Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

A Német Labdarúgó Szövetség válasza Mesut Özil nyílt levelére

Tóth Renáta

Mesut Özil július 22-n közösségi oldalain, 4 oldalas nyílt levélben ismertette álláspontját az Erdogan-üggyel, a világbajnoksággal és a jövőjével kapcsolatban a német válogatottnál.

Özil bejelentésére már érkezett is válasz a DFB-től ... vajon ez csak a harc kezdete?

Első levelében rögtön az Erdogan-üggyel kezdte, és erre a magyarázatra várt szinte egész Németországi a két hónappal ezelőtt posztolt közös fénykép óta.
Özil elmondta, hogy Németországban nevelkedett, de a családja gyökerei Törökországig nyúlnak vissza.
"Két szívem van, egy német és egy török. Gyermekkoromban édesanyám azt tanította nekem, hogy ne felejtsem el, honnan jöttem, a gyökereim, az örökséget és a családi hagyományokat. (...) Májusban egy jótékonysági rendezvénnyel találkoztam Erdogan elnökkel. Először még 2010-ben találkoztam vele, akkor, amikor Angela Merkellel közösen megtekintette a Németország-Törökország mérkőzést Berlinben. Azóta többször is keresztezték egymást az útjaink. (...) Számomra ez a fotó nem a politikáról vagy a választásról szólt, hanem arról, hogy tisztelem a családom országának legmagasabb tisztségét. Labdarúgó vagyok, nem politikus. (...) 
A német média ezt másképp festette le, de az igazság az, hogy ha nem találkozom az elnökkel, az nagy tiszteletlenség lett volna részemről a felmenőimmel szemben, akik büszkék lennének arra, hol vagyok ma. Nem az volt a fontos, hogy ki az elnök (...) akár a német, akár a török elnökről lett volna szó, nem viselkedtem volna másként."

A második levelében bírálta a német médiát, a szponzorokat és a Német Labdarúgó Szövetséget is. Úgy érezte, néhány szponzor magára hagyta, a szövetség egyik szponzora konkrétan a kép megjelenése után kizárta őt a kampányból. Egykori gelsenkircheni iskolája is visszamondta a tervezett látogatását, félve a botránytól.
"A német lapok jobb oldali propagandaként használják Erdogan elnökkel készült fotómat. (...) Számomra csalódást keltő érzés volt, hogy pár nappal korábban Lothar Matthäus is találkozott más politikai vezetővel, de az nem kapott ekkora visszhangot, és a DFB-nél betöltött szerepe okán nem vártak magyarázot tőle. (...)
Adidas, Beats és BigShoe: ők nagyon lojálisak voltak velem szemben ebben az időszakban. (...) A BigShoe segítségével 23 kisgyermek életmentő műtétjéhez járultunk hozzá Oroszországban, amit megtettem Brazíliában és Dél-Afrikában is. Számomra futballistaként ez a legfontosabb dolog, amit megtehetek, az újságok erről mégsem tettek említést. Nekik sokkal fontosabb, hogy egy elnökkel fotózkodtam, mint az, hogy gyerekeken segítettem."

Utolsó, két oldalas levelét pedig egyenesen a DFB-nek, annak elnökének címezte, keményen bírálva azokat.
"A kép megjelenése után Joachim Löw arra kért, fogjam rövidre a nyaralásom, és utazzak Berlinben. Míg én az örökségemről, a családomról beszéltem, addig Grindel csak a politikai nézeteiről beszélt, lebecsülve az én véleményemet. (...) Végül abban egyeztünk meg, hogy koncentráljak a világbajnokságra és felkészülésre, ezért sem vettem részt a sajtótájékoztatókon. (...) Most pedig nem Grindel miatt szólaltam meg, hanem mert én akartam. Tudom, hogy a fotó megjelenése után nem akart a csapatban látni, de Joachim Löw és Oliver Bierhoff kiálltak mellettem. Grindel és a támogatói szemében német vagyok, ha nyerünk, de csak egy migráns, ha veszítünk. Annak ellenére, hogy Németországban fizetek adót, német iskolákat támogatok és 2014-ben tagja voltam a világbajnokságot nyert csapatnak, még mindig nem fogad el a társadalom. (...) Van valamilyen kritérium, ami miatt nem számítok teljes értékű németnek? A barátaim, Lukas Podolski és Miroslav Klose soha nem voltak német-lengyelként emlegetve, akkor én miért vagyok német-török? Azért, mert muszlim vagyok? (...) Németországban nőttem fel, itt tanultam, miért nem fogadnak el németnek? (...)
A gyűlölködő üzeneteket, kommenteket, amiket én és a családom kaptunk, nem is akarom említeni. Mind a múltbéli Németországot mutatják, azt a Németországot, mely nem nyitott az új kultúrákra, azt a Németországot, melyre nem vagyok büszke."

