Blogolj!

10 dolog Niko Kovacról, amit érdemes tudni

Regős András

A berlini gyökerektől a Bayern München edzői posztjáig. Niko Kovac élete és karrierje.

A berlini gyökerektől a Bayern München edzői posztjáig. A sorozat legújabb részében a Bayern újdonsült edzője, Niko Kovac került nagyító alá.

A Bayern vezetősége Niko Kovacot nevezte ki a Bayern vezetőedzőjének, akitől kimondatlanul is elvárás lehet a sorozatban hetedik bajnoki cím. Az Eintracht Frankfurtnál végzett becsülendő munkájával sikerült meggyőznie Rummeniggééket, hogy ő a megfelelő ember a megüresedő posztra.

1) A német horvát

Akárhányszor felmerült Jupp Heynckes utódjának a kérdése a Bayernnél, egy dolog biztos volt – „német edzőt akarunk”. De akkor mégis hogyan került egyáltalán képbe egy korábbi horvát válogatott futballista? Valójában Kovac Berlinben született és nevelkedett, horvát nemzetiségű szülei az akkor még Jugoszláviához tartozó Bosznia-Hercegovinából emigráltak. Így amikor Kovacnak választania kellett hogy melyik nemzet mezét ölti magára, három választása is volt. És bár végül a horvátokhoz húzta a szíve, ha úgy vesszük Kovac részben német, így máris érthető Uli Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge döntése.

Niko Kovac a kiesőjelölt Frankfurtot a nemzetközi porondra juttatta. Vajon Münchenben is beválik majd?

2) Otthon a Herthánál

Niko és testvére, Robert a Wedding nevezetű berlini negyedben nevelkedtek, ahonnan később Jerome és Kevin-Prince Boateng karrierje is indult. Kovac egyik első klubja a Hertha Zehlendorf volt, ami rajta kívül több neves futballistát is kinevelt, például Pierre Littbarski, Antonio Rüdiger, John Brooks vagy Christian Ziege. Niko az első profi mérkőzését mégis a város legnagyobb klubja, a Hertha Berlin mezében játszotta, ahol összesen 242-szer lépett pályára. Innen indult tehát a karrierje, aminek során bejárta nem csak egész Németországot, de az egész világot is.

3) A példakép

Gyerekkori Bayern szurkolóként példaképének tekintette Karl-Heinz Rummeniggét, egy poszter is virított leendő főnökéről a szobája falán. 5 év játék után a Bayer Leverkusenben illetve a Hamburgban, 29 éves korában Kovac álma valóra vált – 2001-ben a Bayernbe igazolt. Az első szezonjában Világkupa győztes lett, a második szezonjában dupláztak, megnyerték a Bundesligát és a Német Kupát is. A trófeák nem ritkák a Bayernnél, Kovac visszatérése edzőként azonban annál inkább: Kovac mindössze a harmadik korábbi Bayern játékos, aki edzőként is irányíthatja a bajor alakulatot Franz Beckenbauer és Jürgen Klinsmann után. Azonban nem ő lesz a Bayern első horvát vezetőedzője. A Bundesliga alapítását követően a Bayern első két edzője Zlato Cajkovski és Branko Zebec volt.

Kovac 5 legszebb gólja a Bundesligában.

4) Szélsők a középpontban

Kovac a Frankfurtnál a 3-5-2-es formációt preferálta, ami talán elég utalás arra hogy a horvát edző játékstílusában jelentős szerepet kapnak a szélsők. De a Frankfurter Rundschaunak 2017 Augusztusában adott interjújában is utalt erre:

„Nagy rajongója vagyok a szélső játékosoknak. Például ha Arjen Robbent vagy Franck Riberyt látom játszani, egy kicsit gyorsabban ver a szivem.”

Így talán nem meglepő, hogy nem sokkal Kovac érkezésének bejelentése után meghosszabbították a két veterán szélső szerződését.

5) Nemzetközi tapasztalat

Habár Kovac edzőként még nem szerepelt válogatottal EB-n, játékosként annál több tapasztalata van a nemzetközi porondon. 12 évig szerepelt a horvát válogatottban, ezalatt 83 mérkőzést nyert meg – a horvátok 1998-as franciaországi vébéjéről, amit bronzéremmel zártak, sérülés miatt lemaradt. De később négy tornán is képviselte az országát, a 2002-es Világbajnokságtól a 2008-as Európabajnokságig, a 2006-os németországi vébén pedig a csapat kapitányaként játszhatott „hazai pályán”. Csapattársai élén vezette ki őket Brazília ellen az Olympiastadionban, néhány percre a helytől, ahol felnőtt. Később betalált az Ausztrália elleni emlékezetes mérkőzésen, ahol Josip Simunic három sárga lapot is kapott, mielőtt a bíró, Graham Poll leküldte őt a pályáról.

