Blogolj!

Robert Lewandowski : tudom kiben bízhatok

Regős András

Egy exkluzív interjúban beszél a lengyel játékos az életéről a világ egyik legjobb csatárjaként, a Világbajnokságra kitűzött céljairól, és hogy miért hívják őt Emilnek a barátai.

A müncheni olimpiai stadion Lengyelország két legnagyobb futballsikerének helyszínéül szolgált, így tökéletes helyszín hogy találkozzunk a játékossal, aki nemzete reményeivel a vállán készül Oroszországba. Robert Lewandowski hosszú ideje a lengyelek jelenlegi generációjának vezére, mégis az idei az első Világbajnoksága. A 2010-es és 2014-es sikertelenül zárt selejtezősorozatok után a világ egyik legjobb befejező csatára csak otthonról nézhette, hogy a torna hősei az újságok címlapjára kerülnek.

A hetvenes években a Grzegorz Latoval és Jan Tomaszewskivel felálló lengyelek a csúcson voltak, 1972-ben olimpiai aranyat nyertek az Olympiastadionban, két év múlva pedig visszajöttek és bronzérmesek lettek a Világbajnokságon, ugyanebben a stadionban. Az ezt követő években viszont már nem volt ilyen kegyes a sors a lengyelekhez, habár remek keretük volt a 80-as években is – Lewandowski és csapata ezért is szeretné kárpótolni a szurkolókat. De vajon Lewandowski és társai képesek lesznek arra amire Latoék, és eljutnak az elődöntőig? Lato az 1974-es Világbajnokságon hét gólig jutott…

„Az ilyen tettek halhatatlanságot adnak”

- mondja a Bayern München támadója.

„Változnak az idők, manapság már a hét gólt nagyon nehéz lenne megdönteni. Sokkal nehezebb dolgunk van a tizenhatos környékén. Már öt vagy hat gól is nagy feladat lenne. Két éve a 2016-os EB-n csak két-három jó helyzetem volt, és csak egyet tudtam gólra váltani.”

„A védők különös figyelmet tulajdonítanak nekem, és ez valószínűleg Oroszországban is így lesz. Ha gólt szerzek, csak azt szeretném, hogy a csapatnak előnye származzon belőle. A történelem történelem, és mindig szép visszaemlékezni ezekre, de azt szeretnénk hogy ránk is emlékezzenek majd, a saját történelmünket akarjuk megírni.”

Lewandowski már nyolc éve futballozik Németországban, ebből az elmúlt hat évben már kimondottan világklasszisként tekintettek rá. Folyamatosan a világ 10 legjobb futballistája közé sorolják, emellett boldog házasságban él Annával, akivel közös gyerekük is van, Klara.

Robert Lewandowski akcióban Litvánia ellen, Varsóban

Azt gondolhatnánk, ennél nem is mehetne jobban a sora. De az élet, mint mindig, most sem ilyen egyszerű.

A hírnévnek is megvannak a maga hátrányai. Lewandowski például tudja, már nem bízhat meg úgy az emberekben, mint régebben, és ezt a saját kárán kellett megtanulnia.

„Több esetet is tudnék említeni”

- mondja Robert.

„Még hamis jótékonysági kéréseket is kaptam. Elképesztő mennyi furcsa ajánlatot kapok, ezért is lettem általánosságban bizalmatlan az emberekkel. Senki nem lesz egy nap alatt a barátom. Mindent kétségekkel fogadok, és manapság sajnos az első gondolatom az: ’ez az ember biztos akar valamit tőlem.”

„De ha nem lennék híres, akkor se lenne könnyű közel kerülni hozzám. Sok barátom van régről, akik a mai napig közel állnak hozzám. Tudom kiben bízhatok, nem váltogatom a barátaimat. Ha van valaki akit kedvelek ki tudom nyitni az ajtót, de nagyon lassan teszem. Meg kell lennie a bizalomnak, mielőtt kitárom a szívem.”

A privát élete és a munkája összefügg, hiszen több barátja is neki dolgozik. Jóval azelőtt ismerték őt, hogy az általunk ma ismert Robert Lewandowskivá vált volna, és Robert tudja, 100%-ig megbízhat bennük. A legtöbbjük gyerekkori barátja, Tomasz Zawislak például a menedzsere, Kamil Gorzelnik az ügyvédje, a testőre pedig Marcin Kulczyk.

De vajon hány olyan helyzet volt amikor testőrre volt szüksége?

„Igazából egész sok. Marcin és én tudjuk, mikor kell velem jönnie valahova. Általában a hivatalos események ilyenek, amiken hosszú ideje köztudott hogy részt veszek. A rajongóim biztosan ott lesznek, a fotósok pedig a közelembe akarnak férkőzni.”