Levele végén pedig közölte döntését a jövőjével kapcsolatban a német válogatottnál.
"Az a bánásmód, amiben részesültem a DFB és sokak által késztetett arra, hogy nem szeretném többé a német mezt viselni. Nemkívánatos személynek érzem magam, és úgy érzem, mindaz, amit 2009 óta elértem, feledésbe merült. A rasszista és diszkriminatív beállítottságú embereket nem szabadna hagyni a világ legnagyobb labdarúgó szövetségeinél dolgozni, ott, ahol sok kettős származású játékos van. (...)
Többé nem fogok a német válogatottban játszani, amíg úgy érzem, a rasszizmus és tiszteletlenség jelen van. Büszkeséggel és izgalommal viseltem a német mezt, de most már nem. Nehéz volt meghozni ezt a döntést, mert mindent beleadtam a csapattársaimért, az edzőkért és a jó emberekért Németországban. De amíg a DFB magas rangú tisztviselői így bánnak velem, nem tisztelve török gyökereimet, és önző módon politikai propagandát csinálnak belőlem, nekem ebből elég. Nem ezért futballozom, de nem fogom ezt hátradőlve nézni és semmit nem tenni ezellen. A rasszizmus soha nem lehet elfogadott."

A Német Labdarúgó Szövetség ma telefonos konferenciabeszélgetés során reagált Özil szavaira és visszalépésére.

A sokszínűség egy erősség, nemcsak a futballban. Ezért az integrációs munkánk minden szempontból központi jelentőségű. A különböző osztályainktól a válogatott csapatokig olyan férfi- és női játékosaink tartoznak, akik migrációs háttérrel rendelkeznek. Együtt játszunk és élünk, különböző családi gyökereinkkel, vallásunkkal és kultúránkkal. Ami mindannyiunkat összeköt a pályán és azon kívül is, az emberi jogok alaptörvényben rögzítése és tiszteletben tartása, a sajtó- és szólásszabadság, tisztelet tolerancia és Fair Play. Ezen alapvető értékek iránti elkötelezettség minden játékos számára kötelező, akik Németországért játszanak.

A török elnökkel, Erdogannal készült képek miatt ezért sok embernél Németországban kérdések merültek fel. Elismerjük, hogy ehhez a témához a DFB is hozzájárult. Sajnálatos, hogy Mesut Özil úgy érezte, hogy a személyét ért rasszista támadások esetében nem kapott hasonló védelmet, mint annak idején Jerome Boateng. Viszont fontos volt, hogy reagáljon erre a fényképre, ahogy ezt Ilkay Gündogan is megtette, függetlenül,az oroszországi torna végeredményétől. A DFB-nél együtt győzünk és együtt veszítünk, együtt, egy csapatként.

Örültünk volna, ha Mesut Özil tovább folytatja a munkát és a csapat része maradt volna. Ő másképp döntött, ezt a DFB elfogadja.

Azt a tényt viszont, hogy a DFB-t a rasszizmussal összekössék, elutasítjuk. A DFB sok éve, nagy mértékben vesz részt az integrációs munkában Németországban. Többek között létrehozta az Integrációs-díjat, egy kampányt az „1:0 – üdvözlünk az életben” néven és több tízezer menekültet integrált a futball családjába. Az elmúlt 15 évben többrétegű integrációs munkát végeztünk, amely az amatőr klubokra is hatással volt. A DFB a sokféleséget képviseli, a bázisokon dolgozóktól kezdve a magas rangú tisztviselőkig.

A DFB sajnálja Mesut Özil távozását a válogatottól. Ez azonban nem változtat semmit, a szövetség következetesen és meggyőződéssel folytatja a megkezdett sikeres integrációs munkáját.


Mesut Özil 1988. október 15-n született Gelsenkirchenben. Karrierje kezdetén különböző gelsenkircheni csapatoknál játszott, majd 2005-ben került a Schalke 04 utánpótlás csapatához.
2009. február 11-én játszott először a felnőtt válogatottban, Norvégia ellen.
Tagja volt a 2009-ben Európa-bajnokságot nyert U21-es válogatottnak is.
2014-ben világbajnoki aranyat, 2010-ben vb-bronzot nyert, és tagja volt a 2012-es és 2016-os Eb-harmadik együttesnek is. Három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon szerepelt, 92 válogatott mérkőzésén 23 gólt szerzett.

forrás: facebook, dfb.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/56017/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,Hírek a válogatottról,Interjúk, nyilatkozatok,joachim löw,mesut özil
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?