Blogolj!

Robben: a felkészülés alatt dolgozni kell

A szezon előtti alapozás nem feltétlenül a kedvenc edzésidőszaka a legtöbb profi futballistának. Intenzív erőnléti edzések, az erő, a gyorsaság és az állóképesség fejlesztése adják az alapot, hogy a játékosok készen álljanak egy hosszú és a végén reményeink szerint eredményes szezonra. A fáradság leküzdését is javítani hivatottak, hogy erre építve hatékony technikai és taktikai edzéseket lehessen tartani.

Arjen Robben esetében régóta az érezhető, hogy kifejezetten örül az intenzív alapozásnak a nyári szünet után. Minden, az új edzőpáros Niko és Robert Kovac által vezetett edzésen az elsők között van a holland játékos.

„Érzem, hogy 34 évesen is teljesen fitt vagyok még”,

- mondja a rutinos játékos pénteken (július 13.) az aznapi két edzés közül az első után.

Robben már az alapozás kezdetén elvégzett teljesítményteszteken is a legjobbak közé tartozott. Ezt megerősíti a napi edzéseken a pályán is. Mindegy, hogy futó-, erőnléti vagy technikai edzés, a szélső támadó mindent száz százalékosan megcsinál. Már-már úgy tűnik, hogy még egy pár százalékkal többet is akar nyújtani.

A felkészülés a jó szezon alapja

„Ha edzek, csak magam miatt edzek. Nem az edző, vagy bárki más miatt. Fittnek kell lenned. Csak akkor tudsz eredményt elérni, ha jó erőben vagy. Ezért kell minden erődet beleadni”,

- hangsúlyozta Robben.

Az edzéskeretet ezekben a hetekben kiegészítő számos utánpótlás-játékos számára ezzel Robben a tökéletes példakép.

„Ha valamit el akarsz érni az életben és a futballban, akkor nagyon keményen kell dolgoznod, és nem szabad hamar megelégedned.”

34 évesen Robben már pontosan tudja, mire is jó az első hetek szenvedései.

„Fontos, hogy az elején valamit felépíts. Az edző azt mondta, hogy ha házat építesz, szükséged van egy rendes alapra. Nem lehet rögtön a tetővel kezdeni”,

- így Robben.

„Jelenleg nagyon jól hat, keményen dolgozunk, de azt gondolom, hogy pontosan erre van szükségünk, hogy a szezonra tényleg jó erőben legyünk. Ezért nagyon fontos a felkészülés. Akkor dolgozni kell.”

A 2010-es világbajnoki ezüstérmes becsvágy a tizedik FC Bayernnél töltött szezonjában is töretlen.

„A cél világos, nem csak nekem, hanem mindannyiunknak: A lehető legtöbbet akarjuk elérni, trófeákat karunk nyerni. Legalább eggyel több címet szeretnénk nyerni, mint a múlt évben.”

Ennek érdekében azt is vállalja, hogy a napirendje pár fontos dologra korlátozódik:

„A napi ritmus csak evés, edzés, alvás, edzés, alvás, edzés, evés, ivás. Más semmi.”

FCB: Milyen változások vannak Nico Kovács és az új edzői stáb érkezésével, ami az edzések intenzitását és hosszát illeti, Caro Ancelottihoz képest, akivel az előző két nyári felkészülést csináltátok?

Robben: Azt gondolom, hogy általában is minden edzőnek megvan a saját munkamódszere. Most nagyon nagy hangsúlyt fektet az alapokra, az erőnlétre, és amire utaltál, az edzések valamivel hosszabbak és kicsit másként dolgozunk. Azt gondolom, hogy ez jelenleg nagyon jót tesz, a fiataloknak is, a fiatal játékosok is nagyon jól dolgoznak. Ez most kemény munka, de azt gondolom, hogy éppen erre van szükségünk, hogy utána az idény elejére tényleg jó erőben legyünk.

FCB: A felkészülés lehetett az oka, hogy a múltban a szezon végén nem mentek annyira jól a dolgok?