„Nem arról van szó hogy el akarnám határolni magam az emberektől, csak szeretném hogy kontroll alatt maradjon a helyzet. Voltak pillanatok amikor egy pillanatra nem figyeltem, és hirtelen hatalmas nyomás alatt találtam magam, és nem tudtam szabadulni.”

Az ilyen helyzetek bonyolultak, egyesek durvák vagy agresszívek lehetnek, főleg más csapatok szurkolói.

„Főleg ha alkohol hatása alatt vannak”

- teszi hozzá Lewandowski.

„Agresszívak, mutogatnak nekem, káromkodnak, emlékeztetnek a rossz meccseimre, megmondják hogyan kéne játszanom vagy élni az életem. Ez előfordult már éttermekben is például, de ha nagyon meleg lenne a helyzet, Marcin közbelép.”

Lewandowskit szinte mindig felismerik bárhova megy, de néha úgy menekül el a figyelem elől, hogy bemutatkozik – Emilként. De miért pont ez az alteregó?

„Csak úgy jött, nem használom ezt egyébként túl gyakran, de hasznos amikor a barátokkal vagyunk valahol. Például amikor étteremben vagyunk, beszélgetünk, nevetünk, de nem szólítanak Robertnek vagy Lewynek. Olyankor Emil vagyok. Senki nem fordul oda, senki nem bámul engem. És ha valaki mégis megismerne és megkérdezi hogy én vagyok-e Robert Lewandowski, csak egyszerűen azt mondom ’Nem, bocsi, csak hasonlítok rá. A nevem Emil, nem Robert.”

De ez a trükk sem válik be mindig. A lengyel végül is a Bundesliga legtöbbet kereső játékosa, a bajnokság sztárja. Legbelül viszont a pénz és a hírnév számára nem bír akkora jelentőséggel.

Az üzleti ügyeit tanácsadók egy csoportja intézi, de a végső szó mindig Lewandowskié. Előfordult olyan is, hogy egy fontos dokumentumon szükség volt az aláírására, ezért azt egy helikopterrel vitték el az arlamowi edzőtáborba, hogy Lewandowski aláírásával érvényesítse a szerződést.

„Bármit megvehetek, amit csak akarok. De jelenleg van, amit többre értékelek ennél – a szeretetet és a boldogságot. Gyönyörű családom van, a lányom nemrég lett egyéves. Azt mondhatom a magánéletem tökéletes, de a futballban még mindig vannak eddig eléretlen céljaim. Úgy gondolom fontos hogy boldogak legyünk az életben, nagyon sok ember mégsem az. A sok pénz nem garantálja a boldogságot, sőt akár magányossá is tehet, ha nincs meg a támogatás és a motiváció. Ezek a megfoghatatlan dolgok tesznek erőssé.”

Lewandowski és lengyel társai edzés közben

Ez a Világbajnokság neki az első, de azt mondja, nem feltétlenül az utolsó. Augusztusban lesz 30 éves, de szerinte a legjobb pillanatai még csak most jönnek.

„Úgy tervezem, legalább 35 éves koromig profi szinten fogok futballozni. Úgy érzem még csak most kezdődik a legjobb időszakom, mint csatár. Érett vagyok, rengeteg tapasztalatom van. Ha egészséges leszek, Európában fogok játszani amíg csak tudok – aztán továbbállok. Meglátjuk.”

A fejlődés szinte már függőség Lewandowski esetében. Mindig észreveszi mi az amit jobban csinálhatna, és általában ő az aki utolsóként hagyja el a pályát a Bayern edzésein. Néha van hogy szabadrúgásokat és tizenegyeseket gyakorol – bal lábbal.

„Időről-időre muszáj ismételgetni, gyakorolni ugyanazokat a dolgokat. Aztán valami pluszt viszek bele. Jelenleg a ballábas távoli lövéseimet szeretném fejleszteni. El kell érnem azt a pontot amikor már nem kell gondolkoznom – csak reagálnom – így sokkal gyorsabban tudok döntést hozni. Ezt nevezik berögződésnek. Egyszerűen tudod hogy kell csinálni, nem pazarolod az időt azzal hogy azon gondolkozol, mit hogyan fogsz csinálni. A futballban nem lehet mindent egyszerre megtanulni, folyamatosan dolgoznod kell.”

„Sokba került eljutnom odáig ahol ma vagyok, semmi nem jött ingyen. Nem beszéltem soha túl sokat, a tettek embere vagyok. Talán együtt, csapatként valami maradandót alkothatunk Oroszországban.”

Forrás: https://www.theguardian.com/international

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/54596/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,robert lewandowski
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?