Blogolj!

Niko Kovac: a sok tudás nem jár fejfájással

Dávid Fanni

Niko Kovac első interjúja a Bayern München edzőjeként. A negyvenhat éves szakemberrel beszélgettünk Neuerről, Müllerről, Riberyről és arról, milyen örömmel tanul a mai napig.

Előző hét csütörtökön harminc perces késéssel érkezett meg Miamiba a repülője, az USA-ban tett útjának második állomására az FC Bayern képviseletében. Az idő sürget bennünket, hiszen egy szponzori találkozón is hamarosan meg kell jelennie. Niko Kovac, az előre megbeszélt első interjúját a Bayern München edzőjeként természetesen nem halasztotta el a kicker Sportmagazinnal.

Kovac úr, eddig nagyon méltatta az Amerikai Egyesült Államokban tett útját. Nem szeretne mégis Tegernseeben lenni, ahol augusztus másodikától csapata végre újra együtt lesz, Tolisso kivételével, aki nem mellesleg világbajnokként tér vissza a klubjába, és második edzőtáborát fogja elkezdeni.

Már eddig is nagyon intenzíven edzettünk, a srácok nagyon jó munkát végeznek. Természetesen nagyszerű, ha végre mindenki itt van, hiszen akkor az egész csapat együtt tud dolgozni, és fel tud felkészülni a szezonra.

Ön szerint elegendő az idő a szezon kezdetéig, hogy a két edzőtábor folyamán egy egységes csapat jöjjön létre?

Sokat gondolkozunk azon, hogyan tudnánk ezt a legjobban megoldani. Úgy gondolom, kezünkben van az irányítás és elegendő időnk van arra, mindkét csoportot ugyanarra a szintre felhozzuk, fizikailag, technikailag és taktikailag is.

A felkészülés során miért csak magasan jegyzett ellenfelekkel mérkőztek meg?

Az Amerikai Egyesült Államokban tett utunk során az volt a feladatunk, hogy bemutassuk a klubbot az ott élő embereknek és képviseljük a Bayern Münchent a partnereinknél. Azonban két csodálatos tesztmérkőzést is játszhattunk olyan csapatok ellen, akik legalább a negyeddöntőig, vagy akár az elődöntőig is eljutottak az UEFA-bajnokok ligájában.

Milyen következtetést vont le ezekből a mérkőzésekből, úgy is, hogy hiányzott a fél csapat?

Négy hét van mögöttünk, bizonyos játékformákat és folyamatokat az edzések során betanultunk. Ennek a megvalósítását szerettem volna látni ezeken a meccseken. Ezenkívül az U23-as és az U19-es játékosokról is kaptam egy képet. A Juventus elleni mérkőzésen a 0:2-es eredmény ellenére jó volt a csapat, rendezetten játszottak és egy jó színvonalú mérkőzést láthattunk.

2016 végén az Eintracht Frankfurttal aláírt szerződés hosszabbításának volt egy záradéka, amelyben a Bayern München szerepelt. Ez egy ravasz és tudatos döntés volt az Ön részéről, vagy voltak már előjelei, hogy meg fogja keresni a müncheni csapat?

Mindenkinek vannak tervei és álmai. Tizenkilenc évig profi játékos voltam, akkoriban Hamburgban már megéltem egyet-mást, ezért gondoltam, hogy kaphatok egy ajánlatot a Bayern Münchentől. Teljesen meg voltam győződve arról, hogy jó irányba mehet az utam. Egy ilyen záradék megkönnyítette a váltást. Amikor edzőként elkezdtem, hálás voltam, hogy a Frankfurttól lehetőséget kaptam. A sikeres benntmaradás után adódott számomra az a lehetőség, hogy ezt a Bayern Münchenről szóló bekezdést beiktathassam a szerződésbe.

„A futball világában a játékosok fontosabbak, mint az edzők.”

Az Ön átigazolási díja 2,2 millió euró volt, ez csekély összegnek mondható, sok játékos átigazolási díjához képest. Megfelelőnek találja, hogy ez így van?

