle is. Van közös álmuk, hogy a Bayernnél és a válogatottnál is meghatározó játékosai legyenek egy korszaknak?

Én abszolút így vagyok vele. Feltűnő, hogy a korosztályunk mindig nagyon erős volt. Az U17-ben volt egy nagyon sikeres időszakunk, az U19-ben és az U21-ben Európa-bajnokok lettünk, a Rio-i olimpiáról ezüstöt hoztunk haza. A srácok közül sokan ott voltak a Konföderációs Kupa győzelemkor is. Minden készen áll, most kell megtennünk a következő lépést, mindenkinek berobbannia az élmezőnybe – és akkor együtt küzdhetünk.

Úgy tűnik, nagy az összetartás a 95-ösök között.

Mindenképpen, ez mostanra kialakult. Ismerem a fiúkat 14-25 éves korunk óta. Jo Kimmich és Serge Gnabry még régebb óta ismerik egymást Stuttgartból. Mindenki bejárta ezt az utat a maga módján. Most itt a Bayernnél találkozunk mindannyian. Azt hiszem, ez összességében egy igazán romantikus történet.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57485/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,leon goretzka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?