Robben: Ez nehéz kérdés, szerintem nem lehet egyetlen okot találni, hogy ezen vagy azon múlott. A futball ehhez túl komplex, nem tudod azt mondani, hogy egy adott kis részleten múlik. Mindig több oka van annak, hogy sikeres vagy, vagy nem. Ami még szerintem fontos, hogy nálunk most még elég sok játékos hiányzik, azt hiszem, ez egy kis előny is lehet azoknak, akik már itt vannak, és együtt végig csináljuk ezt az öt-hat hetet sérülés és nagyobb probléma nélkül, akkor tényleg fittek leszünk.

FCB: Még zajlik a világbajnokság. Furcsa, hogy te itt ülsz, miközben még tart. Mit szólsz hozzá, nézted a meccseket? Mi a véleményed különösen a német csapatról?

Robben: Be kell vallanom őszintén, hogy három hétig szabadságon voltam, ott csak kikapcsolódtam, nem követtem a dolgot, nem néztem semmit. Csak, amikor visszajöttem ide Németországba a felkészülés kezdetén, akkor néztem újra tv-t, így sajnos a németeket nem is láttam.

FCB: De azért tudod mi történt…

Robben: Persze, de tényleg nem tudok róla semmit mondani, mert nem láttam semmit belőle. Egyszer csak kaptam egy sms-t egy barátomtól a nyaralás alatt, hogy gyorsan viszont fogod látni a német csapattársaidat. Nem nagyon akartam elhinni, de utánanéztem, pontosabban a feleségem utánanézett az interneten, hogy tényleg kiestek. Ezt senki sem várta, én legalább is nem, de szerintem sok minden nem sikerült most nekik.

FCB: Nem fáj egy kicsit, hogy annyi kicsi ország elég messzire jutott, Belgium elődöntős, Horvátország elődöntős. Nem gondolod ilyenkor, hogy „nekünk is sikerülhetett volna”?

Robben: Persze, de ez nem vezet sehova. A nagy csalódáson túl vagyunk, az 2017 októberében volt, azóta sok idő telt el. Természetesen, amikor zajlik a vb, akkor megint szembesülünk vele, de én olyan ember vagyok, aki megpróbál ezen túllépni. Ez már régen volt, megpróbálok előre tekinteni. Remélem, hogy a válogatottunk most újjáépül, és hogy ott leszünk a következő eb-n.

FCB: Ahogy a vb-t nézzük, látszik, hogy a nagy játékosok, a nagy csapatok nem teljesítenek jól, nem játszanak úgy, ahogy tudnak. A horvátok hatalmas szívvel és akarattal eljutottak a döntőig, ez nem lehet annak a jele, hogy a nagy csapatok játékosai túl sokat játszanak, és ezért nem olyan magas a színvonal ezen a vb-n?

Robben: Nem tudom, sokat beszélnek erről, és természetesen manapság a foci egyre intenzívebb, ez tényleg óriási terhelést jelent. Sokan, akik most ott vannak a vb-n, már végigjátszottak egy nagyon hosszú szezont, és egy-két játékoson ez talán látszik is. Másrészt, és erre pont Horvátország a legjobb példa, láthatjuk, hogy milyen szenvedéllyel és szívvel játszanak, és hogy ezzel mit lehet elérni. Sok edző van, aki azt mondja, hogy a fáradtság csak fejben van. De ez nehéz kérdés, látunk országokat, ilyen Horvátország is, ahol vannak játékosok, akik végigjátszották a szezont és még most is játszanak. Ez attól is függ, hogy mennyire játszol extázisban, amikor nyersz, az ad még egy lökést, ha veszítesz, vagy nem megy olyan jól a dolog, akkor jönnek a problémák. Sok minden fejben dől el tényleg.

FCB: Játszottál együtt Mandzukic-csal, aki most vb-döntőt játszik. Meg tudod mondani, hogy mitől olyan jó? Az utóbbi napokban sokat beszéltek arról, hogy egy olyan játékos, mint ő, a góléhségével pont hiányzik a Bayernből. Milyen játékos ő?