Niko Kovac csapatkapitányként vezette ki a horvátokat a világbajnoki címvédő brazilok ellen.

6) Niko, Ivan és Luka

Nem, ők nem egy nézhetetlen szappanopera szereplői, hanem a horvát válogatott középpályás triója a 2008-as EB-n. Kovac kissé hátrébb játszott, előtte Luka Modric és Ivan Rakitic kapott szerepet. Ez volt a gyilkos recept – a Vatreni mindhárom meccsét megnyerte a ’B’ csoportban, a negyeddöntőben viszont Törökország ellen a büntetőrúgásokat követően kiestek. Az akkor 36 éves Kovac pár hónappal később visszavonult a válogatottból, amit aztán a 2014-es vébén edzőként irányított.

7) Edzőkarrier

2006-ban az újonnan alapított Red Bull Salzburgba igazolt, Kovac szerezte a klub első gólját az osztrák Bundesligában, amit 2007-ben és 2009-ben meg is nyertek. A visszavonulása után úgy döntött végleg Salzburgban marad, a tartalék csapat edzője lett, ahonnan később előlépett másodedzőnek az elsőszámú csapathoz Ricardo Moniz mellé. Moniz távozását követően Kovacot felkérte a horvát futballszövetség az U21-es csapat irányítására, amit ő örömmel elfogadott. Az ötből öt győzelem elég meggyőző volt ahhoz, hogy az Izland elleni vébé selejtezőn már a felnőtt csapatot irányítsa.

„Nagy feladat, de egyben nagyon vonzó is”

– mondta a 2014-es brazíliai Világbajnokság előtt.

8) Testvéri szeretet

Niko mellé társul jövőre a Bayern kispadján az öccse, Robert is, aki élete nagy részében mellette állt, nem beszélve a karrierjéről. Együtt játszottak a Leverkusenben, a Bayernben és a horvát válogatottban, majd edzőként is együtt folytatták.

„Mindig számíthattam rá, és most is számíthatok”

– mondta Kovac a FIFATV-nek.

„Jól kiegészítjük egymást, tökéletesen megértjük a másikat. Nagy önbizalmat ad hogy a testvéremmel dolgozhatok. Nem is lehetne ennél jobb.”

„Uli Hoeneß az, felvegyem?!” – Niko mindig maga mellett tudhatta a testvérét.

9) Alázat

Kovac tudja milyen érzés győzni – végtére is játszott a Bayernben – de tudja milyen a vereség is. Az érzés, amikor az álmaid a szemed láttára szertefoszlanak, a győztesek pedig ünnepelnek. A 2015/16-os szezon végén Kovac az Eintrachttal osztályozó mérkőzést játszott a Nürnberg ellen, ami végül a karrierje egyik legsikeresebb estéje lett – legalábbis edzőként. A 2-1-es vereséget követően a Nürnberg játékosai a könnyeikkel küzködtek, Kovac pedig minden egyes játékoshoz odament, letérdelt melléjük, és vígasztalta őket, míg a játékosai a szurkolókkal ünnepeltek. Ezért a gesztusáért fair play díjat is kapott.

Így változtatta meg Kovac a Frankfurtot.

10) Frankfurt egyesítése

A horvát szülők berlini születésű fia a sikeres integráció mintapéldája, és csapatai vezetésekor is ezt az elvet alkalmazza.

„Nincs szó Brexitről vagy Fraxitról, nem foglalkozunk a politikával – csak futballozunk. Csak a teljesítmény számít. Azok fognak játszani akik a legkeményebben dolgoznak, függetlenül a koruktól, a kinézetüktől vagy a származásuktól.”

Kovac frankfurtban a Bundesliga egyik leginternacionálisabb csapatát irányította, 17 különböző nemzettel – és elérte hogy mind ugyanazt a nyelvet beszéljék egymás között, a pályán, és azon kívül is. 2016-ban a kublegenda Alexander Meier nélkülözése okozott egy kis surlódást, de az idő végül akkor is Kovacot igazolta.

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/55615/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,niko kovac,Szakvezetőről
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?