Blogolj!

Interjú Ottmar Hitzfelddel, az FC Bayern korábbi trénerével: Kimmich erősebb, mint Pavard

Dávid Fanni

Hitzfeld a francia Pavardról: „Kimmich játéka erősebb.”

A Bayern München egykori edzője az Abendzeitungnak adott interjút, amely során beszélt Philipp Lahm lehetséges szerepvállalásáról a német válogatottnál, a Bayern München újonnan jött edzőjéről, Niko Kovacról és azokról a lehetséges Bayernbe igazolható játékosokról, akik a világbajnokságon nagyon jól szerepeltek.

München. A hatvankilenc éves Ottmar Hitzfeld edzette többek között a Bayern Münchent, amellyel 2001-ben megnyerte az UEFA-bajnokok ligáját. Legutóbb a svájci labdarúgó-válogatott trénereként dolgozott.

AZ: Hitzfeld úr, Németország 2014-es világbajnoki győzelme után most Franciaország győzedelmeskedett. Ön szerint Németország méltó utódja nyerte a 2018-as világbajnokságot?

OTTMAR HITZFELD: Franciaország megérdemelte a világbajnoki győzelmet, mert közösen jó erőt képviseltek és nem engedték más csapatnak, hogy előnybe kerüljenek velük szemben. Didier Deschamps megtanította csapatának az ő egészen sajátos stílusát: Hogy először védekezésben kell jól helyt állniuk és ne csak a labdabirtoklásra irányítsák a figyelmüket. Ez különösen akkor fontos, amikor a stabil védekezésből gyorsan támadásba kell lendülniük. Deschamps megtalálta a helyes egyensúlyt e között.

A világbajnokságon azt vehettük észre, hogy a labdabirtokláson alapuló foci ideje lejárt?

A világbajnokságról le kell vonni a tanulságokat, például, hogy a labdabirtokláson alapuló játékot már minden ellenfél átlátja, és ennek megfelelően állítják össze a csapatot és a taktikát is. Ma már mindenki jól szervezetten védekezik, és egyre kisebb a játékosok számára a megjátszható terület. A játék során nem mindig lehet pont a kapura célozni. Sok találat kontrából született a világbajnokságon és a különböző játékformáknak is fontos szerepük lett.

A német válogatott taktikájával ezt a fejlődést elmulasztotta?

Nem. Joachim Löw megőrizte a siker receptjét, a labdabirtokláson alapuló játékkal világbajnokságot nyert, úgy, mint Spanyolország. Ez a csapat szempontjából nagyon domináns tényező. Azonban senki sem várta, hogy Németország ilyen korán kiesik a világbajnokságról.

A Nationalelf vérszegényen és szenvedély nélkül játszott.

Ön szerint miért esett ki Németország már a csoportmérkőzések folyamán? Miben kereshetjük az okokat?

Ezt a kérdést még nem tudom megválaszolni. Még ki kell elemezni sok mindent, többek között milyen volt az egész felkészülés, milyen hangulat uralkodott a csapatban és milyen motivációval és akaraterővel érkeztek a világbajnokságra.

Mi volt a benyomása a pályán látott játékról?

Mint sokan mások én is csalódott voltam a válogatott gyenge teljesítménye miatt. A csapat vérszegényen és szenvedély nélkül játszott. A játékosok habár akartak, még sem tudtak.

Csodálkozott néha a felálláson? Leroy Sané például nem volt benne a szűkített keretben.

Nem csodálkoztam. Németországban nagy a választék a szuper játékosok közül. Főleg az edző koncepciójától függ, hogy ki kerül be a válogatott keretbe, hogy kiben bízik meg, ezek gyakran taktikai dolgoktól függnek. Azonban Sanét hiányoltam a keretből, mert ő az egy az egy elleni szituációkból győztesen kerül ki.

Löw marad ennek ellenére a szövetségi kapitány a továbbiakban is.

Számomra magától értetődő, hogy nem így fogja abbahagyni. Fantasztikus év van mögötte, és nagy sikere volt. A német válogatott játékstílusa meghatározta az elmúlt tíz évben a modern focit. Most azonban az átalakuláson kell dolgoznia. Arra pedig rászolgált, hogy ő maradjon a szövetségi kapitány továbbra is.

A továbbiakban Philipp Lahm segítheti a Német labdarúgó-szövetség munkáját?