Anélkül, hogy a sajátomhoz bármi megjegyzést fűznék, azt kívánnám, hogy az edzőknek magasabb átigazolási díjuk legyen. Ezzel elérhetnénk, hogy az edzőknek hosszabb túlélési esélyei legyenek. Ha valakiért sok pénzt adnak ki, nem akarják azt a személyt gyorsan újra elveszíteni. Ez a játékosoknál normális dolog.

Az üzleti életben sokszor azok keresnek legtöbbet, akik felelős pozíciót töltenek be.

Azonban a fociban a játékosok fontosabbak, mint az edzők, mert ők a pályán hozzák ki magukból a legtöbb teljesítményt. Az edző, csak egy része a csapatnak, de nem szeretném az edzőkről azt mondani, hogy ők a legfontosabbak, annak ellenére, milyen nagy felelősséget cipelnek.

A kickernek adott egyik interjújában azt mondta, nem könnyű, mindig a legmagasabb szintet hozni. A Bayern Münchennél viszont pontosan ez lenne az elvárás. Milyen megoldása van erre?

Én is ezt várom el, attól függetlenül, hol is dolgozom. Természetesen tudom, hogy a Bayern Müchennek teljesen más lehetőségei vannak anyagilag és a csapattagok által is, mint az Eintracht Frankfurtnak voltak. Azonban az elvárások magammal és a játékosokkal szemben mindig nagyok voltak. Ez nem változott, azonban mindig az adott körülményekhez kell alkalmazkodni.

Az ambíció is beszél Önből.

Mindig is ambiciózus voltam, mindig nyerni akarok, játékosként és emberként pedig egyaránt sikeres akarok lenni. Mindegy, hol vagyok épp, ilyen a természetem és a jellemem. Ezen nem tudok változtatni, és nem is akarok.

Mondhatjuk, hogy ez az alapvető feltétele annak, hogy az ember sikeres legyen?

Igen, ez az Ön esetében is pontosan így van. A kickernél is jó munkával tud előretörni. Minden embernek vannak vágyai és álmai, amelyeket meg kell valósítania.

Ön az egyik interjújában beszélt arról is, hogy a Bayernnek futás szempontjából nem kellene olyan sokat befektetnie a játékba, hiszen a sok labdabirtoklással és labdajáratással kontrollálni tudják a mérkőzéseket. Kell alkalmazkodnia a játékstílusokhoz?

A Bayern olyan jó színvonalat képvisel, hogy sok helyzetet már előre szabályozni tudnak. Ennek ellenére minden területen dolgoznunk kell. Ezt akarják a srácok is, lelkes vagyok a munkához való hozzáállásuktól és annak az intenzitásától is. A játékosok, akik itt dolgoznak, minden nap jobbak akarnak lenni. Ezt ki is hallottam tisztán a beszélgetéseink során, az idősebb játékosoknál is. Én is minden nap jobb akarok lenni. És ez sikerülni is fog, ha az ember tényleg szeretné.

Meglepetést okozott valamelyik játékos az intenzív felkészülés során?

Nem érzem azt, hogy a játékosok a felkészülést keménynek találták volna. A visszajelzések azt mutatják, hogy már nagyon izgatottan várják a szezont, lelkesek és dolgozni akarnak. Nem csak azért vannak évek óta a Bayernnél mert tehetségesek, hanem azért is, mert a munkába is örömmel vágnak bele.

Miben fejlődhet még, olyan korú játékos, mint Ribery és Robben?

Mindkét játékos minden nap száz százalékig belead apait-anyait. Valójában már nem kellene ezt nekik tenni, mert már olyan sok mindent elértek az életükben. Viszont meg van bennük az a vágy, hogy még többet dolgozzanak, még jobbak legyenek, még az ő korukban is, ez teszi ezeket a játékosokat azzá akik. Itt sokszor kicsi, jelentéktelen dolgokról van szó. Azonban pont ezt akarja ez a két játékos is ugyanúgy csinálni, mint az összes többi másik, kihozni magukból a legtöbbet. Azt kívánom, hogy sokan példát vegyenek Arjenről és Franckról. Akkor ezek a játékosok is sok mindent el tudnak majd érni.

