3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

David Alaba: ki kell találnunk, hogy hogyan tudjuk a legjobban leküzdeni a rasszizmust


Az FC Bayern játékosa, David Alaba a Goal-nak adott exkluzív interjújában beszél hitéről, a rasszizmusról, az új edzőről, Niko Kovac-ról és a müncheni fiatalokról. David Alaba évek óta a kezdő balhátvéd az FC Bayern Münchennél. A Goal a müncheniek amerikai túrája során találkozott az osztrák válogatott játékossal az interjúra.

David, hogyan élte meg az első heteket az új edző, Niko Kovács vezetésével?

David Alaba: Nagyon pozitívan. Nagyon keményen dolgoztunk, nagyon koncentráltak vagyunk. Látszik, hogy hétről-hétre jobbak leszünk. Folytatni akarjuk ezt az utat, hogy elérjük a céljainkat.

Mi teszi Kovac-ot különlegessé?

Alaba: Érezni a tapasztalatot, amit játékosként és edzőként gyűjtött. Most próbálja a saját filozófiáját a csapatunknak átadni. Természetesen ehhez a folyamathoz időre van szükség. Tényleg nagyon jó a légkör a csapatban és a pályán is. Sokat beszél a játékosokkal, bízik bennünk, és ez jó érzés.

Miben különbözik Kovac elődjétől, Jupp Heynckestől?

Kovac: Ezt nem lehet elmondani. Niko Kovac nagyon koncentrált, világos terve van. Nem sok különbség vagy ellentét van közte és a korábbi edzőim között. De észrevenni, hogy minden egyes játékost meg akar nyerni magának.

A Nemzetközi Bajnokok Kupáján (ICC) sok fiatal játszott az FC Bayernben. Fogunk közülük néhányat a következő szezonban a Bundesligában is látni?

Alaba: Azt gondolom, ez az FC Bayern München célja, ezért is épült az új akadémia. Én voltam az utolsó ifijátékos, akinek sikerült a profik közé kerülni, és ez már régen volt. De azt hiszem, hogy jó úton vagyunk, hogy a fiatalokat ismét be tudjuk építeni az első csapatba. A fiatalok nagyon tehetségesek. Ezt láthattuk az edzéseken és a meccseken is. De az első csapathoz való felkerülés nagyon nagy lépés, és ezért nem egyszerű. Azt gondolom, hogy a srácok mindent megtesznek ezért. Az is látszik, hogy az edző megpróbál sokat beszélni velük, és tippeket adni nekik, hogyan fejlődhetnek tovább.

Van olyan játékos, akiről azt gondolja, sikerül a profik közé kerülnie?

Alaba: Van néhány játékos, aki nagyon tehetséges és tényleg jó. Ha így folytatják, meg tudják csinálni. De hosszú még az út.

Az egyik ilyen fiatal játékos Chris Richards. Neki becenevet is adott.

Alaba: Texas! Egy nagyon jó srác. Jól játszik, keményen edz, a céljával a szeme előtt. Ha továbbra is így dolgozik, előrébb léphet. Nagyon tehetséges, ezért is van itt. Azt gondolom, megvan benne a potenciál egy kiemelkedő karrierhez.

Miért Texas?

Alaba: Oda valósi. Egyszer elfelejtettem a keresztnevét, de tudtam, hogy texas-i, ezért Texas-nak hívtam. Időközben nagyon jól tudom a valódi nevét is. (nevet)

Az új igazolás Alphonso Davies Kanadában nagy tehetségnek számít. Hasonló volt a helyzete, amikor Ausztriából az FCB-hez igazolt. Milyen tanácsot tudna neki adni?

Alaba: Mindig önmagának kell lennie, és nem szabad elfelejtenie, honnan jött. Nekem személyesen a hit játszott nagy szerepet, a hitem istenben.

Mennyiben?

Alaba: Nekem nagyon sokat jelent a hit. Így neveltek a szüleim. Kis korom óta hiszek Jézusban és a lehető legtöbbet olvasom a Bibliát. Nagyon sokat segít nekem az életben, a pályán és azon kívül is.

Mesut Özil kijelentései a válogatottból való visszavonulása kapcsán újra felélesztették a vitát a német futballban tapasztalható rasszizmusról. Egyet tud érteni az állásfoglalásával?

Alaba: Egy kicsit talán igen, de nem tudom, mi történt vele a válogatottal töltött időszakban, ezért nem tudok sokat mondani erről.

Hogy ítéli meg az említett rasszizmus-problémát?

Alaba: Ha a rasszizmusról beszélünk, akkor sajnos meg kell állapítanunk, hogy még mindig vannak rasszisták a világon. Vannak Európában, Ausztriában, Németországban. Az olaszországi helyzetről is sokat hallottam már, és saját magam is tapasztaltam. A rasszizmusnak nincs helye, sem a futballban, sem általában a Földön. Küzdenünk kell ellene, és megpróbálni jobbá tenni ezt a világot. A futball jó színtér ehhez. Azt gondolom, a futball megpróbál foglalkozni a problémával és javítani a helyzeten, de természetesen még létezik rasszizmus.

Egyedül nem tudja leküzdeni a problémát, de mit tehetnek a focisták konkrétan, hogy száműzzék a rasszizmust?

Alaba: Ez egy jó kérdés, amit angolul nem is olyan könnyű megfogalmazni (az interjú eredetileg angolul készült az USA-ban – a szerk.). Nem egyszerű elmagyarázni. A rasszizmus a világ és a futball nagyon csúnya része. Ki kell találnunk, hogyan tudjuk a legjobban leküzdeni.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: http://www.goal.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/56459/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,david alaba,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?