Blogolj!

Mi lesz Renato Sanches-szel?

Regős András

A 2016-ban Golden Boy díjas Renato Sanches a 2018/19-es szezonra visszatér a Bayern Münchenbe, hogy megküzdjön a helyéért Niko Kovac csapatában.

A szurkolók figyelmét mostanában szinte teljesen leköti a Világbajnokság, így a hír, hogy Renato Sanches az egyéves kölcsönszerződése lejártával visszatér Münchenbe, könnyen feledésbe merülhet. De ha minden a tervek szerint alakul az Allianz Arenában, akár még jól is elsülhet ez a lépés.

A portugál válogatott középpályás 2016 júniusában érkezett a Bayernbe, de nem tudta megvetni a lábát a német rekordbajnok kezdőjében. A 2017/18-as szezont ezért kölcsönben töltötte, a Premier League-ben szereplő Swansea City csapatában, de a 2016-os Európabajnokságon mutatott formáját ott sem sikerült hoznia, ami akkor Golden Boy díjat ért neki.

Kicsoda Renato Sanches?

„Renato visszajön”, 

- erősítette meg a híreszteléseket a Bayern vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge még Májusban.

„Nehéz évei voltak, szerintem ez a Golden Boy díjra vezethető vissza. Két éve abszolút meggyőzött a képességeiről, így most is élvezi a támogatásunkat.”

Rummenigge tökéletesen összefoglalta a lényeget Sanches ügyét illetően. A 2015/16-os szezonban hívta fel magára a Bajorok figyelmét, a Benficában kirobbanó teljesítményt nyújtva, nagy része volt a csapat bajnoki címében, és hogy a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőig meneteltek – ahol a Bayern München búcsúztatta őket.

Pep Guardiola, aki akkoriban még a Bayern edzője volt, így beszélt róla:

„Az egyik legnagyobb fiatal tehetség Európában. Dinamikus, nagy területet bejátszik. Fényes jövő előtt áll.”

A Bayern még az EB előtt megegyezett a 18 éves játékossal, ami okos döntés volt, hiszen a tornán csak még nagyobb hírnevet szerzett magának, miután Portugáliával Európa bajnok lett, emellett a torna legjobb fiatal játékosának választották. Ugyan abban az évben a korábban említett Golden Boy díjat is elnyerte, amivel Európa legjobb fiatal játékosait jutalmazzák évről évre.

A valaha volt legfiatalabb Európa bajnok, 18 évvel 10 hónappal és 23 nappal.

Ekkor joggal gondolta mindenki, hogy Sanches képes a legnagyobb szinten, a legnagyobb téttel is kimagaslóan jól játszani. Azonban később már úgy tűnt mintha önbizalomhiánnyal küzdene, ez pedig komoly negatív hatással volt a játékára. És el is jutottunk oda, ahol Niko Kovac megmutathatja, mire is képes.

„Niko mindent meg fog tenni, hogy a régi Sanchest láthassuk a pályán” 

- mondta Rummenigge.

„Izgalmas projekt.”

Valóban az. Sanches még mindig csak 20 éves, a szerződése pedig 2021 Júniusáig szól a Bayernnél, az idő is az ő oldalán áll. Kovacnak pedig van tapasztalata abban, hogyan kell a legjobbat kihozni a fiatal tehetségekből.

A frankfurti idejéből meríthetünk példát. Marius Wolf, többek között: a 23 éves játékost a Bundesliga 2-ben a Nurembergben és az 1860 Münchenben nyújtott teljesítményének eredményeként szerződtette a Hannover. A szélsőnek viszont nem sikerült a beilleszkedés, csak két mérkőzésen lépett pályára a 2016/17-es idényben.

Niko Kovac segítségével Marius Wolf az Eintracht Frankfurt rettegett támadójává vált.

Kovac viszont felismerte, hogy egy kis törődéssel mit lehet kihozni Wolfból. Ő kapta a legtöbb játékpercet a Frankfurt mezőnyjátékosai közül (2368) a tavalyi szezonban, öt gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott, ennek köszönhetően jövőre már a Borussia Dortmundban folytathatja.

És nem ez volt az egyetlen eset. Ante Rebic, Luka Jovic, Danny Da Costa, csak hogy egy párat említsünk. Mindhárman többször klubot váltottak a fiatal éveikben, nem tudtak kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.

Mindössze egy szezon kellett nekik Kovac mellett, és a Frankfurt alapembereivé váltak, főleg Rebic. A Német Kupa döntőjében ő szerezte a győztes gólt a Bayern ellen, a vébén pedig Argentína ellen is betalált, a Horvát válogatottal csoportelsőként jutott tovább.

Renato Sanchesnek többek között Arturo Vidallal is meg kell küzdenie a helyéért a Bayern München középpályáján.

A Bayern középpályája kimondottan telített, Arturo Vidal, Javi Martinez, Thiago, Sebastian Rudy, és most már Leon Goretzka is versenyben van a játéklehetőségért. De a nyári pihenő és felkészülés után Sanches frissen, újult erővel vághat neki az új szezonnak, és törlesztheti a vételárát. Egy biztos – jó kezekben lesz.

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/55240/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,renato sanches
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?