Blogolj!

Martínez karrierje befejezéséről: otthon érzem magam Münchenben


Immár hat éve játszik Javi Martinez az FC Bayernnél – és ha rajta múlik, talán München lesz karrierje utolsó állomása. „Jelenleg nincs ennél jobb hely.” München - 40 millió Eurót fizettek a bajorok 2012 nyarán Javi Martinez szolgálataiért. A spanyol játékos az Athletic Bilbaotól érkezett, a Bayern sosem fizetett többet egy új játékosért sem. Javi Martinez az FC Bayern rekord-igazolása.

Ennek immár hat éve – ezalatt a 29 éves játékos biztos kezdő és húzóember lett a német rekordbajnoknál. Eddig pletykák sem voltak lehetséges távozásáról – de erre valójában nincs is ok. Martinez a komoly konkurencia ellenére is jó eséllyel pályázik az egyik kezdő posztra a védekező vagy középső középpályásként az új edzőnél, Niko Kovac-nál. A spanyol játékos jól is érzi magát a bajor fővárosban, ahogy az Abendzeitungnak adott interjúban elmeséli.

AZ: Herr Martínez, a Paulaner sörgyár szurkolói kívánságok programja keretében ezen a héten saját sört főzött. Ezzel felkészült a búzasörlocsolásra? (a Bayern hagyományos bajnokságot ünneplő rituáléja – a ford.)

JAVI MARTÍNEZ: (nevet) Nem, még nem gondolunk a szezon végére – arra, hogy trófeákat akarunk nyerni, természetesen igen, de ez még nagyon messze van. Jelenleg a szombati első kupameccs a legfontosabb.

Az elmúlt idényben csak egy címet ünnepelhetett az FC Bayernnel. Ebben a szezonban ez megint eggyel, esetleg kettővel több lehet?

Természetesen. Ha a Bayernnél játszol, mindig meg kell próbálnod minden trófeát megnyerni. Ennek az egyetlen útja, hogy meccsről-meccsre nyerjünk. Ez a célunk.

A jó kezdés megvan, a Szuperkupát a Bayern 5:0-ra megnyerte a Frankfurt ellen.

Fontos, hogy győzelemmel kezdjünk. Nagyon jól játszottunk az Eintracht ellen. Ez egy döntő volt, de ezzel vége is, most a következőkre kell koncentrálni. Még a felkészülésnél tartunk, keményen kell dolgoznunk és készen állni az idényre.

Martínez: Ez különbözteti meg Kovac-ot a többi edzőtől

Tényleg olyan kemények Niko Kovac edzései? A gyakorlások egy része két órás.

Edzettem már ennél hosszabban is. Marcelo Bielsa-val az Athletic Bilbaonál három és fél órát edzettünk. Az túl sok volt. Kovac nagyon dinamikus edzéseket vezet. Gyorsan telik az idő, a két óra 15 percnek tűnik. Vasárnap Frankfurtban látható volt, hogy jól dolgoztunk és jó állapotban vagyunk.

Az előző edzői a Bayernnél Jupp Heynckes és Pep Guardiola voltak. Melyikükre hasonlít jobban Kovac?

Minden edzőnek megvannak a saját elképzelései. Van benne egy kicsi Jupp-ból és Pep-ből is. Az erőnléti edzései nagyon sokat segítenek, pont ez az, amire szükségünk van. Az idény nagyon hosszú, most kell keményen edzenünk, hogy készen álljunk rá.

Erősebb a csapat, mint az előző szezonban? Két új játékos érkezett, Leon Goretzka és Serge Gnabry, Arturo Vidal pedig elhagyta a klubot.

A Bayern jó játékosokat igazolt, és nagyon jó keretünk van. Arturo fontos játékos volt, nekem különösen, mert nagyon jó barátom. De vannak még játékosaink, akik jók az ő posztján.

Például Ön. Gyakorolnia kell a mérges tekintetet, hogy méltóképpen pótolja Vidalt?

(nevet): Elég csúnya vagyok, nem kell az arckifejezésemen változtatnom. Ezzel az arccal is felveszem a versenyt minden ellenféllel.

Jerome Boateng mellett honfitársa, Thiago eligazolásáról is vannak pletykák.

Hallottam róla, de csak a médiából, nem tőle. Nekem viszont csak az a fontos, amit ő maga mond erről. Ezért nem is szentelek az ügynek túl nagy figyelmet.

Arjen Robben azt mondta, hogy fontos lenne egyben tartani a csapatot.

A csapatban mindenki egy irányba húz, nagyon jól tudunk együtt dolgozni. A legfontosabb, hogy a csapat valódi csapat legyen, ami abszolút összetart. Csak így lehet trófeákat nyerni. Ebben a tekintetben nagyon erősek vagyunk, egy nagy csapat.

Sandro Wagnerrel nagyon jól megértik egymást, igaz?

Délies karakter. Nagyon vidám, sokat bohóckodunk. És példakép is számunkra, mert úgy dolgozik, mint egy állat, és mindig pozitív a hozzáállása. De tud másmilyen is lenni.

Igen?

A 18 hónapos sérülés miatti kihagyásom után játszottam egyszer Sandro (és a Darmstadt -a szerk.) ellen – és az első akciójával belekönyökölt az orromba és annyit mondott: „Üdv a Bundesligában.” Mindig azt mondom neki: „A pályán nagy seggfej vagy.” De mellette mostanra jó barátok lettünk.

Martínez pályafutása végeztével egyetemre menne

Már a hetedik szezonját kezdi a Bayernnél.

Mikor idejöttem, tudtam, hogy mennyire nehéz sokáig a Bayernnél maradni, mert nagyon nagy a konkurencia. A világ legjobb játékosai játszanak itt. Ezért nagyon nagy megtiszteltetés, hogy már hat éve itt lehetek. Remélem, még sokáig Münchenben maradhatok.

El tudja képzelni, hogy majd a Bayernnél fejezze be valamikor a pályafutását?

Még csak 29 éves vagyok, de el tudom képzelni, és jelenleg nincs is jobb hely, ahol lenni szeretnék. A családom nagyon jól érzi magát, a gyerekeimnek tökéletes itt, ez az otthonunk. Hat év után otthon érzem magam itt Münchenben. Remélem, még sokáig maradhatok.

Igaz, hogy gyerekként újságíró akart lenni?

Igen, ez volt az egyik gyerekkori álmom. Újságírást akartam tanulni. De nem lehetett mindkettőt csinálni, és a foci mellett döntöttem.

A pályafutása végeztével még megvalósíthatja ezt az álmát.

Még mindig szeretnék egyetemre menni a pályafutásom végeztével. De valószínűleg nem újságírást tanulnék – talán inkább valamit gazdasági irányban. Fontos, hogy tudjunk bánni a pénzzel, és tudjuk, hogy mit csináljunk vele.

Egyszer talán egy klub menedzsmentjében?

Ezektől a kérdésektől öregnek érzem magam. Még csak 29 éves vagyok. Jelenleg focista vagyok, és nem tudom, hogy mi lesz holnap. Ezért inkább a pillanatnak élek.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/57033/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,javi martinez
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?