Robben: Egy kiemelkedő játékos, nem tudom eléggé dicsérni, egy példakép, egy harcos. Egy olyan játékos, akit mindig a saját csapatodban akarsz tudni, és nem ellene játszani. Technikailag talán nem a legképzettebb játékos, de mindig működik, fontos gólokat lő, mindig mindent megtesz a csapatért, akár nálunk a BL-döntőben, akár a Juventus-ban az elmúlt években, vagy most a horvát válogatottban. Olyan játékos, akire mindig számíthatsz, ez nagyon fontos a top-futballban, ha valamit el akarsz érni, olyan játékosok kellenek, akik a nagy meccseken odateszik magukat, akik mindig mennek előre. Ő ezt mindig megteszi, ezért nagyon-nagyon tisztelem.

FCB: Hiányzik egy ilyen játékos a Bayern jelenlegi keretéből? Nem lenne rá megint szükség?

Robben: Nem tudom, minden játékos más, játszott már itt nálunk, de ez a múlt, nem vezet sehova, ha azt mondjuk, hogy de jó lenne, ha megint itt lenne. Minden játékos járja a maga útját, ezen a nyáron is látjuk, hogy mi zajlik, ki merre megy – ez is a foci része. Visszatérve rá, ő egy olyan játékos, aki minden csapatnak jót tesz, akár a Bayern, akár a Juve örülhet, hogy a soraiban tudhatja őt.

FCB: Egy személyes kérdés: láthattuk tegnap az edzésen, hogy milyen hőfokon dolgozol, az ember szinte félt, hogy eltöröd a lábad, ahogy nekimész a kapunak. Milyen ambíciókkal vágsz neki ennek a szezonnak? Még ott akartok lenni legelöl, az utolsó vagy utolsó előtti idényedben? Mik a céljaid az új szezonban?

Robben: A cél világos, nem csak nekem, hanem az egész csapatnak, a lehető legtöbbet akarjuk elérni, trófeákat nyerni, legalább eggyel több trófeát, mint az előző évben. A felkészülés, ahogy mondtam, nagyon fontos, akkor dolgozni kell, saját magadért is. Ha edzek, akkor saját magamért edzek nem az edző vagy bárki más kedvéért. Fittnek kell lenned, csak akkor tudsz sok minden elérni. Ezért most minden energiát bele kell adni. Remélem, hogy fontos szerepet játszhatok a csapatban a következő szezonban. A legfontosabb, hogy egészséges maradjak, elkerüljenek a sérülések, és akkor reméljük, hogy sikeresek leszünk.

FCB: Feltűnő, ahogyan biztatod, de le is hagyod csapattársakat a pályán. A többiek nem tartanak még ott, ahol te szeretnéd, vagy ahol jelenleg kellene?

Robben: Ne Túlozzunk (nevet). Mindenki nagyon jól dolgozik, a fiatalok is. Ebből előnyt kell kovácsolnunk. Most 8-10 profi van még csak itt, fontos, hogy mi végigcsináljuk együtt a felkészülést, akkor biztosan jó erőben leszünk. Fontos, hogy elkerüljenek a sérülések, nagyon figyelned kell a testedre ebben az időszakban. A napi ritmus csak evés, edzés, alvás, edzés, alvás, edzés. Más semmi, esetleg még evés és ivás. A feleségemet is alig látom mostanság. Ha megyünk haza, akkor nem azt mondjuk egymásnak, hogy „holnap látjuk egymást”, hanem hogy „mindjárt látjuk egymást”, így megy ez ilyenkor.

FCB: Kicsit sajátos a felkészülés, nem volt eddig egy felkészülési mérkőzés sem. Milyen érzés lesz aztán tényleg belekezdeni a jövő szombati Paris Saint Germain ellen?