Az hogy az Eintracht Frankfurttal a Bayern München ellen megnyerte a Német kupát a játékban tett változtatásnak köszönhetően, az Ön taktikai mesterművének volt köszönhető?

Az ellenféllel foglalkoztunk, a négy védős rendszert már az idegenbeli mérkőzésen Münchenben is kipróbáltuk, viszont azt a meccset 1:4-re elveszítettük. Nem volt akkor nagyon sikeres, de egy olyan próbálkozás volt, amelyet nem mindenki értett meg. Meg akartuk nézni, hogyan reagál a Bayern, ha így játsszunk. A srácok aztán Berlinben igazán szépen megvalósították, ami anno az idegenbeli meccsen nem sikerült. Le a kalappal előttük!

Ez azt jelenti, hogy Ön úgy, mint Pep Guardiola nagyon aprólékosan felkészül minden ellenfélre. Mennyire hasonlít Guardiolára?

Ezt teszi szerintem minden edző a Bundesligában. Az edzői csapat és én sem vagyok kivétel ez alól. A foci számomra egy lenyűgöző sport, amelynek sok oldala van. Ezért foglalkozok vele minden nap, például a Frankfurtnál is abban a két és fél évben, amit ott töltöttem, tudtám még tovább fejlődni. Így lesz ez a Bayern Münchnnél is. Nagyon alapos munkát végzek, mert egyszerűen örömet okoz a számomra. Szívesen tanulok, és mindig szeretnék tovább fejlődni. Ha nekem sikerült, akkor a körülöttem lévők is fejlődni fognak. Fordítva is ugyanez érvényes.

Már gyermekkora óta ennyire elhivatott a tanulás iránt?

Sok sportot kipróbáltam, és mondhatni, hogy sokat el is sajátítottam – ha nem is olyan szinten, mint a focit.

Miket pontosan?

A mi időnkben nem volt más, mint a sport. Tehát fociztunk és teniszeztünk, röplabdáztunk és kézilabdáztunk. Hegyet másztunk, tornáztunk, korcsolyáztunk, görkoriztunk, sok mindent kipróbáltunk. A suli után kimentünk a pályára. Akkoriban az ösztönzött, hogy mindenféle sportot megtanuljak és mindegyikben jobb legyek. Ez el fog kísérni az életem végéig.

Meghatározta már, kiknek lesz vezető szerepük a csapatban, vagy a hierarchia elmosását részesíti előnyben?

Egy csapatban muszáj, hogy legyenek vezetőszemélyiségek, akik az edző jobb kezei, akik az öltözőben kézben tartják a dolgokat. Edzőként manapság, nem tudunk mindenről gondoskodni, ezért ilyen összetett ez a munka. Azonban minden játékos fontos, ha a csapat egységként lép fel, sikeres is lesz. Az a három, négy játékos, akiknek vezető szerepük lesz, a pályán nyújtott teljesítményük alapján fogom kiválasztani.

A továbbiakban is Manuel Neuer lesz a csapatkapitány?

Igen!

Thomas Müller pedig a helyettese?

Igen. Nem fogunk változtatni. Tulajdonképpen minden meccsnapra másnak adhatnánk a kapitányi karszalagot. Mindenki tudja a csapatban, hol a helyük a klubban. Arjen, Franck, Mats Hummels, Jerome Boateng is a maga nemében kapitány, ha nincs is karszalagjuk.

Neueren kívül a szezon kezdete előtt Robert Lewandowskival telefonált még. Mennyire nehéz megtartani a Bayern iránti motivációját egy elutasított átigazolási kérelem után?

Nem szeretnék a játékosomat is érintő, belső ügyekről beszélni a nyilvánosság előtt. Sokkal jobb, ha mindenkivel egyenként beszélek. Erről van egy általános véleményem, mindenki tudja, milyen fontos a klub számára Robert, és milyen rendkívül magas szintű játékos. Ha mindenki az ő szintjét nyújtja, a csapat sikeres fog lenni. Azt fogjuk nézni, hogy a különböző jellemeket összefogjuk és egy csapattá egyesítsük.

