Blogolj!

A stadion igazgatója interjújában elárulja: piros székek és graffiti – de az Arena még pirosabb lesz


„Európai szinten kiemelkedőek vagyunk”

Jürgen Muth, az Allianz Arena ügyvezető igazgatója az FC Bayern újjávarázsolt otthonáról, a környezetvédelemről, a dohányzás tilalmáról, a 2024-es Eb-ről és a helikopterről végzett építési munkákról.

München – Jürgen Muth asztalán a megújult Allianz Arena tribünjeinek képei hevernek. És egy mobiltelefon, ami az interjú alatt rezeg, a müncheni stadion igazgatója pedig elnézést kér:

„Fel kell vennem – az elnök felesége az.”

Susi Hoeneß azt akarta tudni, hogyan kapja meg a parkolójegyét. Vasárnap az FC Bayern a Manchester United elleni edzőmeccsen mutatja meg a piros-fehér dizájnnal átépített stadiont. Ezen mindenki ott akar lenni.

Herr Muth, az Allianz Arena, az FC Bayern otthonának átépítése volt a legszebb projekt eddigi karrierjében?

Jürgen Muth: Egy csúcspont volt – és érzelmekkel teli. De nagyon szívesen emlékszem a 75.000 fős kapacitásra való kibővítésre is, amikor megteremtettük a valódi Südkurve-t (déli kanyar), 9000 állóhellyel a szurkolók számára. Az is nagyon szép volt. Maga az építés is szolgált néhány hihetetlen élménnyel. Ha arra gondolok, hogy a tolószékes nézőket kézben vittük fel a helyükre, mert a liftek még nem működtek – még ma is libabőrös leszek.

Most mi melengeti meg a szívét a stadionban?

Muth: Egyszerűen jó dolog, hogy most kifelé is, mint az FC Bayern otthonát mutathatjuk meg a stadiont. Ez a folyamat a TSV 1860 kiköltözése után rögtön megkezdődött, és az eredmény önmagáért beszél. A személyes kedvencem a klubcímer az északi kanyarban. Mindig emlékeztetni fog rá, hogy ez volt messze a legnehezebb.

Pontosan mi volt a probléma?

Muth: Nem lehet egy az egyben számítógépen szimulálni. A Südkurve-ban ültünk, és velünk szemben műanyag zsákok segítségével rakták össze a piros-fehér-kék címert. Műanyag zsákokkal! Utána rádión szóltunk, hogy egy kéket egy méterrel lejjebb kell tenni, egy fehéret kicsit jobbra – ezt csak a gyakorlatban lehetett megcsinálni, még a mai digitalizált világban is. És végül a lehető legegyszerűbb dolog, a műanyag zsák a megoldás. A címert a lelátóra varázsolni volt a legnagyobb kihívás. Ez önmagában négy hétig tartott.

Tavaly nyáron tíz millió Euróból végezték a felújításokat – idén mennyi pénz állt rendelkezésre?

Muth: egy számjegyű milliós összegért ruháztunk be.

Tavaly a TSV 1860 osztályozója miatt két műszakban kellet fúrni-faragni – most is ilyen feszített volt a munka?

Muth: Egyszerűbb volt, nem volt semmi váratlan. Keddre (július 31.) készen lettünk.

A székek kicserélése volt a munka nagy része; 25.000 darabot cseréltek ki – minden régi széket sikerült eladni?

Muth: Semmiképp sem akartuk kidobni a székeket. Ugyanakkor nem is akartunk keresni ezen, alacsony áron adtuk el őket, és a bevételt jótékony célra fordítottuk. Őszintén szólva én sem hittem benne, de mindet eladtuk. Voltak egyesületek, akik 1000 darabot is vettek, de egyéni vásárlók is voltak. Örülünk, hogy így alakult, mert az Allianz Arena régóta elkötelezett a környezetvédelem iránt.

Mesélje el: hogy fognak kinézni a lelátók?