Robben: Lassan azért elkezdődik (nevet). Ez jó is így. Ami nagyon jó, hogy nem utazunk sehova. Itt edzünk a Säberner-en, ahol nagyon jók a körülmények. Fontos, hogy az elején lerakd az alapokat. Az edző azt a példát hozta, hogy ha házat építesz, akkor is először egy jó alapra van szükséged, nem kezdheted rögtön a tetővel. Szükség van az alapokra, most ezen dolgozunk. Persze örülünk, hogy lassan jönnek a barátságos meccsek. Ezekre is szükség van, hogy felkészültek legyünk a szezon kezdetére néhány hét múlva.

FCB: Milyennek látod a helyzetet a széleken? Egyrészt ott vannak a rutinos játékosok, te és Franck Ribery, és a fiatalok, Gnabry és Coman. Milyen ez a konkurenciaharc?

Robben: Ez teljesen normális egy topcsapatban, és nem csak ezen a poszton van így, mindenhol jó a keretünk. A középpályán is van néhány játékosunk, de hátul, a védelemben is szinte minden posztra két ember van, és ez jó is így. Erre szükség is van, ha sikeresek akarunk lenni az idényben, ahogy már beszéltünk róla, akkor is ott kell még lenni, amikor a végén a trófeák sorsáról döntünk, akkor is szükség van fitt és friss játékosokra. Ezért ez csak jó.

FCB: Már nagyon régóta vagy a klubnál, az átigazolási időszak még tart. El tudod képzelni, hogy a vezetőség megkeres, hogy mit gondolsz, kit kellene eladni, idehozni, mit gondolsz a keret erejéről? Beszélnek erről.

Robben: Nem, erről nem beszélünk. Természetesen a fociról általában igen, hogy merre fejlődik, egyes meccsekről. De ez túlzás is lenne, az ilyen kérdésekre van elég ember, akik értenek a futballhoz és tudják, hogy mire van szüksége a csapatnak.

FCB: Már nagyon régóta a Bayernnél vagy, látod a fiatal játékosokat, akik felkerülnek az utánpótlásból, veletek edzenek. Philipp Lahm nemrég arról beszélt, hogy sok fiatal, önző játékos kerül fel a profikhoz edzeni. Láttál te is ebben változást az elmúlt, mondjuk 10 évben? Nagyobb mellénnyel jönnek hozzátok edzeni, vagy még mindig szerények? Hallgatnak rátok, idősebb profikra? Vettél ebben észre változást.

Robben: Nos, igen, azt hiszem, hogy általában van változás, érdekes is erről beszélni. Minden változik, most a foci-üzletről beszélünk, de ha messzebb tekintünk, az élet más területein is változik sok minden. Változik a világ. Természetesen ez egy más szituáció a fiatal játékosoknak is. De, ami fontos, az nem változott, még mindig hallgatnak ránk, és azt hiszem, ez fontos is. Azt gondolom, hogy ha valaki valamit el akar érni az életben, a fociban, akkor nagyon keményen kell dolgozni, és nem szabad hamar megelégedni magunkkal. Ha most fiatal játékosként a Bayern Münchenhez érkezel, akkor mindened megvan, mindenről gondoskodnak, minden tökéletes. A motivációt, az ambícióidat viszont magadból kell meríteni, hogy „ok, most a profikkal edzhetek, most mindent bele kell adni, mindent megmutatni, hogy ott is maradhassak közöttük és megkapjam az esélyt.” Ezért is tanácsolom mindig a fiatal játékosoknak, hogy mutasd meg, amit tudsz, de azt is meg kell mutatnod, hogy akarsz tanulni, hallgatsz a tanácsokra, akarj mindig jobbá válni, ne elégedj meg magaddal. Az az érzésem, hogy ez általában igaz, nem csak a Bayernre, hanem a többi egyesületre, a válogatottra is, amit hallasz a többi csapatról, a többiektől, hogy néhányan ezt túl egyértelműnek veszik, ha egyszer rajtuk van a mez, azt gondolják, hogy ok, megcsinálták. De ez nem ilyen egyszerű, fiatal játékosként bizonyítanod kell és jobbá kell válnod azoknál, akik már ott vannak.

