3816-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Újabb négy krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban, viszont már alig négyszázan vannak kórházban.
Blogolj!

Amikor a változtatások hiánya miatt elmarad a siker

Tóth Renáta

A német válogatott korábbi világbajnok csapatkapitánya, Philipp Lahm sem hagyta szó nélkül a Nationalelf korai búcsúját a VB-ről - sőt, egykori főnökét, Joachim Löwöt is kritikákkal illette.

Lahm szerint Löwnek változtatnia kell az elmúlt évek vezetési stílusán

A LinkedIn közösségi oldalon egy nyílt levélben elemezte Lahm a németek katasztrofális világbajnoki szereplését.

A siker kényes kérdés. Új lehetőségeket nyit meg, de új kihívásokkal is szembesít.
Az egyik legfontosabb tapasztalatom, hogy nem lehetséges kétszer ugyanúgy sikeresnek lenni.
Ezt pedig a német válogatott példája is alátámasztja. Amióta 2014-ben megnyertük Brazíliában a világbajnokságot, egy játékos sem felejtette el, hogyan kell a labdába rúgni. Az edzői stáb is pontosan tudja, milyen taktikai húzásokra és trükkökre van szükség ahhoz, hogy a játékosokból kihozzák a maximumot.
Ahhoz, hogy megérthessük, mi zajlott másképp az oroszországi VB-n, mint Brazíliában, érdemes megnézni néhány apró, de fontos részletet a kulisszák mögött.

A 2014-es csapat játékosak utánpótlás központokban nevelkedtek, de otthon éltek a családjukkal. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak az edzőik, hanem a családjuk is nevelték őket.
A mai generáció tagjai viszont minden idejüket a központokban töltik: itt játszanak, edzenek és élnek. Azért vannak ott, hogy profivá váljanak, olyan karriert érhessenek el, mint nagy példaképeik. Társadalmilag felemelkedni, pénzt keresni. Egy 15 éves fiúnak, aki az FC Bayern központjában él, semmi más célja nincs, csak minél előbb profi szerződéshez jutni.

Egy olyan pályafutás elérése, mint kollégám és egykori játékostársam, Miroslav Klose mögött van, manapság már nem lehetséges. Klose ácsnak tanult és közben az FC Kaiserslautern amatőrcsapatában játszott, mielőtt a Bundesliga, majd 23 évesen válogatott játékosává vált. Az, hogy valaki 23 évesen debütáljon a válogatottban és egyszer a legtöbb gólt szerző játékosává váljon – ma már szinte lehetetlen történet lenne.

A mai generáció profijai teljesen különbözőek, de ez nem lep meg senkit sem. Szerepet játszanak a különböző hátterű és kultúrájú családok is, de legfőképp a képzési rendszer, mely a fiatal játékosokat egoistává is teheti. Számukra a következők a legfontosabb kérdések:
- Hogyan juthatok előre?
- Mi segíti a karrieremet?
- Mely körülmények a legjobbak számomra?

Az egészet tekintve pedig az egyén felelőssége a csapat felé akár motiváció is lehet a teljesítményre. Ez pedig nem feltétlenül jelent problémát, viszont az ilyen játékosoknak sokkal szigorúbb irányításra van szükségük, mint az ezt megelőző generációnak.

A futball egy csapatsport, mindig is az volt és az is maradt. Az edzői stáb feladata, hogy mindenkor biztosítsa a játékosokat a csapattal való azonosulással. És ez nemcsak a pályán töltött időre, hanem azon kívülre is érvényes. Az edzőknek motiválni és irányítani kell őket. Amennyiben nem abba az irányba mozdulnak el, ahová várnánk őket, egyértelműen jelezni kell feléjük.

Egy ilyen jelzésre lett volna szükség például Mesut Özil és Ilkay Gündogan esetében is, miután megjelent közös fotójuk a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal. Özil, és eleinte Gündogan sem érezte szükségesnek megmagyarázni a helyzetet – a vezetőség részéről pedig gyorsan kellett volna reagálni erre.
Ez viszont elmaradt, és az edzők csak az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodtak, azt gondolva, ez is elég lesz a sikerhez.

Gyakran nem sok kell ahhoz, hogy egy csapatot a kudarcok után ismét a helyes útra állítsunk.

Meggyőződésem, hogy Jogi Löwnek változtatnia kell az elmúlt évek kollegiális vezetési stílusán, ha a fiatal generáció játékosaival ismét sikereket akar elérni. Ez pedig nem a gyengeség, hanem a továbbfejlődés jele. Egyértelművé kell tennie az individualisták számára, hogy felelősek az egész csapatért. Szigorúbb, világosabb döntésekre van szükség az eddig megszokottaknál. Ha ez sikerül neki, optimistán látom a válogatottunk jövőjét is.

forrás: linkedin.com

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/55513/pics/lead_800x600.jpg
2018 Világbajnokság,Bayernesek a válogatottban,Hírek a válogatottról,NATIONALELF HÍREK,philipp lahm
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?