Blogolj!

Jörg Wacker: irány Amerika!

Regős András

A tavalyi kínai illetve shanghai túra után a német rekordbajnok az Audi Summer Tour 2018 keretében Philadelphiába és Miamiba látogat. Az indulás előtt pár nappal a Bayern igazgatóságának nemzetközi népszerűsítésért felelős elnöke, Jörg Wacker beszélt az fcbayern.com-nak a célokról és elvárásokról.

Riporter: Üdv, Mr Wacker. A Bayern csapata hétfőn idul Amerikába, először Philadelphiába, majd Miamiba utaznak. Mik a prioritások az idei Audi Summer Tour-on?

Wacker: „Alapvetően az Audi Summer Tour az FC Bayern nemzetközi hírnevének növelését célozza meg. A fő események persze az International Champions Cup [ICC] keretében rendezendő két mérkőzés a Juventus és a Manchester City ellen, végtére is mindketten megnyerték a belföldi bajnokságukat. A két meccsel, és a Philadelphiában és Miamiban eltöltött idővel szeretnénk hogy az amerikai szurkolók közelebb kerüljenek a játékosainkhoz. Ezért is fogunk rendezvényeket szervezni ahol a rajongók találkozhatnak a játékosokkal, és lesz egy kispályás bajnokság is, amin a klub legendái is részt vesznek majd. Emellett kulturális, marketing és sajtóesemények is tervben vannak, továbbá az NBA és az NFL illetékeseivel is lesznek találkozóink. Nagyon izgalmas a program, alig várom!

2016-ban Chicagoban, Charlottyban és New Yorkban járt a csapat. Most miért éppen Philadelphia és Miami?

„Mindkét keleti parti város nagyon vonzó, tökéletesen illenek az elképzeléseinkbe. Philadelphia kiemelkedő a sport szempontjából, a Super Bowl címvédő Eagles-nek is ez a székhelye. Egy jelentős Bayern rajongói közösség is van ott. Miami pedig Közép- és Dél-Amerika kapuja. Ez a város is különösképp érdekes számunkra, hiszen az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítunk Latin-Amerikára is.”

Mennyire népszerű jelenleg Amerikában a labdarúgás?

„Az elmúlt években pozitív változás figyelhető meg. A fiatalok közt az egyik legnépszerűbb sport, ami igazán kiemelkedő. 25 millió aktív futballista van jelenleg az USA-ban, ebből 18 millióan 18 év alattiak. Ezt egy másik sportág se tudja felülmúlni, a fejlődés pedig megállíthatatlan. Ez főként a futballért kimondottan rajongó hispán lakosságnak köszönhető, ami jelenleg olyan 60 millió embert számlál.”

Tehát a Bayern jelentősen profitál a rajongótábor növekvéséből?

„Egyértelműen. De ebben persze a Rudolf Vidal irányítása alatt álló amerikai irodánk dolgozóinak remek munkája is szerepet játszik. Az elmúlt négy évben az amerikai Bayern szurkolók száma csaknem megduplázódott, jelenleg 27 millió főt számlál. A hivatalos észak-amerikai rajongói klubok száma 139-re nőtt, ezek összesen több mint 6500 tagot számlálnak. Már hét amerikai székhelyű céggel is szerződésben állunk, ezek név szerint a Goodyear, a Procter & Gamble, a Beats, az EA Sports és a vízszolgáltató OXiGEN.”

A GPS-szel pedig nemrég hosszabbítottak szerződést...

„Igen, a sikeres közreműködés megalapozta a jó kapcsolatot. A GPS [Global Premier Soccer] 2014-ben 60,000 gyermekkel foglalkozott. Ez a szám ma, négy évvel később már 100,000 felett jár, és 25 államra terjed ki.”

Az FC Bayern az MLS-ben szereplő FC Dallas-szal néhány hónapja közös munkába kezdett. Mik a célok?

„A cél a fiatal tehetségek felfedezése, illetve az edzési stratégiákkal, filozófiákkal kapcsolatos tapasztalatok megosztása. Az első játékost a múlt héten igazoltuk a Dallasból, Chris Richards személyében, aki az U19-es csapatunkban fog játszani. Chris már az amerikai túránkra is velünk tart, belekóstolhat hogy telnek a mindennapok a felnőtt csapatban.”

Az Egyesült Államok nem jutott ki az Oroszországi Világbajnokságra, még Panama is megelőzte őket. Nem vetette vissza ez az újonnan fellendült lelkesedést a labdarúgás iránt Amerikában?

„Természetesen nagyon csalódottak voltak az amerikai szurkolók. De egy negatív esemény nem elég, hogy letörje a lelkesedésüket, a futball népszerűsége továbbra is növekedni fog az USA-ban. Nyilván az MLS iránt a legnagyobb az érdeklődés, a nézőszámok folyamatosan nőnek. Bastian Schweinsteiger, Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney. Ők most az MLS legnagyobb sztárjai. Új csapatokat alapítottak Orlandoban, Atlantában, Minnesotában és Los Angelesben. 2020-ban egy újabb klub csatlakozik hozzájuk, miami székhellyel. A 2026-os Világbajnokságot az USA Kanadával és Mexikóval közösen szervezi, a következő robbanásszerű növekedést akkorra várom.”

A Bayern legendái közül hárman, Giovane Elber, Demichelis és Lothar Matthäus is csatlakozik a csapathoz az amerikai túrára. Ők milyen feladatkört töltenek be?

„A klubunk legendái világhírűek. Giovane, Martin és Lothar számos rendezvényen részt fognak venni: interjúk, szurkolói találkozók, kispályás bajnokságok és autogramosztások, csak hogy néhányat említsek. Ezáltal leveszik a terhet a játékosaink válláról. Koncentrálhatnak az edzésekre, amikre általában naponta kétszer kerül sor – a legtöbb tréninget pedig a szurkolók a helyszínről is követhetik. Az amerikai Bayern szurkolók csodálatos élményeket szerezhetnek!”

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/56077/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?