FCB: Azok a fiatalok, akik most veletek edzenek, megmutatják magukat?

Robben: Igen, mindannyian nagyon igyekeznek. Nagyon jól dolgoznak. Ez nagyon megerőltető is nekik, gondolj arra, hogy 17-18 évesek is vannak köztük, ez egy hatalmas lépés. A profik között minden sokkal gyorsabb, fejben nagyon gyorsnak kell lenned, fizikálisan is több kell, ez egy nagy lépés, de meg kell próbálniuk csatlakozni.

FCB: Tegnap nagyon sokat foglalkoztál Renato Sanches-zel is, dicsérted angolul, próbáltad biztatni. Milyennek látja ezen a nyáron a korábbiakkal összehasonlítva, miért kellene a Bayernnek megtartania őt? Vagy esetleg újból kölcsönadni?

Robben: Renato, ahogy eddig is, egy hatalmas tehetség, és ezt meg is mutatta. Most egy talán kevésbé szerencsés perióduson van túl, de ebből is nagyon sokat lehet tanulni. A kérdés, hogy hogyan jössz ki ebből a gödörből, de minden szezon egy új esély is, meg kell mutatnod magad, keményen dolgozni és egyre jobbá válni. Hogy azt mondhasd magadnak, ok, az előző szezonban itt tartottam, a mostaniban előre kell lépnem, javulnom kell, ez a megfelelő munka kérdése.

FCB: Hogy érzed, ebben a szezonban sikerülni fog neki?

Robben: Nem tudom, még csak 10-11 napja dolgozunk, erre még korai válaszolni.

FCB: Beszélt már Niko Kovac-csal? Négyszemközt is beszéltek arról, hogy mit tervez a következő idényben? Mi lesz akkor, ha nem kerül a kezdő tizenegybe, hogyan akarja kezelni ezt a helyzetet, veled és Franck-kal?

Robben: Igen, természetesen már beszéltem az edzővel. Nem szeretnék tartalmilag belemenni, de egy nagyon jó beszélgetés volt. Egy fiatal edzőnk van, aki nagyon ambiciózus, nagyon akar dolgozni, megvan a saját filozófiája, hogy hogyan tud előre vinni minket, meg fogja próbálni ennek megfelelően súlyozni a dolgokat. Örülök a közös munkának, szerintem sikeres szezonunk lehet vele, ezen kell mindannyiunknak keményen dolgoznia. A tapasztalt játékosok számára is fontos, hogy ő egy nagy lépést tett most, meg fogunk próbálni ahol tudunk, segíteni neki, hogy jól tudjunk együtt dolgozni.

FCB: Hamarosan elindul az UEFA Nemzetek Ligája, ahol Németország Hollandia ellen fog játszani néhány hónap múlva. A német csapat változni fog, ez biztos, a hollandoknál is voltak változások. Tudsz valamit mondani erről a párharcról? Vannak esetleg párhuzamosságok a két csapat fejlődésében?

Robben: Meglátjuk, egyelőre még csak a vb ér véget ezen a hétvégén, utána egy új szakasz kezdődik. Németország is vissza akar majd vágni, sok mindent fognak elemezni és megpróbálni javítani. Hollandia már ezen az úton jár egy új edzővel, ezt az építkezést akarják folytatni. Meglátjuk, hogy fog az új szezonban ez a két csapat, és persze a többi csapat szerepelni.

FCB: Ki lesz a világbajnok? Vasárnap döntő, Horvátország vagy Franciaország, mi a személyes benyomásod? Tolisso egy mostani csapattárs, Mandzukic egy volt csapattárs, mit gondolsz?

Robben: Az az érzésem, hogy Franciaország fogja megnyerni. De Horvátország okozott már pár meglepetést ezen a tornán. Ha tényleg sikerül nekik, akkor le a kalappal előttük, hatalmas tisztelet járna érte nekik, és meg is érdemelnék. Nézni fogom a meccset, majd meglátjuk mi lesz.