Muth: A déli kanyarból az északi kanyarra tekintve a klub címere lesz látható. A főlelátóról keleti irányba az „FC Bayern München” felirat. Mindkettő mind a három karélyt felölelve. A nyugati lelátó alsó karélyában a „Mia san mia” felirat – kézírással, ami újabb kihívást jelentett, mivel ezt a jelmondatot kézírásos formában használjuk.

Végül lemondtak a teljesen piros stadionról. Van már ilyen – összesen hány stadiontervet látott?

Muth: Fél tucat különböző terv került szűkített körbe.

Készen vannak – hogyan tovább?

Muth: Miután most már nagyrészt piros székeink vannak, a következő időszak feladata az lesz, hogy a fények tervezésével foglalkozzunk, mert a jövőben a stadionon belül a világításban is többet szeretnénk használni ezt a színt. Ehhez megfelelő lámpákat fogunk a tetőre szerelni.

Nagy kérdés a többször használatos poharakra való átállás. „A liga túl sok poharat használ”, szólt nemrég egy szalagcím.

Muth: Az FC Bayern és a Bajor Környezetvédelmi Minisztérium között együttműködési megállapodás van, ennek keretében rendszeresen felmerülnek új ötletek, például 2019-ben egy napelem-park kerül majd a vendégszurkolók parkolóházának tetejére. A többször használható poharak mérföldkövet jelentenek. Ezt az 1860 München kiköltözése tette lehetővé, mert most van elég helyünk ennek a logisztikájára. Több, mint fél évet foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, és egyetlen próbaüzem után már működött is. A cél, hogy csökkentsük a hulladékot és még inkább takarékoskodjunk az energiahordozókkal. A dizájn is átgondolt: Vannak söröspoharak az együttműködő sörfőzde logójával, az alkoholmentes italoké logó nélküli, a vendégszektorban pedig semleges, az FC Bayern játékosainak képe nélkül…

…hogy az ellenfél szurkolói a müncheni sztárok arca nélkül élvezhessék a sörüket.

Muth: Igen, ilyen jó házigazdák vagyunk (nevet). A poharakon két Euró betétdíj van, és ennek is van jótékonysági vetülete. Aki szeretné, leadhatja a poharait a sétányra vezető kijáratok melletti gyűjtőpontokon, az így keletkező pénzt pedig jótékony célra fordítjuk.

Az Allianz Arena a világ legkörnyezetbarátabb stadionja? A legzöldebb, pedig egy vörös csapaté?

Muth: (kuncog) Óvatos vagyok a szuperlatívuszokkal. De a világ egyik legjobb stadionja szeretnénk lenni, és a környezetvédelem minden döntésünkben fontos szerepet játszik. Büszkék vagyunk, hogy 2006 óta mindig a legmagasabb európai környezetvédelmi minősítéssel (EMAS) rendelkezünk. Sok pénzt költünk rá, hogy minden évben újra és újra megfeleljünk az elvárásoknak.

Ha óvatos is a szuperlatívuszokkal: Miben áll az Allianz Arena mégis az élen?

Muth: Infrastrukturális szempontból Európában biztosan nincs hozzánk hasonló stadion. Általában ott vagyunk a nemzetközi élmezőnyben. A Wembley-nél például alig van parkolóhely. És fantasztikus a stadion belső tere: Mindegy, hogy hol ül a szurkoló, mindenhonnan első osztályú a rálátás a pályára.

Mi a helyzet a dohányzási tilalommal?

Muth: A 2017-es éves közgyűlésen a tagság nagy többséggel felhatalmazott minket, hogy foglalkozzunk ezzel a témával. Azt a döntést hoztuk, hogy a 2018/2019-es szezon kezdetével bevezetjük a dohányzási tilalmat. Mostantól a lelátókon az egyes szektorok bejáratától nem szabad dohányozni. Ez minden dohánytermékre vonatkozik. De vannak kijelölt helyek és lehetőségek, a 4. és 5. szinten, valamint a promenádon és a sétányon. Mindez már vasárnap, a Manchester United elleni meccsen érvényben lesz. A szurkolók az elmúlt években sokkal megértőbbek lettek a nemdohányzókkal szemben.