Hogyan szeretné Thomas Müllert az egykori formájába visszahozni?

Nála is érvényes az, amit mondtam, először vele beszélek és nem róla.

Engedjen meg egy kivételt még, Corentin Tolisso világbajnokként tér vissza a csapatba. Mennyire ment fel az értéke, hogy világbajnokságot nyert a csapatával?

Ez egy csodálatos teljesítmény, ő és a francia csapat is kiérdemelték a győzelmet, hiszen ők nyújtották a legstabilabb teljesítményt. Szép, hogy a 2014-es világbajnokaink után egy további világbajnokot is köszönthetünk sorainkban.

Goretzka és Gnabry személyében mindkettő újonnan jött játékos, akiket Ön igazolt le. Van még más személyes kívánsága, amely az átigazolásokat illeti?

Az FC Bayernnek nagy tapasztalata van és már évtizedek óta úgy csinálja, hogy nagyon erős játékosokat igazol le. Mindkét játékos miatt, akik a német válogatott tagjai is, jelenleg nagyon boldog vagyok. Nem tudom, mi fog még a következő hetekben történni.

Felvette a kapcsolatot az elődjével Jupp Heynckessel?

Nem, még nem volt rá időm. A német kupadöntő után, minden ment a maga útján, szabadságon voltunk, amit már mindketten megérdemeltünk. Azonban elhatároztam, hogy beszélek vele, és meg szeretném hallgatni a tapasztalatait is. Ahogy már mondtam, nagyon nyitott vagyok és nagyon figyelmes, és érdekelnek azok a dolgok, amelyeket a sikeres és idősebb edzők megéltek. A sok tudás még nem jár fejfájással.

Hogyan fogja megosztani a szerepeket testvére Robert és asszisztense Peter Hermann között?

Nemcsak a szövetség, hanem én és Robert is harcolt Peterért. Egészen remek ember, és nagyszerű szakember, aki már akkor segédedző volt a Leverkusenben, amikor én ott játszottam. A szakértelme fontos a számunkra, olyan világklasszis edzőkkel is dolgozott együtt, mint Jupp Heynckes. Peter ajándék a számunkra, akinek a szakértelmét ki is szeretnénk használni. A munka megosztásánál sok mindent együtt fogunk csinálni. Mindenki egyenértékű, akkor is, ha a végén nekem kell meghozni a végső döntést. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ragaszkodok a döntéseimhez, ha a másik kettő más véleményen van. Mindig logikai szempontból a legésszerűbb döntést kell választanunk.

„Az Eintracht újra meghatározó szerephez fog jutni”

Milyen a viszonya az Eintracht vezetőségével az elválás után? A felügyelőbizottság elnöke Steubing nem utasította el a távozását, azért, mert az ajánlattevés és a döntéshozatal egy napon történt?

Mindenkivel csodálatos viszonyom van, és ez még most is sértetlen. Olyan, mintha a család egyik tagja lennék. Tagja vagyok egy életre az Eintracht csapatának. A szövetséget, az embereket, akik ott dolgoznak, és a szurkolókat, örökre a szívembe zártam, és sosem fogom őket elfelejteni. Csodálatos idő volt, amelyet ott töltöttem.

Mit vár az Eintrachttól az új szezonban?

A siker mohóvá tesz, nagyon jó játékosok jöttek. Azonban meg vagyok győződve arról, hogy Fredi Bobicot, Bruno Hübner és Adi Hütter megfelelő módon fogja majd pótolni. Az Eintracht újra meghatározó szerephez fog jutni és szerintem a szövetség az Európa Ligába várhatja magát. A szurkolók öröme és lendülete elfogja őket az Európa Ligába repíteni. Láthattuk a világbajnokságon is, ha vannak, akik a csapat mellett állnak, akkor ők is minden erőfeszítést meg fognak tenni a siker érdekében.

Forrás: http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/56420/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,niko kovac,Szakvezetőről
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?