FCB: Nemrég hosszabbította meg a szerződését egy évvel. Ott van már a fejedben a gondolat, hogy ez a szezon egy búcsúturné lesz, vagy ez még nagyon távoli, és azt gondolod, hogy talán még egy évet hosszabbítasz?

Robben: Tulajdonképpen úgy vagyok vele, mint az elmúlt szezonban, akkor is csak egy évvel hosszabbítottam, így vágtam neki a szezonnak. A jelenben élek, nem a következő szezonra gondolva. Ebben a szezonban akarok eredményes lenni, ebben a szezonban akarok trófeákat nyerni, ebben a szezonban egészséges maradni és a csapat fontos részének lenni. Ez a célom, hogy ez után mi jön, az más kérdés. Amit már most érzek, a mostani felkészülés során, hogy tényleg jó erőben vagyok, a tesztek, amiket elvégeztünk, azt mutatták, hogy még 34 évesen is nagyon jó erőben vagyok. Az a fontos, hogy elkerüljenek a sérülések, akkor jól sikerülhet az idény. Jó érzésekkel vágok neki, várom, hogy elkezdődjön!

FCB: Van valami titkod az edzésben?

Robben: Nem, nincs semmi különös. Jól kell csinálnod, ez a munkád, ez az életed, így is kell élned. Minden nap figyelned kell magadra, tudnod kell, mire van szükséged, és mire nincs, mi az, amit nem jó, ha csinálsz. Ez a legfontosabb.

FCB: Nemsokára itt az amerikai út? Mennyire várod?

Robben: Ez mindig jó, olyan ember vagyok, aki ezt élvezi. Egy hét még rendben van, két hét már elég hosszú. Ez hozzá tartozik, profin kell hozzáállni, de jónak tartom, hogy más stadionokban játszunk, egy kicsit kimozdulunk innen. Most három hetet itt edzünk, utána egy hetet leszünk az USA-ban, ez egy jó kombináció így. Két nagyon jó ellenfél ellen fogunk kint játszani, egy érdekes utazás lesz.

FCB: Az amerikai útról: Lehet, Cristiano Ronaldo ellen is fogtok játszani, aki most igazolt a Juventushoz. Mit gondolsz erről az igazolásról? Már sok meccset játszottatok ellene a múltban, Real Madrid játékosként.

Robben: Mit is mondhatnék. Ez egy jó túra lesz, két barátságos meccset fogunk játszani. Ő most csapatott váltott, a Juve-hoz csatlakozott, ez egy olyan igazolás volt, amit igazán senki sem várt. De meg tudom érteni, bár nem igazán számít, hogy én megértem-e, néha döntést kell hoznod a karriered során, ő most azt a döntést hozta, hogy elhagyja a Real Madridot, és másik csapathoz megy. Új kihívást keres, új kalandot, 33 éves, Madridban mindent elért, amit lehetett, egy hatalmas, csodálatos játékos, aki új kihívást keresett a karrierjében. Meglátjuk, hogy fog működni a dolog, de neki, azt hiszem, már nem kell bizonyítania, ezt már megtette.

FCB: Fog változni az európai topcsapatok erősorrendje ebben a szezonban?

Robben: Minden évben, minden nyáron változik, így volt ez tavaly nyáron is, most is így lesz. Augusztus végéig még fog pár dolog történni. És ha jövőre újra itt ülünk, akkor megint két-három-négy és még több sztár-játékos fog csapatot váltani, ez mindig így marad. Ami nekünk fontos, és nekem csak a Bayern München a fontos, hogy minden játékos maradjon, és folytathassuk a munkát. Annyi tehetség van ebben a csapatban, ezt láthattuk az előző szezonban is. Az edző azt mondta, hogy ha mindenki teljesen egészséges, akkor nagyon nehéz lesz legyőzni minket.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/55915/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?