A szurkolók egy projekt keretében graffitikkel díszítettek falfelületeket. Melyikeket?

Muth: 16 kioszk van, ezek közül a mostani nyári szünetben hatot festettek át. 13 motívum már megvan, hármat fenntartunk remélt jövőbeli sikereknek. A szurkolók az 1900-as alapítás óta eltelt időszak egyes jeleneteit választották ki, és saját szervezésben és saját költségen megvalósították. Büszkék vagyunk erre a kezdeményezésre. A drukkerek éjjel-nappal dolgoztak. Ilyen közös akcióra egy klub, egy stadion és a szurkolók részéről tudomásunk szerint sehol sem került még sor. Szép bizonyítéka annak, hogy egy ilyen stadion nem a játékosok, a vezetők vagy az üzemeltetők számára készül. Hanem a szurkolóknak.

A tető alatt szerelőkocsikról dolgoztak – nyaktörő egy ilyen átépítés?

Muth: Nem nyaktörő, de a hőmérséklet miatt sokszor éjszakai műszakban dolgoztunk. Délutánonként 55 fok volt az épületben, maximum szaunázni lehetett volna, de munkára nem is gondolhattunk. Hajnali négykor kezdtük a műszakot, 11-kor vége is volt a munkaidőnek. Érdekes volt a stadion borításában néhány hidraulikus párnának a cseréje. Ez csak helikopterekkel volt lehetséges, amik az Arena felett a levegőben álltak, onnan végezték a szerelési munkákat.

Hogy állnak a sétány tervei, amit 2019-ben szeretnének megvalósítani?

Muth: Részleteket még nem tudok mondani, de a szurkolók jobb kiszolgálása a cél, és van néhány dolog a tarsolyunkban.

Készen áll az Allianz Arena a 2020-as – és a 2024-es Eb-re?

Muth: Igen és igen. A 2020-as Eb kapcsán örülünk, hogy egyetlen német stadionként ott leszünk. Biztosak vagyunk benne, hogy a 2020-as egyik negyeddöntőt nagyon jól meg tudjuk rendezni. Az UEFA-val folytatott megbeszéléseken érezem, hogy egyáltalán nem tartanak problémásnak minket. Ellenkezőleg, nagyon bíznak bennünk. Az Arena a 2024-es pályázatnak is az egyik húzóeleme. Készek vagyunk a negyeddöntőnél nagyobb feladatokra is, egy Eb-döntőt is minden további nélkül meg tudunk rendezni.

Lehet az Arena-val reklámozni, Karl-Heinz Rummenigge most is ajánlott fel segítséget a pályázathoz?

Muth: Igen, az Allianz Arena-val nyugodt lelkiismerettel lehet reklámozni. Reménykedünk a 2024-es Eb-ben. A 2012-es Bajnokok Ligája döntővel új mércét teremtettünk. Ezt az UEFA is tudja.

Oroszországban ott marad a sok kihasználatlan létesítmény – fáj ilyenkor a szíve? Nem kellene ezt a torna odaítélésekor figyelembe venni?

Muth: A fenntarthatóságot napjainkban figyelembe kellene venni. Az olimpiai pályázatoknál is. Fáj, hogy mennyi pénzt pazarolnak el.

Az Arena 2030-ban is korszerű lesz?

Muth: Dolgozunk rajta. Az alapok nagyon jók. És az FC Bayernnek köszönhetően lehetőségünk van rá, hogy az épület értékét ne csak fenntartsuk, hanem növeljük is. Mindig az éllovasok között voltunk, amikor újításokról volt szó. Európai szinten kiemelkedőek vagyunk, és azok is szeretnénk maradni.

Honnan nézi a legszívesebben a meccseket?

Muth: Ha azt gondolja, hogy különleges helyem van, csalódást kell okoznom. Teljesen normális helyem van, még csak nem is emelt szintű. És néha látok akár egy egész félidőt is egyben. De valójában mindig van valami – és én úton vagyok. 

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/56619/pics/lead_800x600.jpg
allianz aréna,BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?