Blogolj!

Niko Kovacnak figyelnie kell arra, hogy Joshua Kimmich ne égjen ki

Tóth Renáta

Alig akadt olyan német játékos, aki a kiesést követően a világbajnokság alatt és után annyira szenvedett volna, mint Joshua Kimmich. Steffen Kirchner mentális edző az Abendzeitungnak adott interjújában beszélt arról, szerinte mit nem szabad most a Bayern játékosának tennie és hogyan segíthet majd neki Niko Kovac Münchenben.

Kimmich hamarosan visszatér a Säbener utcába, hogy megkezdje a felkészülést az új szezonra

"Nincsen semmi kifogás, de nekem még időre lesz szükségem ahhoz, hogy ezt feldolgozhassam.”
Ezekkel a szavakkal kommentálta Joshua Kimmich az Instagram oldalán kitett legutolsó képét a világbajnokságról való kiesést követően.
A német válogatott játékosai július 25-n térnek vissza a Säbener utcába megkezdeni a felkészülést az új szezonra, pár nappal később pedig Niko Kovac is hazatér a csapattal az amerikai útról.

Kimmichet újjáépíténi pedig egy igazi kihívás lesz a horvát edző számára.

Kirchner Úr, a közösségi médiában már sokszor elmondták, hogy Kimmich számára ez a csalódást keltő szezon építő jellegű lehet, mint ahogy Bastian Schweinsteiger és Philipp Lahm számára is az volt, miután a müncheni BL-döntőt elveszítették.
Teljesen különböző a két szituáció. Schweinsteiger és Lahm előtte több sikert is elértek, a sikeréhségük csillapítva volt. Ezt úgy lehet elképzelni mint egy vulkánt: nem feltétlenül tör ki, de nem is inaktív. De ha elvész a siker lehetősége, az serkenti az étvágyat is. Ezért ezek a kudarcok Kimmich számára előételnek is számíthatnak – viszont ez veszélyes is lehet, mert az étvágy túl nagyra nőhet. Figyelnie kell arra, hogy a kudarcok után ne váljon türelmetlenné.

A világbajnokságon a pályán elsírta magát. Nem lehet, hogy már most is türelmetlen?
A türelmetlenség egy olyan tulajdonság, mely a sikeres embereket köti össze. Minden sikeres ember türelmetlen, nemcsak a sport terén. A kihívás azt, hogy ezt a türelmetlenséget egy egészséges szinten tartsuk, nem hagyva, hogy irányítson minket. Kimmichnél az volt a gond, hogy sokáig nem tudta azt tenni, amit akart, mert Philipp Lahm ott volt előtte, aki ellen semmi esélye nem volt. Most az lesz a feladata, hogy kontrollálja a türelmetlenségét. Még a legnagyobb potenciál is ellene lehet, ha nem kezeli megfelelően. 

A sírást a profi futballistáknál nem a gyengeség jeleként értelmezik?
De igen, szerintem viszont ugyanúgy egy erősség is, hiszen a gyengeségeinket és az érzelmeinket tárjuk fel ezáltal. Most nem az együttérzést várja, hanem megmutatja, képes az elengedésre, és hagyja, hogy az ifjú erős férfi maszkja leessen róla.
A futballban hasonló a kiégés is: sokan úgy gondolják, ezt nem mutatni, az erősség jele, de ezzel inkább a gyengeséget mutatják. Kimmich viszont azt mutatja, ő is csak egy ember, szüksége van egy szelepre, hogy leengedhessen – a szurkolók is jobban tudnak azonosulni vele. Ez is a személyiség egy jele.

Kimmich sokszor nyíltan kritizálja csapattársait, a kamerák előtt magabiztosan viselkedik – ezáltal mentálisan erősnek mondható?
Valódi embernek tűnik, maszk nélkül. Úgy gondolom, ő egy koncentrált, magabiztos fiatalember, akinek saját gondolatai vannak. A nagy nevek ellen sem fél kiállni és elmondani a véleményét. Ezek egy bajnok személyiségjegyei. A jövőben viszont fontos lesz majd, hogy ne becsülje túl magát és ne csak a tanácsokat adjon.

Ne váljon arrogánssá, ugye?
Pontosan. Nagyon keskeny a határ a kettő között. Őszinte és családias környezetre van szüksége, igazi jó barátokkal körülvéve, akik nemcsak a jót mondják el neki, hanem azt is, amit nem feltétlenül szeretne hallani. Ez fontos lesz a jövőben, de szerintem ő nagyon jó úton halad.

Niko Kovac személyében a Bayernnél egy új edző várja őt. Mire kell Kovacnak figyelni különösen Kimmich esetében?
Hogy Kimmich ne égjen ki. Hogy egy éven belül ne ez legyen az ellenreakciója az elvesztett kupadöntőre, a BL-vereségre és a katasztrofálisan sikerült VB szereplésre. Kis lépésekre van szükség, nem szabad azt éreznie, hogy ezt a sok kudarcot és fájdalmat egy éven belül kompenzálnia kell.

És Kovac tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy együtt tudjon dolgozni vele?
Úgy hiszem, igen. Ő még nagy részben magában is hordozza azt, milyen játékosnak lenni, nem futball tanár, hanem futballedző. Azért is lényeges, mert a tanár fentről oktat, az edző viszont szemmagasságban. És ez egy nagyon sokat érő tulajdonság egy olyan játékos számára, mint Kimmich.

forrás: abendzeitung-muenchen.de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/55860/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,BAYERN HÍREK,Bayernesek a válogatottban,joshua kimmich,niko kovac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?