Elég szokatlan, hogy a világbajnokságról készült elemzések csak augusztusban lesznek elérhetők, vagy Ön nem így gondolja?

Egész Németország azt remélte, hogy Jogi Löw, Bierhoffal és a Német labdarúgó-szövetséggel közösen összeül és kielemzik a történteket. Ez ma már egyáltalán nem olyan nehéz dolog. Más sportegyesület sem mondhatja azt: „Igen, két hónapon belül közzé fogjuk tenni az elemzéseket.” Mert valójában gyorsan kell cselekedni. Így kellene lennie a labdarúgó szövetségnél is, mert a szurkolóknak is jogos igényük van erre.

Min kell most változtatni?

Jogi Löwnek valóban dolgoznia kell a változtatásokon. Ezek nehéz döntések, mert pár játékostól, sőt akár világbajnoktól is muszáj lesz elbúcsúznia, akikben mindig megbízott – ez egy nehéz pszichológiai feladat. Azonban ha egyet mondhatok, hogy min kell változtatnia, az a keretképzés lenne. Ez is elvárható, hogy példát mutassanak ezáltal.

Philipp Lahm tudná a szövetséget újra talpra állítani? Igen, Ottmar Hitzfeld szerint ő lenne az.

Philipp Lahm segíthetne a labdarúgó szövetség átszervezésében?

Philipp Lahm világbajnok, és nagy szakértelemmel rendelkezik, valamint ő egy olyan személyiség, aki rámutat a fájó pontra. Már ő is mondta, hogy felajánlaná az együttműködését a labdarúgó-szövetségnek valamilyen formában. Szívesen üdvözölnék egy ilyen erős jellemet a szövetség oldalán.

A következő válogatott mérkőzésre szeptember hatodikán kerül sor és Németország ellenfele Franciaország lesz.

A jelenlegi világbajnok ellen játszani, nem olyan hálás feladat. Igazából csak nyerni lehet. Ha Franciaországot sikerülne megverni, az nagy imázsgyőzelmet jelentene.

Hitzfeld Kovacról: „Teljesen meggyőzött”

Világbajnokként csak Corentin Tolisso tudott visszatérni az FC Bayernhez.

Egy ilyen győzelem nagy energiákat szabadíthat fel, és további motivációt jelenthet Tolisso számára. Már beilleszkedett a Bayernnél és a következő szezonban is számítunk rá.

Sok játékos csalódottan tért vissza a világbajnokságról a Bayernhez.

Ez így igaz. Azonban Niko Kovac meglátta ennek az előnyét is, hiszen a szezon kezdete előtt többet tudott a játékosokkal foglalkozni.

Mik az első benyomásai a Bayern új edzőjéről?

Niko teljesen meggyőzött, és szerintem ő a tökéletes személy a Bayern München élére. Erős személyiség, és már korábban is mindig vezető egyéniség volt, aki felelősséget vállalt, és elmondta a véleményét. Pontosan ilyen edzőként is, elképzelhetetlenül aprólékos és közlékeny. Rögtön lehet nála tudni, hol a helye az embernek a csapatban. Nem kertel, megnevezi a hibákat, és olyan személyiség, aki fellelkesíti a csapatot és biztos sok sikert ér el a Bayernnel is.

Átigazolások: Pavard és Rebic mit jelentene a Bayern számára?

Még lehetnek esetleges változtatások a Bayern-keretében. Meglepte Önt, például az, milyen nyíltan beszélnek Jérôme Boateng lehetséges átigazolásáról?

A Bayern biztosan beszélt a játékosokkal erről. Azonban ha egy játékost feltétlenül meg akarnának tartani, akkor ez biztos nem jött volna szóba.

Benjamin Pavard és Anti Rebic a világbajnokságon is fontos szerepet kapott. Ez a két játékos továbbsegíthetné az FC Bayern sikereit?

Ez a megfelelő tervezéstől függ. Pavard átigazolása most nehéz lenne, az ő ára a világbajnokság miatt hatalmasra nőtt. Kimmmich játéka szerintem jobbhátvédként jobb és erősebb, mint Pavardé. Rebic Bundesliga játékosként érdekes ember, mert hihetetlenül gyors és erős futótechnikája van, robbanékony és gólveszélyes. Niko Kovac nagyon jól ismeri. Azonban nem fogalmazott elég egyértelműen még. Azonban az FC Bayernnek én nem szeretnék játékost ajánlani.

Forrás: https://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/55913/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?