Blogolj!

Klose: most edzőként akarok bizonyítani

Cserny Szilárd

Miroslav Klose négy hete visszatért az FC Bayernhez! A 2014-es világbajnok az új szezonban a rekordbajnok U17-es csapatát edzi. A német válogatott gólrekorderének ez az első megbízása vezetőedzőként. Az elmúlt héten a 40 éves edző edzőtáborban volt csapatával az ausztriai Windischgarstenben. Az fcbayern.com-nak Klose beszélt a Bayernhez való visszatéréséről, a „profi hozzáállásról” a pályán és azon kívül és új feladatával kapcsolatos várakozásairól.

fcbayern.com: Herr Klose, a játékosok gyakran hangoztatják, hogy az edzőtáborok nem tartoznak a kedvenc időtöltéseik közé. Hogyan látja ezt Ön, először edzőként?
Klose: Ez egy jó kezdet volt. Sokat és keményen dolgoztunk. Összességében egy nagyon intenzív programot hajtottunk végre. A srácok remek munkát végeztek. Most természetesen a lábaikat nehéznek érzik.

fcbayern.com: A játékosoknak most van néhány szabad napjuk. Megérdemelték?
Klose: Teljes mértékben. Ez természetes, hogy a játékosok az intenzív hetek után regenerálódnak, hogy a felkészülési időszak végső szakaszát teljes erőbedobással tudják megkezdeni. De ezt egyébként azért is csináltuk így, mert most kezdődnek a szabadságok és a játékosoknak alig lesz idejük a családdal tölteni az idejüket.

fcbayern.com: Min dolgozott leginkább a csapattal az edzőtáborban?
Klose: Folytattuk a játékfelépítésünket és a labda elleni játékot. Azonban még nem vagyunk készen. A maradék 2 hét felkészülésben tovább dolgozunk, hogy még tovább javulhassunk.

fcbayern.com: Már jó négy hete edzi az FC Bayern U17-es csapatát. Mi a benyomása a csapatról?
Klose: Nagyot léptünk előre. Sokat beszélgettem a fiúkkal, hogy mi is az elképzelésem a pályán való viselkedésről. Kezdetben egy kicsit nehéz, mert néhány új és ismeretlen elemmel találkoztak, de idővel jól kezelik és tudják, hogy mit szeretnének az edzők. A fejlődés a napi munkákban egyértelműen látható. Ezért is kell tovább dolgozni.

fcbayern.com: A csapatban nagyon sok a fiatal. Hogyan értékeli ezt a tényezőt?
Klose: Tudatos döntés volt. Ha egy játékos annyira tehetséges, hogy az a tény fenyegeti, hogy a korcsoportjában stagnálni fog a fejlődése, akkor ki kell onnan emelni, hogy tovább fejlődhessen. Nagyon sok tényező tölt be fontos szerepet, különösen a szoros napirend. Azonban meg kell tanulniuk 100%-ban koncentrálni, mind fejben, mind testileg is.

fcbayern.com: Önnek ez az első állása vezetőedzőként. Mi motiválta Önt abban, hogy elfogadja az FC Bayern U17-es csapatának az ajánlatát?
Klose: Két évet szerettem volna eltölteni a Német Labdarugó Szövetségnél tapasztalatszerzéssel. Ez egy rendkívül tanulságos időszak volt, ahol rengeteg új és érdekes dolgot tanultam. Azonban eljött az az idő, amikor világossá vált, hogy saját magam akartam döntéseket hozni. A kezdeti időszakban biztosan fogok még hibákat véteni, de ezekből tudok majd tovább fejlődni. A feladatok sok munkával járnak, de rendkívül sok örömöt lelek benne.

fcbayern.com: Münchenben telepedtek le a családjával. Mit jelent Önnek egy aktív időszak után edzőként is az FC Bayern-nél dolgozni?
Klose: Természetesen ez különleges érzés. Amikor megkaptam az ajánlatot,  nem sokáig gondolkodtam. Az utolsó aktív Római állomásom után a családommal visszaköltöztünk Münchenbe. Nagyon szórakoztató a fiatalokkal dolgozni.

fcbayern.com: Az aktív karrierje során mely edzőjétől tanult különösen sokat?
Klose: Pályafutásom során nagyon sok különböző dolgot tanulhattam különböző edzőktől. Ami a taktikákat és embert illeti nagyon sok pozitívum volt. Ugyanakkor természetesen vannak negatív dolgok is. Példaként mondhatom azt, amikor a játékos nem tud azonosulni az edzővel. Összességében sok összetevőt láttam az aktív karrierem során. Ha egy futballista olyan, mint én, hogy a lehető legtöbbet akarjuk tenni amire az edző megkér, akkor ezzel részben az ember elhagyja a komfort zónáját. Egyrészt ez jó, mert új impulzusokat kap, másrészről meg a saját erősségei nem mindig mutatkoznak meg. A megfelelő ötvözet megtalálása lehet a siker kulcsa.

fcbayern.com: Világbajnok, gólkirály a VB-k történetében, német bajnok és még sok más. Különös figyelmet érzel a játékosaidtól? És mennyiben segít a rendkívül sikeres sport karriered az új feladatokban?
Klose: Megpróbálok teljesen természetes lenni, amilyen én vagyok, én nem látom magamat különlegesnek. Arról szól, hogy kapcsolatot építek ki a játékosokkal. Nem számít, hogy mi volt az aktív karrieremben. Most edzőként szeretnék bizonyítani és támogatni a fiatalokat a fejlődésben.

fcbayern.com: Mit szeretne adni a játékosoknak a fejlődési útjuk során?
Klose: Profi labdarúgóvá válni a legszebb dolog a világon. Ezért a fiúknak mindet meg kell tenniük. A pálya mellett profi magatartás szükséges, erre törekszünk megtanítani a fiatalokat. Nekik sok dolgot kell feladniuk- a barátokkal bulizni menni stb. De ha céljuk van, akkor ennek megfelelően kell élniük.

fcbayern.com: Két hét múlva kezdődik a szezon a B-Junior Bundesligában. Mennyire nagy a várakozás?
Klose: Nagy. Most következik a felkészülési időszak utolsó fázisa. Fontos, hogy felkészüljünk az ellenfelekből, hogy lássuk, hogy milyen szinten vagyunk. Az elmúlt szezonban néhány U17-es Bundesliga meccset megtekintettem. A szint nagyon magas volt. A legtöbb fiatal számára a Bundesliga egy új feladat. A saját kampuszunk stadionjában játszani szintén sok játékosnak újdonság lesz.

fcbayern.com: Milyen célokkal vágnak neki a szezonnak az U-17-tel?
Klose: Elsősorban a személyes fejlődés a legfontosabb. A sport és a siker kéz a kézben jár. Jó és szép futballt akarunk játszani. Egy nagyon tehetséges, de egy rendkívül fiatal csapatunk van és nem tekintem magunkat címvédőnek. Ha túl vagyunk a szezon első felén, akkor biztosan többet mondhatok már.

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/56351/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern II és utánpólás,Interjúk, nyilatkozatok,miroslav klose
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?